Előfizetés

Zárva van az Eiffel-torony

Publikálás dátuma
2016.12.15. 17:15
Illusztráció: Thinkstock
A dolgozók sztrájkja miatt csütörtökön sem nyitott ki az Eiffel-torony, így a látogatók harmadik napja nem mehetnek fel a francia főváros egyik legfőbb turistalátványosságára.

A munkabeszüntetést egyhangúlag hosszabbította meg az a hetven dolgozó, aki jelen volt a csütörtöki közgyűlésen. Az Eiffel-tornyot a téli hétköznapokon mintegy 6-8 ezren keresik fel - a nyári főszezonban 20-25 ezren -, tavaly pedig hatmillió látogatója volt. Egy évvel korábban még hétmillióan keresték fel, idén pedig 14 százalékos bevételcsökkenést várnak.

Niedermüller Pétert újra választották

Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjét újra az Európai Parlament baloldali szociáldemokrata frakciójának vezetőségébe választották - közölte a Demokratikus Koalíció sajtószolgálata csütörtökön.

A közlemény szerint az Európai Parlament baloldali frakciója, amelynek a DK európai parlamenti képviselői is tagja, kedden tartott tisztújító ülésén bizalmat szavazott Niedermüller Péter EP-képviselőnek, a Demokratikus Koalíció alelnökének, és megerősítette korábbi pozíciójában, a frakció kincstárnokának választották.

Niedermüller Péter 2014 óta képviseli a Demokratikus Koalíciót az Európai Parlamentben, mandátumának kezdete óta tölti be a kincstárnoki pozíciót, amelynek révén tagja az EP baloldali, szociáldemokrata frakciója elnökségének is.

30 éve hunyt el Páger Antal

Publikálás dátuma
2016.12.15. 11:00

Magánéletben sokszor indulatos, a nézeteihez makacsul ragaszkodó, sőt kiengesztelhetetlen volt. Mindennek a színpadon nem volt nyoma. 

A modem magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége távozott el körünkből Páger Antal személyében, aki nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznán is emlékezetes alakításokkal írta be a nevét századunk hazai kultúrtörténetébe. Tudtuk róla, hogy nem egészen egészséges, ám senki sem gondolta volna, hogy alig pár héttel 88. születésnapja előtt elragadja a halál hisz nap mint nap fellépett a Vígszínházban, szerepelt filmjeinkben és feltűnt a tv képernyőjén.

1889. január 29-én, Makón született, s még nem volt húsz éves, amikor odahagyva a jogi egyetemet, eljegyezte magát a világot jelentő deszkákkal. Sokáig vidéken, Székesfehérvárott, Kecskeméten, Pécsett, Nagyváradon és Szegeden játszott — főleg „naturbusch” és táncos-komikus szerepekben. Karrierje a harmincas évek elején kezdődött, amikor a fővárosba szerződött, előbb az Andrássy úti, majd a Belvárosi Színházba. Könnyed, természetes játékmodora, szuggesztív jellemformáló készsége révén szinte minden szerepkörben elfogadtatta magát; ugyanezen erényei miatt szívesen foglalkoztatták a bontakozó magyar film mesterei is.

A negyvenes években már ismert és népszerű művész volt, a Vígszínház, majd ismét a Belvárosi Színház tagja, ezért is keltett megütközést, hogy politikai nézeteiben jobbos eszméket vallott. 1944-ben távozott is az országból, s Argentínában telepedett le. 1956-ban kormányzatunk engedélyt adott hazatérésére, s hozzájárult ahhoz is, hogy színészi pályája folytatódjék. Egykori sikerszínháza, a Vígszínház fogadta ismét tagjai sorába, s ő nagyszerű alakításokkal (Bolkonszkij herceg a Háború és Békében, Karenin gróf a Karenina Annában, Kántor János a Földindulásban stb.) hálálta meg a hivatalos szervek, a szakma és a közönség bizalmát.

Színpadi sikerei mellett egyik megalapozója volt a magyar film világhírnevének is — elsősorban pompásan kimunkált parasztfigurái okán. Filmszínészi pályája a hatvanas-hetvenes években tetőzött, amikor olyan értékes filmalkotásokban kapott főszerepeket, mint a Merénylet, az Elveszett paradicsom, a Hattyúdal, a Húsz óra, Az orvos halála és az Utószezon. A Kosztolányi regényéből forgatott Pacsirtában nyújtott alakításáért (Vajkay Ákos szerepét játszotta) a cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta.

Mondják, hogy a magánéletben sokszor indulatos, a nézeteihez makacsul ragaszkodó, sőt kiengesztelhetetlen volt. Mindennek a színpadon nem volt nyoma. Itt mindig melegszívű emberként, minden dolgok bölcs megértőiéként, humanistaként tündökölt — hivatását egy nép nevelésének szolgálatában állítva.

Így marad meg emlékezetünkben is.

Népszava 1986. december 15.