A felcsúti kisvasút a népszerűtlenség csúcsán

Publikálás dátuma
2016.12.15. 17:03
Korábbi felvétel a kisvasút indulásáról. FOTÓ: Népszava
Az őszi hétköznapokon alig van utasa a felcsúti vasútnak – derül ki a kikért adatokból. Októberben hat olyan nap is volt, amikor a 800 millió forintból (benne 600 millió forint uniós támogatásból) épült szerelvénynek konkrétan egyetlen utasa sem volt – írta Facebook-oldalán Jávor Benedek. 

A Párbeszéd európai uniós képviselője a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól kérte ki a szeptemberi és októberi adatokat. "A napi utasszámok jellemzően 15 fő körül alakulnak, a vonatonkénti átlag nem éri el a 8 főt. Egy kisbusz megoldotta volna, századannyiból” - írta Jávor Facebook-bejegyzésében.

Szerző

Elhunyt Kilényi Géza

Hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Kilényi Géza egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja, az MTA doktora, 80 éves volt – közölte az Alkotmánybíróság csütörtökön. 

Kilényi Géza az egyetemi jogi végzettségét Budapesten szerezte meg 1958-ban. Ezután másfél évtizeden át ügyészként dolgozott, tevékenységi köre a közigazgatás működésének törvényességi felügyelete volt. 1973 és 1985 között az Államigazgatási Szervezési Intézet tudományos igazgatóhelyettese. A jogtudományok doktora fokozatot 1978-ban szerezte meg. 1986-tól az MTA Államtudományi Kutatások Programirodája igazgatója, 1988 novembere és 1989 novembere között az új Alkotmány kidolgozásáért és a közjogi kodifikációért felelős igazságügyminiszter-helyettes volt. 1989 novemberében tagja lett az akkor alakult Alkotmánybíróságnak, tisztségét 1998 novemberéig töltötte be.

Szerző

A hétvégén még hidegebb lehet

Publikálás dátuma
2016.12.15. 16:58
Illusztráció/Thinkstock
A hétvégén még hidegebb lehet, helyenként akár mínusz 13 Celius-fokig is hűlhet a levegő, ugyanakkor napsütéses, száraz időre lehet számítani. Pénteken hajnalra a szélcsendes Észak- és Nyugat-Dunántúlon, a főváros térségében, valamint a nógrádi völgyekben foltokban zúzmarás köd képződik, majd napközben általában derült, száraz, napos idő várható. Hajnalban -3, -8, az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben és a Tiszántúl vékony, hóborította területein akár -13 fok is lehet. Napközben 0-5 fokig melegszik majd a levegő.

Néhol szombaton és vasárnap hajnalban is képződhetnek zúzmarás ködfoltok, de napközben ismét túlnyomóan napos idő várható, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mindkét nap általában -4 és -10 fok között alakulnak az értékek, de a fagyzugos, illetve a hóval fedett helyeken -13 fok is lehet. A maximumhőmérséklet mindkét nap -1, + 4 fok között valószínű. 

Szerző
Témák
időjárás