Előfizetés

Újabb ember hagyja ott a TV2-t

Közel 20 év közös munka után Gaál Noémi otthagyja a csatornát - írja közleményében TV2. 

Noémi, aki a kezdetek (azaz 1997 óta) időjárásjelentőként volt a csapatban, a pénteki nappal, közös megegyezéssel távozott.

Tegnap derült ki, hogy majdnem húsz év után Pachmann Péter kiszáll a Tényekből, csak a reggeli műsort, a Mokkát vezeti tovább. Állítólag Pachmann végképp besokallt, főleg, miután az érzékelhetően kormányközelire átállított Vajna-tévé lejáratási botrányainak egy része rajta csattant műsorvezetőként.

LMP: Tarthassák meg iskoláikat az önkormányzatok!

Az LMP önkormányzati szakszóvivője szerint a helyhatóságok többsége nem saját szándékából, csupán a köznevelési törvényből fakadó kötelezettsége miatt adja át oktatási intézményeit az államnak. 

Gerstmár Ferenc pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal egészítette ki: a fideszes városvezetők nem mertek szembeszállni a kormányzati akarattal, ezért veszítik el az önkormányzatok január 1-jétől minden befolyásukat az oktatás területén.

Ismertetése szerint még nem tudható, hogy a csütörtöki határidőig mely település nem hozta meg az erről szóló döntést és kötötte meg a megállapodást a tankerülettel, mint mondta, ezt Gödöllőről tudja, de információi szerint Budaörs is jogi útra tereli a kérdést. Emlékeztetett: ahol ez nem történt meg, ott az emberi erőforrások minisztere december 20-ig hoz határozatot az átadás-átvételről.

Innentől kezdve az önkormányzatok hatáskörei az intézmények felett a nullához közelítenek - jelentette ki -, és csak reménykedhetnek abban, hogy az állam nem hanyagolja el azokat végletesen, de szerinte az elmúlt évek tapasztalatai nem adnak erre garanciát.

Megismételte pártja javaslatát, miszerint azon önkormányzatoknak, amelyek kérik és képesek is az intézmény fenntartására, azok kapják meg a jogot erre.

Vajna-TV - Nem indul eljárás a Vonát lejárató riport miatt

A médiatanács nem indít eljárást a TV2 hírműsorában megjelent, Vona Gábort személyében érintő riport miatt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken. Az indoklás szerint azért, mert a testület  csak az emberi méltóságot általánosan sértő esetekben illetékes.

A közleményben az áll: a Tények című hírműsor november 14-ei adásában leadott riportban egy bejelentő szerint hamis színben mutatták be a Jobbik elnökét. A sajtó-helyreigazítási, személyiségi jogokkal kapcsolatos ügyek azonban nem médiajogi, hanem büntető- vagy polgári peres eljárásban elbírálható jogsérelmek. A médiatanács csak olyan, emberi méltósággal kapcsolatos esetekben járhat el, amelyek túlnyúlnak egy konkrét magánérdek sérelmén, és ahol az emberi méltóság tiszteletben tartását a médiát figyelemmel kísérő közönség érdekében szükséges elvárni - közölték.

A testület a TV2-n közreadott, atomerőművet népszerűsítő, a tudat alattira ható, un. pillanatreklámok ügyében sem indít eljárást. A több párt képviselői által benyújtott panasz alapján indított hatósági vizsgálat megállapította: a hirdetések 0,7 másodpercig látszottak, ami a szakirodalomban elfogadott 0,23-0,5 másodperces érzékelhetőségi határértéknél hosszabb, ráadásul azokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. Emiatt az érintett hirdetés miatt nem vetődött fel a reklámok tudatos észlelhetőségét előíró, a médiaalkotmányban rögzített rendelkezés megsértése - így a médiatanács. Szerintük egyébként ez a reklámtechnika nem ismeretlen a magyar hirdetési piacon. 

A TV2 Tények október 4-ei adásában közzétett "Saját fiát molesztálhatta az apa" című riport miatt érkezett panasz nyomán sem tud eljárni érdemben a médiatanács, mert ebben az esetben sem a közérdek sérült, ugyanis a panaszt az egyéni jogok sérelmére alapítva nyújtották be. A kérelem ezért nem minősül médiajogi ügynek, így a testületnek nincs hatásköre eljárni .

 Az RTL Klub szolgáltatóját azonban sikerült megbüntetni: a túl hangosan közzétett reklámblokkjai, illetve műsorelőzetesei miatt 240 ezer, a Sport1 és a Sport2 médiaszolgáltatóját 300 ezer, a Story5 és a Galaxy Tv üzemeltetőjét 225 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a testület.

A korhatárkarikák feltüntetésének részleges vagy teljes mellőzése miatt a médiatanács a Heti Tv újság kiadóját, a Central Médiacsoport Zrt.-t 50 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezi, illetve e területen első alkalommal regisztrált jogsértések miatt pénzbírság nélkül, felhívással figyelmezteti az rtlklub.hu, valamint a TISZApART TV szolgáltatóit.

A testület a nyíregyházi Mustár Rádiót 20 ezer forint bírsággal sújtotta, a Klubrádiót pedig pénzbírság kiszabása nélkül, határozatban figyelmeztette, mert egy augusztusi adáshetük mintavételes hatósági vizsgálata alapján kevesebb magyar zenét sugároztak a szerződéseikben vállaltakhoz, illetve a törvényben előírt kvótákhoz képest. Továbbá az utóbbi szolgáltató néhány százalékkal több ismétlést adott közre, mint amennyit a szerződésében rögzítettek.

A közleményben megjegyezték: a bírságok kiszabásakor mindig a fokozatosság és az arányosság elve alapján, a körülményeket figyelembe véve állapítják meg a jogkövetkezmények formáját, mértékét.