Vannak, akik 42 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak

Publikálás dátuma
2016.12.16. 11:15
Simicskó Hódmezővásárhelyen. Forrás: Facebook/Simicskó István
A katonák is kapnak Erzsébet-utalványt karácsonyra – 42 ezer forint értékben - ezt Simicskó István honvédelmi miniszter Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós laktanyában tartott állománygyűlésen jelentette be. 

Simicskó István a vezérkari főnök társaságában látogatta meg karácsony előtt a magyar–szerb határon szolgáló honvédeket és rendőröket, ahol azt ígérte a határt védő rendőröknek és katonáknak, mindent megtesznek azért, hogy legalább az ünnep egyik felét otthon tölthessék.

„Folyamatosan erőt kell felmutatnunk, a biztonságunkat garantálni kell ilyen módon is. A határvédelmi rendszert kiépítettük, a kerítés stabil, a határzár stabil. Nyilván folynak ugyanúgy az emberséges, nemzetközi szabályokat messzemenőkig betartó menekültügyi eljárások, mint ahogy eddig is, de a katonáinknak, rendőreinknek továbbra is jelen kell lenni. Az, hogy milyen mértékben, milyen erőt felmutatva, ez mindig nagy kérdés. Nyilván igazodunk és alkalmazkodunk mi is a jelenségekhez, titkosszolgálati információk is rendelkezésre állnak. tehát hogyha újabb nagyobb nyomás nehezedik, akkor tudjuk fokozni és növelni az erőket” – idézte a Hír TV a honvédelmi minisztert.

A vezérkari főnök egy tízéves tervet vázolt fel, amelyben a felszerelés és a fegyverzet fejlesztése mellett további illetményemelés is szerepel. „A légi szállítási képességeknek az erősítése, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy a különböző hazai feladatokban egy korszerűsítés, hiszen technikai eszközeink is, mint amit napjainkban sokat lehetett hallani, ezek az An–26 szállító repülőgépek 40-42 éves technikai eszközök. megbízhatóak, de a kihordási idejük lejárt, tehát kell egy korszerűbb, modernebb” – mondta Benkő Tibor.

A Honvédelmi Minisztérium sport-, illetve kiképzőeszközöket adományozott a laktanyának. A Magyar Honvédség tagjai 42 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra - jelentették be az állománygyűlésen.

Szerző

Emelkedik a minimálbér - Megjelent az erről szóló kormányrendelet

Megjelent a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A rendelet értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóknál az alapbér kötelező legkisebb összege havibér esetén 127 500 forint, hetibérnél 29 310 forint, napibérnél 5870 forint, órabér alkalmazásakor pedig 733 forint 2017. január 1-jétől.  A minimálbér 2018. január 1-jétől havibér esetén 138 000, hetibérnél 31 730, napibérnél 6350, órabérnél 794 forint.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott  munkavállaló garantált bérminimuma havibérnél 161 000, hetibérnél 37 020, napibérnél 7410, órabér esetén pedig 926 forint 2017. január 1-jétől.

A garantált bérminimum 2018. január 1-jétől 180 500 forint havonta, heti bérnél 41 500 forint, napi bérnél  8300, illetve órabérnél 1038 forint. A jövő évi módosításokat először a 2017. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

Szerző

Előzetesbe került Bróker Marcsika - Tudták, hol rejtőzött?

Publikálás dátuma
2016.12.16. 10:44
Forrás: police.hu
Dobrai Sándorné közel ezer embert károsíthatott meg az elmúlt 15-20 évben Karcag környékén, ahol a lakosok tudhatták, hova menekült a "Bróker Marcsikaként" elhíresült Kun-Mediátor vezetője. A Blikk szerint egy helyi amatőr színtársulat a Belizi Maranka címen állította színpadra a karcagi nő történetét, és mint kiderült, nem tévedtek, tényleg a közép-amerikai, karibi térségben elhelyezkedő országba menekült Marcsika, akit ma előzetes letartóztatásba helyeztek. A bíróság döntése nem jogerős.

Papp Judit, a Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. Ennek indoka, hogy a gyanúsított a nyomozó hatóság elől már korábban megszökött, külföldre távozott és csak nemzetközi elfogatóparancs alapján sikerült kézre keríteni. Továbbá szabadlábon hagyása esetén megalapozottan lehet attól tartani, hogy veszélyeztetné a bizonyítási eljárást. 

A bíróság döntése nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen, elsősorban házi őrizet elrendelése érdekében. Az ügyész a döntést tudomásul vette - tette hozzá a sajtószóvivő. Papp Judit közölte: a Szolnoki Törvényszék soron kívül bírálja el a fellebbezést, várhatóan még karácsony előtt döntenek arról.

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják a nőt. A büntetési tétel 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés, viszont halmazati büntetésként akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik a gyanúsítottat.

MTI Fotó: Mészáros János

MTI Fotó: Mészáros János

Korábban írtuk: megbilincselve, vezetőszáron vitték tegnap kihallgatásra Dobrai Sándornét, aki több mint ezer embert vert át Karcag és környékén, több mint 20 mil­liárd forintos kárt okozva. A Blikk szerint Marcsika most is nagyon figyelt megjelenésére, divatos fekete bőrdzsekit és egy virágmintás ruhát viselt, a haját szépen beszárította, és a karibi napfény is látszott még barnára sült arcán. Ha nem lett volna rajta a bilincs, teljesen úgy nézett volna ki, mint aki nemrég tért vissza a trópusi nyaralásáról - írják a cikkben.

A bulvárlap cikke szerint Karcagon tudhatták, hol rejtőzik az ezer embert átverő Dobrai Sándorné, idén áprilisban ugyanis egy helyi amatőr színtársulat a Belizi Maranka címen állította színpadra a történetét. A darabban egy tanárnő játszotta a csaló brókert, akit testőrök kísérnek, és törpéknek ábrázolták az ügyfeleit, akiket hangzatos ígéretekkel, magas kamatokkal becsapott. Marcsikát a darabban nem véletlenül nevezték el belize-inek, és mint utólag kiderült, tényleg ráhibáztak a karcagi amatőr színjátszók, hiszen Dobrainé valóban másfél évig élt a trópusi Belize-ben, ráadásul a Kun-Mediátor bedőlése előtt már többször is elutazhatott a közép-amerikai országba.

Bróker Marcsika úgy bukott le másfél év után, hogy pénz szűkében a Karcagon is jól bevált piramisjátékra hasonlító módszerrel  csapta be a belize-i lakosokat, ám hamar lebukott, így a helyi hatóságok őrizetbe vették, és átadták a magyar hatóságokna­k.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A rendőrség 2015. április 14-én azt közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég vezetője, az Interpol által is körözött Dobrai Sándorné csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal.

Szerző
Frissítve: 2016.12.16. 14:07