Bróker Marcsi Belize-ben is folytatta (videó)

Publikálás dátuma
2016.12.14. 19:10
Fotó: police.hu
A karibi paradicsomban sem tudott lemondani korábbi üzelmeiről Bróker Marcsi, hiszen sikkasztás gyanújával vették őrizetbe a belize-i hatóságok - írta a Blikk. A nemzetközi elfogatóparancsról tudtak Belize-ben, de nem foglalkoztak vele, mivel nincs kiadatási egyezmény Belize és Magyarország között. 

A Kun-Mediátor Kft. vezetője egyébként szerény körülmények között lakott Közép-Amerikában, mert amikor menekülnie kellett, „csak” 4-5 millió forintnak megfelelő dollárt tudott magával vinni. Bérelt apartmanban élt, havi apanázst is kapott egy rejtélyes támogatótól, de a pénzforrás néhány hónapja elapadt. Ezért kezdett Belize-ben is hasonló üzelmekbe, ami végül lebukáshoz vezetett.

Kedd délután érkezett haza hatósági kísérettel D. Sándorné, vagy ahogy mindenki ismeri, Bróker Marcsi. A Kun-Mediátor Kft. vezetője ellen még 2015 áprilisában kezdődött nyomozás sikkasztás bűntett gyanúja miatt, miután a cég karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a Kft.-nél. A cég vezetője, az Interpol által is körözött D. Sándorné csaknem ezer embert károsított meg összesen több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint az összeg eléri a húsz milliárdot is - piramisjátékra hasonlító módszerrel. Mire azonban büntetőeljárás indulhatott volna az ügyben, az asszony külföldre szökött.

Most viszont, ha rendőrségen múlna, rács mögé kerülne. Az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy előterjesztést tesznek az illetékes ügyészségen az előzetes letartóztatás indítványozására. Az asszony jelenleg őrizetben van, egyelőre még Budapesten.

A leglényegesebb kérdés az, hogy mi lett a Kun-Mediátor beiktatásával elcsalt 20 milliárd forinttal? A magyar hatóságok ugyanis eddig mindössze 200 milliós vagyont tudtak zárolni, és ebből az ezer főre taksált károsult tábor" egyetlen tagja sem kapott még kártérítést. Amennyiben Marcsika feltáró vallomást tesz, okkal reménykedhet abban, hogy büntetését mérsékelhetik. Ha a hallgatást választja, akkor 10 éves börtönbüntetésre számíthat.

Szerző

Kínos! Felmentették a Horváth-Szomolányi kajakos duót

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága felmentette a kajakos Horváth Bencét és Szomolányi Mátét, akik ellen még a riói olimpia előtt indult eljárás, s bár kvalifikálták magukat, nem utazhattak az ötkarikás játékokra.

Fábry György, a fegyelmi testület elnöke emlékeztetett: több atipikus doppingminta alapozta meg a vizsgálat elindítását, a bizonyítékok, köztük az igazságügyi orvosszakértői vélemény azonban nem támasztották alá a vétséget.

"A felmentő döntés azért született meg, mert a fegyelmi bizottság nem tudta bizonyítani, hogy a versenyzők nem megengedett eszközökkel készültek" - fogalmazott.

Az MKKSZ elnöksége augusztus elsejei ülésén azért változtatta meg az ötkarikás játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát, mert a Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése szerint közülük ketten - Horváth és Szomolányi - atipikus doppingmintát adtak le. A két sportoló több atipikus mintát produkált, ez a MACS írásbeli - és Tiszeker Ágnes MACS-vezető által szóban is megerősített - állásfoglalása szerint azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben - közölte akkor az MKKSZ.

Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de a MACS akkori állásfoglalása szerint a szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak - ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is - ezért indult ellenük fegyelmi eljárás. Helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor utazhatott Rióba. A két kajakos ellen a MACS nem indított eljárást.

"Örülök, hogy végre pont került az ügyünk végére, és kiderült, hogy az, amivel megvádoltak bennünket az nem volt igaz. - nyilatkozta klubjuk, a Győr honlapján Szomolányi Máté. - Senkinek nem kívánom azt a napot és az azt követő időszakot, hogy átélje, hiszen álmainktól fosztottak meg bennünket, és még időt sem hagytak nekünk, hogy bebizonyítsuk ártatlanságunkat."

"Tekintettel arra, hogy itt a karácsony, a következő hetekben mi is a szeretteinkkel szeretnénk foglalkozni, így azzal kapcsolatban, hogy mit hoz a folytatás arról nem tudunk nyilatkozni, januárban majd döntünk erről is. - tette hozzá Horváth Bence. - Októberben már újra elkezdtük az edzéseket, mert nem mondunk le az álmainkról. Bízunk abban, hogy ismét olyan formát tudunk nyújtani, amivel képesek lehetünk arra, hogy újra bebizonyítsuk: a vízen nincsen nálunk gyorsabb."

Horváth 200 méter egyesben és Szomolányival 200 méter párosban szerzett indulási jogot az ötkarikás játékokra.

Szerző

Gyárfás lemondott, de maradna, ha támogatnák

Publikálás dátuma
2016.12.14. 14:45
Fotó: Népszava
A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöki pozíciójáról korábban leköszönő Gyárfás Tamás tegnap írásban azonnali hatállyal benyújtotta lemondását, a szervezet januári tisztújító közgyűléséig azonban marad a MÚSZ elnöke. A sportvezető elmondta, bizonyos esetben elgondolkodna a folytatáson, de akár azon is, hogy lemondjon a jövő évi, magyarországi vizes-világbajnokság élén betöltött társelnöki pozíciójáról is.

A MÚSZ tájékoztatása szerint az elnökség szerdai rendkívüli ülésén a tagok döntöttek úgy, hogy a 67 éves elnök mégse azonnali hatállyal távozzon a szervezet éléről, hanem maradjon a január 8-ra kiírt választásig, ezzel biztosítva az ügyvitel zavartalanságát. A grémium szerdai szavazatai szerint a jelölő bizottságba három ügyvéd, Ugrin Tamás, Fábry György és Pozsgati Tamás került be.

Gyárfás újságírói kérdésre reagálva elmondta, bár erre kevés esélyt lát, bizonyos esetben elképzelhető, hogy újrajelölteti magát. „Mindez attól függ, hogy mi a közgyűlés és a jelölőbizottság akarata. Ha 118 ember egyöntetűen ezt szeretné, akkor elgondolkodtató, ha nem, úgy nincs miről beszélni.”

Gyárfás lapunk érdeklődésére válaszolva részben megerősítette a Népszava azon értesülését, amely szerint nem döntött arról, hogy lemond-e a 2017-es, hazai rendezésű világverseny szervezőbizottságában betöltött társelnöki pozíciójáról.

„Fontolgatom, ha úgy érzik, hogy az esemény sikerének én vagyok az akadálya. Sikerekre, sikerek segítésére vállalkoztam – felelte a Népszava kérdésére Gyárfás Tamás, aki e felvetés kapcsán (is) találkozott tegnap délután Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel, aki egyúttal a szervezőbizottság első embere is. – Amennyiben gátolom annak a világbajnokságnak a sikeres lebonyolítását, amellyel kapcsolatban elmondhatom, hogy részem volt benne, hogy Magyarországon rendezik, akkor félre kell állnom, s adott esetben akár tanácsadói szerepben folytatni a munkát, amint arra a nemzetközi szövetség szándékának megfelelően igény mutatkozik.”

A fenti gondolatsort folytatva a MÚSZ elnöki teendőit 1993 óta ellátó Gyárfás úgy fogalmazott, kötelessége van, hiszen mint mondta, „berántottam az országot, én találtam ki, hogy itt legyen világbajnokság, s sokáig ennek élharcosaként próbáltam ezért tenni. Döntsenek ebben a kérdésben a szakemberek, azonban ha a személyem akadály, csinálja más, jegyet még lehet kapni, talán beengednek” – jegyezte meg ironikusan.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnöki posztját betöltő Gyárfás a november 30-án kiadott kommünikében közölt távozási szándékával kapcsolatban elmondta, elhatározásának meghozatalában az volt a döntő momentum, amikor a világbajnokság kabalafiguráinak a nyilvánosság előtt történő bemutatása után támadások érték a szövetséget. „Nekem az fájt a legjobban, hogy amihez semmi közöm nem volt, abban is az én személyemet kiáltották ki vétkesnek. Miután bemutattuk a kabalafigurákat, több orgánumban megjelent, hogy a magyar szövetségen röhög az ország – közölte. – Bol-dog (így hívták a korábban bemutatott figurát, melyet visszahívott a szövetség – a szerk.) után azt mondtam, mindenbe beleszólok, csak a kabala kijelölésébe nem. Miután ezt is a MÚSZ-ra verték, úgy éreztem, azzal segítem a sportágat, ha végleg félreállok.”

Az „úszóbotrányt” kirobbantó Hosszú Katinkához fűződő viszonyáról szólva az elnök elmondta, természetesen egy többszörös olimpiai bajnokkal nem lehet azonos súlycsoportban, ugyanakkor ő mai napig nem tudja, mit vétett ellene vagy a magyar úszósport ellen. Hosszú teljesítményét viszont elismeri. „Hosszú Katinkát nem lehet kivonni a magyar úszósportból, mint ahogy a kontinens és a világ sportjából sem, hiszen a medencében csodálatos eredményeket produkál, s így mint mindenkinek, nekem is a legszebb a róla alkotott véleményem."

Az elnök lehetséges utódjairól szólva reagált a sajtóban megjelent nevekre is. Bienerth Gusztávval kapcsolatban annyit mondott, az ő esetében elsietett és megalapozatlan döntés lenne véleményt mondani, Sesztákot kiváló szakembernek tartja, míg a MÚSZ korábbi főtitkárát, Szabó Tündét talán még jobbnak.

„Nem bélyeg az, ha a politika világából érkezik az új elnök, sokkal inkább hozzáállása és az elhivatottsága a fontos. Én olyat szeretnék, aki szenvedélybeteg, aki ezzel ébred és fekszik le, és a szívügye, nem pedig egy pluszvállalás az egyéb tevékenységek között. Bízom abban, hogy a Magyar Úszószövetség a jövőben is sok örömöt okoz az országnak” - hangzott el.

Szerző
Frissítve: 2016.12.15. 12:53