Előfizetés

Nincs felelős

Nagyon fontos dologról írt Odze György „Hová tűnnek a milliárdok?” című cikkében (Népszava 12. 07). A vizes világbajnokság megrendezésének költségei sokszorosára nőttek, de más létesítmények is az eredeti költségek sokszorosáért készülnek el. E beruházások körül valami nagyon nincs rendben. Van egy eredeti költségvetés, aztán egy kivitelezési szerződés és végül a horribilis kivitelezési költség. Ezt a jelenséget sok írás feszegette már, de úgy tűnik hiába, mert arról, hogy egyetlen esetben is vizsgálat indult volna, nem tudunk. Odze György írásában említett, és még sok más témában, egyedileg 10-20-30 milliárdos túlköltekezésekről van szó, de ezekben ügyekben vizsgálat sem indul. Orbán Viktor a minap azt nyilatkozta: legyünk büszkék az úszó világbajnokságra, az eddigi legnagyobb sportesemény megrendezésére. Az örömet megkeseríti, hogy neki sem jut eszébe, hogy ezt a bődületes túlköltekezést meg kellene vizsgálni.

A Quaestor-ügyben bedőlhet a vád?

Publikálás dátuma
2016.12.16. 06:23
Életkép egy Quaestor-tüntetésről. FOTÓ: Népszava
Kizárta a bíróság a Quaestor-ügy egyik szakértőjét, miután kiderült, a perben sértettként szereplő egyik cég felszámolójához is kötődik. Ha emiatt a szakértői vélemény sem használható, a vád talán legfontosabb bizonyítékát veszíti el - írta a hvg.hu.

A Quaestor-ügyben az októberben kezdett, több hónapos munka után két és fél millió oldalas perirat született. Az ez alapján készült, 1500 oldalas vádirat jelentős része táblázat, a 8800 oldalnyi szakértői véleményből viszont sok helyen szinte szó szerint idéz, ezért már önmagában aggályos, ha a szakértő részrehajlással vádolható. A vádirattal már korábban is voltak problémák: miközben az ügyészség „világszínvonalú nyomozásról” beszélt, az ennek alapján február elejére megszületett első verziót az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszék áprilisban azzal dobta vissza, hogy hiányos. A vád törvényességét ugyanakkor nem vitatta a bíróság.

A szakértők kihallgatásának megkezdése előtt derült ki egy fontos részlet, ugyanis a szakvélemény elkészítésében részt vevő egyik szakértő a Kvantál Zrt.-vel, a büntetőeljárásban sértetti pozícióban lévő Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. felszámolójával 2011 óta megbízásos jogviszonyban áll. A szakértőket a Magyar Könyvvizsgálói Kamara listájáról, véletlenszerűen választja ki az ügyészség, ám összeférhetetlenségét nemhogy a kiválasztáskor nem jelezte, de a HVG úgy tudja, akkor sem, amikor a bíró a tárgyalóteremben rákérdezett. Márpedig a büntetőeljárási törvény szerint a szakértő az eljárásban a szakértői pozícióján kívül más módon nem lehet érintett, mert ez a szakvéleményének pártatlanságával kapcsolatban aggályokat vethet fel.

Drágulást hoz a Fed

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2016.12.16. 06:22
Yanet Yellen Fed-elnök kamatemelési bejelentésére megindultak a pénzpiaci mozgások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SPENCER PLATT
Hamarosan már a magyarok is meg fogják érezni a zsebükön a szerdai - magyar idő szerint késő esti - amerikai kamatemelés hatását, különösen, hogy a tegnapit még hatszor megismételhetik. A magasabb, 0,50-0,75 százalékos a tengerentúli irányadó kamat minden bizonnyal megdrágítja az amerikai dollárban elszámolt importot.

Éppen egy esztendőt kellett arra várni, hogy a Fed ismét emeljen az amerikai dollár irányadó kamatán, ami a tengerentúli szokások szerint 0,25 százalékos mértékű volt, és ily módon az új sáv 0,50-0,75 százalékos lett. Ez senkinek nem okozott meglepetést, az azonban igen, hogy Janet Yellen 2017-re és 2018-ra 3-3 újabb kamatemelést jelentett be. A gazdasági világválság óta megszokhattuk, hogy az Egyesült Államok az Európai Uniótól eltérő módszereket alkalmaz a gazdaság szabályozására, a jelek szerint eredményesen. Amíg kontinensünkön mérséklődnek vagy stagnálnak az alapkamatok, addig a tengerentúl a gazdaság növelését kamatszigorítással képzelik el. Az más kérdés, hogy a jövendő amerikai elnök, Donald Trump a költségvetési lazítás mellett tette le a voksot, amikor bejelentette, hogy egy billió dollárt kíván az infrastrukturális fejlesztésekre és a hadsereg modernizálására fordítani. Elemzők szerint Janet Yellennek az a kijelentése, hogy a kamatemelések számát növeli, éppen a Trump-féle várható gazdaságpolitikát kívánja ellensúlyozni, noha arról még vajmi keveset tudunk.

Az Egyesült Államoknak a világgazdaságban betöltött vezető szerepe, és az amerikai dollár meghatározó volta miatt, Magyarország számára sem lehet közömbös a Fed döntése - így reagált Népszava érdeklődésére Virovácz Péter. Az ING Bank vezető elemzője utalt arra, hogy most még csak azt érzékeljük, hogy meghaladta a 300 forintot az amerikai dollár árfolyama, ilyesmire 2001 márciusa óta nem volt példa. Akkor egy "zöldhasú" 301,50 forintot ért. A szakember véleménye szerint nem keltene meglepetést, ha - miként az a devizapiacokon is várható - paritásba kerülne az euró és a dollár, vagyis egy az egyben váltanák. Erre valamikor 2017 első negyedévben sor is kerülhet.

Mindez feladhatja a leckét a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is. Az amerikai kamatemelést követően a feltörekvő országok - köztük hazánk - jegybankjai által kibocsátott államkötvények kamatelőnye fokozatosan mérséklődni fog, különös tekintettel arra, hogy a hat további amerikai kamatemeléssel akár 1,25 százalékponttal is nőhet a dollárkamat. Ezzel az MNB jelenlegi 0,9 százalékos jelenlegi alapkamata aligha versenyképes, aminek az lehet a következménye, hogy a külföldi befektetők kivonják tőkéjüket a feltörekvő országok kötvénypiacáról, mondván inkább a biztonságosabb, ráadásul kétszeres kamatot nyújtó országokat választják. Ezért úgy lehet majd kedvezőbbé tenni a helyzetet - mondta Virovácz Péter -, ha a feltörekvő országok jegybankjai kamatprémiumot, kockázati felárat adnak majd. Ennek már tegnap észlelhetők voltak az előjelei, ugyanis a hosszú, 10 éves futamidejű magyar államkötvények hozamai máris megugrottak. Így véget érhet az a korszak, amire Matolcsy György, az MNB elnöke is utalt hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán, hogy a kamatelőnyök miatt a költségvetésnek idén 300 milliárd forintot sikerül megtakarítania. A kamatemelés árnyékában megalapozatlannak tűnik az a kijelentés, hogy jövőre már 400, sőt 2018-ban akár 500 milliárd forint is lehet a megtakarítás.

Emellett - folytatta az elemző -, Magyarországon azzal is számolni kell, hogy az amerikai kamatemeléseknek inflációgerjesztő hatása is lehet. Hiszen az erősödő dollár miatt megdrágul az amerikai devizában elszámolt import, ami elsősorban a kőolajat érinti majd, amelyet dollár alapon számolunk el, Oroszországgal is. A növekvő infláció mellett, amely átmenetileg elérheti a három százalékot is felülmúlhatja jövőre, már nem mehet el szó nélkül az MNB sem, amelynek az inflációs célja éppen ez az érték. Így a jegybanknak előbb-utóbb el kell majd gondolkodnia egy kamatemelési ciklus megkezdésén, de addig is megfelelő kommunikációval kell kísérnie a monetáris politikának a világban lejátszódó eseményeit - mondta Virovácz Péter.