Előfizetés

Szabadságos katonákat ölt az autóba rejtett pokolgép

Autóba rejtett pokolgép robbant szombat reggel egy hétvégi kimenőn lévő katonákat is szállító autóbusz mellett a Törökország középső részén található Kayseriben, a helyi egyetemnél - jelentette a Dogan török hírügynökség. A török haderő közlése szerint a detonációban 13 katona meghalt, 48 megsebesült.

Sok mentőt és tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A robbanószerrel megrakott autó balról közelítette meg a buszt, amely épp a megállóban állt. A katonák civil ruhában voltak - írta a Dogan. Süleyman Soylu belügyminiszter és Fikri Isik védelmi miniszter már úton van Kayseribe.  A török kormány átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el az esettel kapcsolatban a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A hatóságok arra utasítják a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, amely "pánikot kelthet a lakosságban, és amely terrorista szervezetek céljait szolgálhatja". Kayseriben található Törökország egyik legnépszerűbb síparadicsoma.

Aleppói dráma - Leállították az evakuálást

Leállították az evakuálást Aleppo keleti részén, mivel a kormányerők azzal vádolják a lázadókat, hogy nem tartották be a tűzszüneti megállapodást, sé nem hagytak fel két kormánypárti település ostromával. Egy szíriai illetékes a Reutersnek azt állította, azért állt le az evakuálás, mivel a lázadók túszaikat is magukkal akarták hurcolni, és rejtve fegyvereiket is magukkal vitték. 

Csütörtök óta legalább hatezer civil és lázadó harcos hagyta el a várost, amely teljes egészében a szíriai kormány ellenőrzése alá került. Az ENSZ azonban attól tart, hogy legalább 50 ezren rekedtek Aleppóban. A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport szerint összesen már legalább nyolcezren távoztak, köztük háromezer lázadó harcos és mintegy 300 sebesült. A térségbeli szíriai és törökországi kórházak zsúfolásig megteltek.

Az Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében a lázadóknak le kellett volna állítani két település ostromát Idlib tartományban. Az al-Kaidához kötődő dzsihadista szervezet, a Dzsabhat Fateh al-Sam (a korábbi al-Nuszra Front) később beleegyezett, hogy elszállítsák a sérülteket két, jórészt síiták lakta településről. Fua és Kefraja városokban mintegy 20 ezer ember tartózkodik.

Damaszkusz Midan negyedében öngyilkos merényletet követett el egy fiatal lány. A jelentések szerint besétált egy rendőrörsre, és odabenn felrobbantotta magát. A kormányközeli Al-Vatan című lap azt jelentette, hogy a lány alig hét éves volt. Egy szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy a kislány azt kérte, hogy bemehessen a mellékhelyiségbe. Az emberi jogi megfigyelő csoport megerősítette, hogy robbanás történt és voltak sebesültek.

Belpolitikai botrány fenyeget Itáliában

Óriási belpolitikai botrány fenyeget Olaszországban. Mind a római, mind pedig a milánói polgármester aggódhat további sorsa miatt. 

A botrány a kormányzó Demokrata Pártot (PD) és a legnépszerűbb ellenzéki tömörülést, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is érinti. Giuseppe Sala kormánypárti képviselő ideiglenesen fel is függesztette hivatalát. Közleménye szerint a médiából tudta meg, hogy eljárás indult vele szemben, arról azonban „a legcsekélyebb fogalma sincs”, hogy mi ennek az oka. Lapértesülések szerint a milánói világkiállítás legjelentősebb közbeszerzésének kiírása miatt vált gyanúsítottá. A pályázó ugyanis jóval áron alul kapott megbízást. Sala 2016 júniusa óta a lombardiai város polgármestere. Előzőleg, 2013-2015 között a kormány különmegbízottja volt a milánói világkiállításon. Korábban egyebek mellett a Nomura Banknál is dolgozott.

Mindeközben Rómában korrupciós vádakkal őrizetbe vették a városvezető, Virginia Raggi jobbkezét, Raffaella Marra személyzeti igazgatót, illetve egy építési vállalkozót. Marrát gyanús 2013-as ingatlanügyletek miatt tartóztatták le.

A nyomozóhatóság csütörtökön házkutatást tartott a főpolgármesteri hivatalban, s dokumentumokat foglalt le. A vád hatalommal való visszaélés. Az ügyészség azt vizsgálja, hogy bizonyos kinevezéseknél a polgármesteri hivatalban történtek-e visszaélések. Marra és felesége mindemellett a piaci árnál jóval kisebb összegért szerzett római ingatlanokat. A lakásokat amolyan fizetségként kapta az ugyancsak őrizetbe vett Sergio Scarpellini építési vállalkozótól.

Az ellenzéki pártok már napok óta Raggi visszalépését követelik. Kedden bejelentette lemondását Paola Muraro környezetvédelmi megbízott. Muraróval szemben már nyár eleje óta folyik nyomozás hivatali visszaélés, valamint a környezetvédelmi előírások megszegése miatt. A gyanús pénzügyi tranzakciókat az ügyészség feltételezései szerint még akkor követte el, amikor a római szemétszállító cég, az AMA igen jól fizetett tanácsadója volt.

Raggi azt közölte, teljes egészében együttműködik a nyomozóhatóságokkal. Beppe Grillo, az M5S elnöke szolidaritását fejezte ki Raggival, szerinte az igazságszolgáltatás alaptalan támadást indított mozgalma ellen.

Grillo ugyan magabiztosan beszélt a botrány kitörése után, az eset riadalmat keltett pártjában, amit az is jelez, hogy lemondta tervezett kormányellenes tüntetéseit, s az M5S összes vezetőjét tanácskozásra hívta össze.