Előfizetés

Elesett az Oscar-díjtól a Tiszta szívvel

Publikálás dátuma
2016.12.16. 11:40
Forrás: Facebook/Tiszta szívvel
A Toni Erdmann című német és Az ügyfél című iráni alkotás is szerepel a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listáján - jelentette be az amerikai filmakadémia péntekre virradóra Los Angelesben. Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezte a kategóriában, ám a magyar jelölt, Till Attila második játékfilmje nem jutott tovább.

Maren Ade műve, a Toni Erdmann című német-osztrák koprodukció és Aszgar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című párkapcsolati drámája, a Tanna című ausztrál (Bentley Dean, Martin Butler), az Ez csak a világ vége című kanadai (Xavier Dolan), A homok alatt című dán (Martin Zandvliet), a Kongens Nei című norvég (Erik Poppe), a Paradise (Mennyország) című orosz (Andrej Koncsalovszkij), Az ember, akit Ovénak hívnak című svéd (Hannes Holm) és az Életem Cukkiniként című svájci (Claude Barras) alkotás van versenyben az Oscar-jelölésért.

Az amerikai filmakadémia idén nyolcvanöt alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő kilenc művet, amelyből január közepén az intézmény által felkért bizottságok választják ki a végső öt jelöltet. A testületek New Yorkban, Los Angelesben és Londonban nézik meg a listán szereplő filmeket január 13. és 15. között, a végső jelölteket január 24-én jelentik be.

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. A hatvanadik évforduló alkalmából a testület hozzáférhetővé tette a kategória díjazottjainak köszönőbeszédeit és egy ezzel kapcsolatos fotógalériát is. Tavaly Nemes Jeles László Saul fia című holokausztfilmje kapta a legjobb idegen nyelvű film Oscar-szobrát. A 89. Oscar-díjátadó ceremóniát 2017. február 26-án rendezik a hollywoodi Dolby Színházban. A gálát az ABC televízió élőben közvetíti, az adást a világ több mint 225 tévécsatornája szintén sugározza majd.

Tragikus hirtelenséggel, előadás előtt hunyt el Vidák Zsigmond

Publikálás dátuma
2016.12.16. 09:30
Illusztráció: Thinkstock
A Rajkó Zenekar lengyelországi turnéján csütörtökön váratlanul elhunyt Vidák Zsigmond vezető prímás - tájékoztatott Gerendási István, a zenekar igazgatója.

Tájékoztatása szerint Vidák Zsigmondot a Rajkó Zenekar saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Igaz Tibor, a Rajkó Oktatási és Művészeti Központ alelnöke elmondta, "nagy tehetséget, nagyon nagy tudású embert veszítettünk el a Rajkó Zenekar első számú főprímása személyében". Hozzátette: előadás előtt tíz perccel, 48 éves korában, hirtelen hunyt el a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjével kitüntetett művész.

Király a királyságban

Olyan csodálatosan élünk manapság, hogy talán nem is lehetne jobban. Természetesen azért nem annyira élünk jól mi, egyszerű emberek, mint azok, akik a pártunk és kormányunk közelében élnek. Olvasom lapomban, a Népszavában, azt az esetet, amikor a budavári kiskirály polgármester alig 81 ezer forintért bérel saját magának - a saját hivatalától, a saját kerületében - egy szolgálati lakást. Miért is ne tenné? Miért vannak az emberek annyira felháborodva? Nem értem.

Mert ez a Nagy Gábor Tamás úgy érzi, hogy ott neki mindent szabad, a szó szoros értelmében ő a Vár gazdája, minden az övé, még az a kis kégli is a Táncsics utcában. Szerintem azt sem érti, hogyan merte egy önkormányzati képviselő asszony feltenni a kérdéseit a lakásbérlésével kapcsolatban. De bár ne tette volna! A polgármester úr egyszerűen nevetségessé tette őt a válaszaival. Ám Nagy Gábor Tamás telhetetlen, nem csak magának, a volt feleségének is "segített" olcsó bérleményt szerezni a Várban.

Azért írtam ezt a levelet, mert a minap megjelent a tévékamerák előtt a mindig szűkszavú fideszes szóvivő, Halász János, aki kioktatta a zsurnalisztákat, hogy "Nagy Gábor Tamás munkáját elismerjük, és nagyra becsüljük amit az első kerületért tesz". És hozzátette: ha a párt politikusait bántják, nekik meg kell tudni védeni magukat. Értik ezt? Képzeljék el, hogy ezt a kiskirályt nem Nagynak, hanem Gyurcsánynak hívják, mit mondott volna ebben az esetben Halász? Nem nehéz kitalálni, értjük, ő is "csak" a pártja utasítását hajtja végre. A kiskirályok meg a budavári királyságban lubickolna a hatalmukban, azt teszik, amit akarnak, rájuk nem vonatkozik sem a törvény, sem az erkölcs. És jól tudják, hogy a Halász-féle pártszóvivők megvédik őket. De meddig?