Előfizetés

Távozott egy vezető a TV2-től

Publikálás dátuma
2016.12.16. 15:00
FOTÓ: Népszava
Távozott a TV2 gyártási igazgatója – tudta meg a SorozatWiki.

Pumer Imre idén kezdett dolgozni a TV2 Csoportnál, a belső és a külső gyártású szórakoztató- és hírműsorokért is ő felelt. Sőt a csatorna és legnagyobb műsorgyártójuk, az IKO együttműködésének egyik fontos láncszeme is ő volt. Pumer az RTL-nél töltött be hasonló pozíciót, ahonnan saját elhatározásából távozott. Pumert egyébként Dirk Gerkens (a TV2 jelenlegi, az RTL Klub egykori vezetője) és az RTL között zajló perben nemrég tanúként hallgatta meg a bíróság. Hogy mit vallott, nem tudni.

Ujhelyi vezető marad Brüsszelben

 Továbbra is Ujhelyi István lesz a vezetője az Európai Parlament (EP) magyar szociáldemokrata képviselőcsoportjának.

Az MSZP-s képviselő pénteki közleményében hangsúlyozta, elsődleges célja, hogy a két különálló, de az európai porondon hatékonyan együttműködő párt (az MSZP és a Demokratikus Koalíció) képviselői küldöttsége a jövőben is kézzel fogható módon tudjon érvényt  szerezni a magyar választók érdekeinek és az európai értékeknek.  Mint írta, "ehhez megbízható alapot nyújt a delegáció minden tagjának aktív, a saját szakterületén nyújtott kiemelkedő teljesítménye". A tisztújítás a parlamenti ciklus felezőideje miatt volt szükséges, ilyenkor az EP vezetői mellett a képviselőcsoportok és a nemzeti delegációk tisztségviselői is újra megmérettetik magukat.

Kidobták Orbán sajtótájékoztatójáról a Népszabadság volt újságíróját

Publikálás dátuma
2016.12.16. 13:20
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
A migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón, ahol ismét Brüsszelt vádolta azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot. A sajtótájékoztatót egy közjáték előzte meg, Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke ugyanis kiküldte a Népszabadság továbbra is akkreditált, szabadúszóként dolgozó újságíróját a teremből, helyhiányra hivatkozva.

A migrációs válságban minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat - mondta a kormányfő, aki elmondta, hogy a csúcs előtt a visegrádi országok közös álláspontban szögezték le a három legfontosabb dolgot: meg kell védeni a határokat; akik bejöttek, azokat ki kell vinni; akik pedig be akarnak jönni, azokat az EU-n kívül kell őrizni és különválogatni. Orbán Viktor aláhúzta: Magyarország zárja határait, Görögország viszont erre nem képes, Olaszország pedig vagy nem tudja vagy nem akarja zárni a határt. Olaszországban a helyzet drámai - tette hozzá. Hangoztatta, Magyarország képes arra, hogy amennyiben újabb menekültáradat indulna meg, megállítsa azt.

Orbán most nem volt botrányhős
A Liberálisok szerint a nagy várakozások ellenére szerény eredménnyel zárult az uniós tagországok vezetőinek csütörtöki csúcstalálkozója, de jó hír, hogy Magyarország nem volt főszereplője, "botrányhőse" az eseményeknek - mondta Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusa. A Liberálisok szerint Magyarországnak nem jó, ha mindig a "fekete bárány" szerepét játsszuk, hiszen nem az a feladatunk, hogy kerékkötők legyünk, hanem, hogy konstruktív részesei legyünk a megoldásnak - fogalmazott. 

Brüsszelt terheli a felelősség azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot - közölte Orbán a sajtótájékoztatón. Hangoztatta: Brüsszel segíthetne azzal, hogy megváltoztatja azt az "életszerűtlen" szabályt, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani. Ezt a javaslatot a miniszterelnökök tanácskozásán nem fogadták el - tette hozzá a miniszterelnök.

Mit tesz az Európai Unió az azonnali vízummentesség megadása nélkül ténylegesen Ukrajnáért? - tette fel a kérdést Orbán Viktor.  A miniszterelnök arról beszélt: hogyan akarna az unió Európától távol katonai erőt alkalmazni közös haderő nélkül, ha az ukrajnai katonai eseményeket sem tudja befolyásolni, és arra is képtelen, hogy megadja az azonnali vízummentességet, ami nem katonai kérdés, semmilyen jogi akadálya nincs, és senki nem mer ellene nyíltan érvelni.

Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén - jelentette ki Orbán, aki úgy vélte, ha Európának nincs megfelelő katonai ereje, akkor katonailag nem tud győzni, és a szíriai ügyek elintézése, az ott élők tényleges megsegítése helyett csak jó szándékú szólamokat tud mondani. Ezek azonban nem oldják meg azt a helyzetet, amelyet most Szíriában mások katonai erővel megoldanak - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő fontos eredménynek tartotta viszont, hogy a csúcstalálkozón megegyeztek arról: az uniónak olyan típusú megállapodásokat kell kötnie az afrikai országokkal, mint Törökországgal. "Megállapítható, hogy ahol ilyen megállapodásokat kötöttünk, és a helyi kormányzatokkal sikerült együttműködést kialakítani, és több ilyen példa is van, ott komoly eredményeket értünk el az onnan érkezők számának csökkentésében" - mondta, külön kiemelve, elengedhetetlennek tartja, hogy Egyiptommal is migrációs egyezményt kössön majd az Európai Unió. Hangsúlyozta, mára polgárjogot nyert az a korábban "embertelennek, lehetetlennek és őrültnek minősített" magyar javaslat, amelynek értelmében az unió területén kívül kellene menekülttáborokat létrehozni és működtetni, valahol Líbia partjainál vagy Afrika más, erre alkalmas pontján. "Ma arról beszélünk már, hogy hogyan tudnánk megoldani ezt a feladatot, kivel lehetne megegyezni, és hol lehetne ilyesmit létrehozni" - mutatott rá.

Újságírói kérdésre válaszolva, a jövőre esedékes államfőválasztással összefüggésben a miniszterelnök kijelentette, Áder János köztársasági elnököt és munkáját nagyra értékeli. Kifejtette: a fontos lehetőségek között van, hogy a jelenlegi államfő folytassa a munkáját, amennyiben erre vállalkozik. Hozzátette, tisztelettel van Áder János iránt, és megtiszteltetésnek venné, ha támogathatná.

Orbán Viktor a tanácsülés témáit sorolva beszélt arról is, hogy "a rezsicsökkentés betiltásának európai álneve" az energiaunió, amelynek elemei még kidolgozás alatt vannak. Mint mondta, a mostani vitában leszögezte, hogy noha hazánk vállalja az energiaunió létrehozását, az árszabályozás kérdésében megegyezésre kell jutni. Magyarország mellett más országok is vannak, amelyek lehetetlennek tartják, hogy Brüsszel megtiltsa a rezsicsökkentést, azaz az állami árszabályozás lehetőségét, amely több százezer magyar családot érint - szögezte le Orbán Viktor.

A sajtótájékoztatón elhangzott kötelező választás előtti kampányolást és a Brüsszel elleni harcról szóló monológot egy közjáték előzte meg, a Népszabadság volt dolgozóját, jelenleg szabadúszóként tevékenykedő újságírót ugyanis Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kiküldte a teremből, arra hivatkozva, hogy túl kicsi lenne a terem, ha "minden blog szerzőjét meghívnák". Az Index szerint az akkreditált sajtómunkás kizavarása ellen csak egyetlen újságíró, a Klubrádió munkatársa tiltakozott, aki azt kérdezte: Ön lát itt helyproblémát? - mire Orbán közölte, hogy "megfontolja a javaslatot."

A "zsúrpubizás" maradt Orbánnak
Nem volt mit megvétózni, így aztán csak a hangzatos "zsúrpubizás" maradt a kormányfő számára az egynapos uniós csúcson. A magyar miniszterelnök szerint "a korábban kiátkozott, lebecsült, lenézett, megvetett álláspontok lassan közös állásponttá válnak, és az azokat képviselő embereket pedig méltó partnerekként üdvözlik mostanság". Orbán lényegében magyar sikerként, sőt személyes erőfeszítéseinek hatásaként beszélt arról, hogy az EU a külső határok védelmének megerősítésével foglalkozik. 
Orbánnak egy csúsztatás nem volt elég, a menedékkérők újraelosztását célzó kvótákról szólva a miniszterelnök azzal állt elő, ebben nem fognak engedni, mivel amit Angela Merkel német kancellár akar, azt a magyarok nem akarják. Kiemelte, nem szimpatikus az a felfogás, hogy azok, akik tömegesen beengedték Európába "a túlnyomó többségükben gazdasági migránsokat", szét akarják osztani őket a többiek között, hogy "jusson a bajból mindenkinek". 
 "Ez egy ilyen udvariaskodó, zsúrpubis hangulatú világ itt Brüsszelben, itt nem szokás olyan durva szavakat használni, mint vétó. De olyat, hogy az egyhangúság hiánya, olyat lehet" - hangsúlyozta a kormányfő az ATV kérdésére, és hozzátette: "hozzá tud járulni az egyhangúság hiányához".
Orbán szerint ugyanis, ha "kicselezik" az Európai Tanácsot és kiszorítják a döntéshozatalból, akkor nem tud vétózni. Mindez azonban mellébeszélés, hiszen a jogszabályokról nem az Európai Tanács dönt egyhangúlag, hanem a hasonló nevű, de más intézmény, a tagállami miniszterekből álló Európai Unió Tanácsa minősített többséggel.

Amit nem vétózott meg

Megállapodás született az Oroszország ellen - a korábbi indoklás szerint Ukrajna destabilizálása miatt - elrendelt uniós gazdasági szankciók hat hónappal történő meghosszabbításáról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcsértekezletén. Szakértők szerint a döntésre számítani lehetett, a tagállami kormányokat tömörítő tanács várhatóan a jövő hét elején fogadja el a 2017. január 31-én amúgy lejáró korlátozások meghosszabbítását. Orbán Viktor és kormánya korábban többször lebegtette a szankciók meghosszabbításának esetleges megvétózását, ám lapunknak Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben egyértelművé tette, a kabinet nem fog szembemenni a közös uniós döntéssel, még ha kártékonynak is tartják azt.

A tagállamok legutóbb júliusban döntöttek arról, hogy meghosszabbítják az orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett korlátozásokat, amiért Moszkva még mindig nem hajtotta végre maradéktalanul az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltakat.

Az Európai Unió 2014 júliusában döntött az ukrajnai konfliktussal összefüggésben arról, hogy szankciókat vezet be Oroszország ellen. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba. A Nyugat azzal vádolja az orosz vezetést, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy szakadár erőket támogat az ország keleti részében.

Havasi: sajtótájékoztatót újságíróknak szervezünk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda a jövőben is a ténylegesen létező sajtóorgánumok számára tudósítói tevékenységet végző újságírók részére szervez sajtótájékoztatókat - hangsúlyozta Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője. Megjegyezte, a miniszterelnök a sajtótájékoztató után személyesen fogadta Halmai Katalin "magyar állampolgárt", és beszélgetett vele. Halmai Katalin elmondta, hogy jelenleg "nem tudósít senkit" és "nem ír sehova" - tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.