Előfizetés

Saul fia - Még nincs vége a díjesőnek?

Goya-díjra jelölte a Saul fia című magyar filmet a spanyol filmakadémia. A legfontosabb spanyol filmes elismerés 29 kategóriájának jelöltjeit szerdán hirdették ki Madridban.  Nemes-Jeles László Oscar-díjas alkotása a brit Michael Grandage: Genius, a holland Paul Verhoeven: Elle és a brit Ken Loach: Én, Daniel Blake című filmjével van versenyben a legjobb európai filmnek járó kitüntetésért.

A spanyol filmakadémia 31. díjátadó gáláját 2017. február 4-én tartják Madridban, látványos külsőségek között. Ebben az évben a Goya-díj abszolút favoritja Szólít a szörny című film, Juan Antonio Bayona alkotása, amelyet 12 kategóriában jelöltek. A film főbb szerepeiben olyan hírességek láthatók mint Felicity Jones, Sigourney Weaver vagy Liam Neeson.

Bocuse d'Or - Sportpszichológus is segíti a magyar csapatot

A korábbiakhoz hasonlóan sportpszichológus segítségével is készül a magyar csapat a Bocuse d'Or januári világdöntőjére - közölte el a Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán kifejtette: augusztus végén kezdődött az öt hónapos felkészülési időszak. Ez - mint kiemelte - óriási erőt emészt fel, hatalmas koncentrációt igényel. Ezért a kikapcsolódásra is odafigyelnek: többek között koncertekre mennek.

Az akadémia elnöke azt is elmondta, hogy a támogatásoknak, szponzoroknak köszönhetően sikerült egy olyan versenyboxot felépíteni, amelyben a lyoni versenyhez hasonló körülmények között, ugyanolyan gépekkel és eszközökkel tudnak felkészülni.
Hamvas Zoltán kiemelte: a Bocuse d'Or a világ legrangosabb szakácsversenye, ahol a "csúcsgasztronómia" méri össze tudását. A 2017. január 24-25-i, világdöntőbe huszonnégy ország jutott be. A magyarokat Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány képviseli. A versenyzőknek 5 óra 35 percük lesz arra, hogy elkészítsék a menüt, amelynek többek között tengergyümölcseit és vegán zöldséget is tartalmaznia kell.

Nem lesz vizsgálóbizottság Pharaon-ügyben

Publikálás dátuma
2016.12.14. 12:35
Fotó: Molnár Ádám
A Nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti képviselői nem támogatták azt az ellenzéki indítványt, hogy ténymegállapító vizsgálat kezdődjön a Pharaon-ügyben - közölte a bizottság szerdai, részben zárt üléséről Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke. A korménypárti képviselők - mondhatni természetesen - az orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági vonatkozásainak feltárását vizsgáló bizottság felállítását sem támogatták. 

Elmondta: az elmúlt fél évben a magyar közéletet egyik leginkább tematizáló kérdése a Pharaon-ügy volt, ezért az ellenzéki képviselők az igazság megismerése érdekében javasolták a ténymegállapító vizsgálatot, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak. Hiszünk abban, hogy egy ténymegállapító vizsgálat közelebb vinne ahhoz, miért van a Pharaon-ügyben ennyi összevissza, egymásnak ellentmondó nyilatkozat, hiszen nincs olyan ember, aki most tisztán látná ezt a kérdést - jegyezte meg Molnár Zsolt. 

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja szerint is teljes a káosz a Pharaon-ügyben, továbbra is nyugtalanító ellentmondásokat lát, amelyek feloldására jó módszer lett volna a tényfeltáró bizottság. Jelezte: meg kell keresni az útját, hogyan tudják a Pharaon-ügyet tovább vizsgálni, a bizottságban nem hallott a bizottságban alapos és jó indokot, miközben volt Simon Gábor ügyében, valamint a Portik-Laborc találkozó ügyében is bizottság, és ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

De mit mondott Németh Szilárd? 

A testület fideszes alelnöke azt mondta, azért nem támogatták a javaslatot, mert a magyar hatóságok jogszerűen jártak el, amikor beutazási és tartózkodási engedélyt adtak ki Gaith Pharaonnak.  Szerinte az ülésen az ellenzéki képviselők elismerték, hogy "politikai érdeklődés van ebben az irányban", de Németh Szilárd szerint ennek a terepe nem a nemzetbiztonsági bizottságban van, hanem a sajtó előtt, valamint a parlamentben az interpellációk, kérdések, azonnali kérdések körében. 

A nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti képviselői úgyszintén nem támogatták az orosz befolyásszerzés nemzetbiztonsági vonatkozásainak feltárását vizsgáló bizottság felállítására vonatkozó LMP-s kezdeményezés tárgysorozatba vételét - közölte Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja a bizottság szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Az LMP társelnöke felidézte: azért nyújtották be a javaslatukat az eseti bizottság felállításáról, mert az elmúlt időszakban aggasztóan megszaporodtak azok a hírek, amelyek azt mutatják, Magyarország egyre inkább az orosz befolyásszerzés terepévé vált. Hozzátette: ismét beterjesztik indítványukat, ezúttal a nemzetbiztonsági bizottság albizottságaként. Frakciótársa, Hadházy Ákos azt mondta, a terrorizmusnak eddig egy halálos áldozata volt Magyarországon, a tettes pedig egy paramilitáris szervezet tagja volt, és tisztázandó, hogy a szervezet kapcsolatban állt-e orosz diplomatákkal. Vizsgálandónak tartja azokat a jellemzően internetes, orosz hátterű sajtótermékeket, amelyek álhíreket közölnek, valamint a Kiss Szilárdhoz és Kovács Bélához hasonló személyek ügyeit is, ahol felmerül az orosz állami pénzek "becsatornázása" magyarországi pártokba. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerint fontos lett volna, hogy a bizottság felállításának kérdése ne a bizottságban dőljön el, hanem a Parlamentben.

De mit mondott Németh Szilárd?

Nos, a bizottság fideszes alelnöke közölte: azért nem támogatták a javaslatot, mert az gyakorlatilag egy új nemzetbiztonsági bizottság felállításáról szót volna.

Az ülésen Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány sem támogatja az eseti bizottság felállítását, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal és más szolgálatok is az éves beszámoló keretében - illetve egyéb napirendi pontok keretében - részletesen tájékoztatják a bizottságot a magyar nemzetbiztonságot érintő kérdésekről, így bármilyen külföldi ország Magyarországgal kapcsolatos ellenséges tevékenységéről is.