Vastagblőrrel drasztikulálnak

Az még csak hagyján, hogy Angela Merkel kedvenc kéztartásából egy komplett világ-összeesküvést vezetett le a nem komplett TV2. Hogy Spéder nyári gatyájából, Vona Gábor leánykori nevéből, Soros György töknyilvános múltjából űznek gúnyt, meg ördögöt. Hogy Gyurcsány és Vona politikai házassága pár – esetleg - közös manírból levezethető. Bár Hollik István KDNP-üdvöske szerint ez nem politikai gyalázat. (És továbbra sem értem, hogy ez a korán vénült fiatalember miért nem államtitkár még.)

Sebaj, a mi pénzünkből nekünk készül, nézzük! (Úgy, mint én ezer éve egyszer a Kék fényt, ahol egy nyelvileg felejthetetlenül kreatív gyalogrendőr azt magyarázta, hogy az elkövető drasztikulált.)

Különös pikantériája a történetünknek, hogy amiről épp beszélünk, azt blaszfémikusan Tényeknek nevezik.

Állami ikertestvérétől kaphatta kölcsön a blőrözőgépet, amikor most bemutatta, hogy Ryan Gosling filmszínész mennyire el volt ájulva Budapesttől – sasolta ki a 444. A habonyista szerkesztőknek csak az okozott gondot, hogy a színész egy fotón Magyar Nemzetet tartott a kezében, címlapján a Pharaon-botránnyal.

Hát persze, hogy kifestették a képet, nehogy a nyájas valami Simicska-reklámnak vélje. Ahogyan kiradírozta - egy ezzel nagy pályát befutó - hírhamisító annak idején Lomnici Zoltánt is. Ha én ülök a szervilizmus trónján, ezt a képet be sem vágom, bár akkor lehet, hogy a foglalkozás nem éri el politikai célját. Mert ki tudja, lehet, hogy az ilyen átlátszó hamisításnak is van igényes befogadói szubkultúrája.

A blőrkabátosoké.

Szerző
2016.12.14 15:23

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.