Cafeteria - 7 milliárdos büntetés Magyarországnak

A második pofont is megkapta az Orbán kormány, amiért 2012-ben kiszorította a magyar piacról a francia étkezési utalványokkal foglakozó cégeket. 

A múlt héten a Világbanknál működő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) 23 millió euró kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégnek, a Ticket Restaurant márka tulajdonosának. Az Edenred a magyar állammal szemben nyújtott be panaszt, miután az Erzsébet-utalvánnyal illetve a Szép-kártyákkal kiszorították a hazai utalványpiacról az addig piacvezető multikat. A beruházási jogvitát lezáró döntés ismertetésre a 444.hu talált rá.

Korábban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben az Európai Bíróságnál, és idén februárban a bíróság úgy döntött, hogy a magyar kormány intézkedései, amelyekkel kizárták a piacról a külföldi utalványkibocsátókat, több ponton ellentétesek az uniós joggal, sértik a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, valamint a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátásnak feltételei túl szigorúak.

2012-ben a kormány a béren kívüli juttatások adózásának átalakításával lehetetlenítette el a külföldi multicégek üzleteit. A jelenleg is élő kedvezményes és normál adózású juttatásokat úgy csoportosította, hogy az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalványok adója kedvezményes, 31 százalékos körbe került, míg minden egyéb, így Sodexo Pass, a Le Chèque Déjeuner és a Ticket Restaurant (Edenred) utalványai után 51 százalékot kellett adózniuk a munkáltatóknak. Profit híján a cégeknek nem érte meg az üzlet, így szedték a sátorfájukat és kivonultak a piacról. Ám ugyanakkor a három francia cég külön-külön eljárást indított a magyar állam ellen az ICSID-nél. Mindhárom cég ugyanarra az egyezményre hivatkozik keresetében, arra, amelyiket 1987-ben írta alá a magyar és a francia kormány a francia cégek magyarországi működésének és befektetéseinek garantálásáról.

Az ICSID az Edenred ügyében döntött először, mégpedig a francia vállalat javára, tehát a Sodexo Pass és a Le Chèque Déjeuner beadványa hátra van, de az Edenred-ítélet után elég jól megjósolható azok kimenetele is - írja 444. A büntetési tételek mellett egyre dagad az ügyvédi számla is, a hírek szerint ez is több milliárdos tétel lehet mire az eljárások véget érnek.

Hiába nyernek azonban a hazai piacon ellehetetlenített francia cégek Washingtonban, a korábbi üzleteiket nem szerezhetik vissza, már csak azért sem mert jelenleg éppen az államivá tett cafeteria-rendszer kivéreztetése folyik, éppen az állam által. Az Európai Bíróság döntése nyomán magyar kormánynak új jogszabályokat kellett volna alkotni, amelyekkel ismét kinyitná az utalványok piacát. Ám ehelyett inkább elsorvasztja azt, legalábbis a cafeteria félig készpénzesítése, valamint a kedvezményes adózási kulcs Szép-kártyára korlátozása ebbe az irányba mutat.

Szerző
2016.12.19 06:21

Titkolja az államkincstár, hogy mennyi a nyugdíj

Publikálás dátuma
2018.09.26 07:28

Fotó: Népszava/
Az átlagbér nagyjából felét teheti ki az átlagnyugdíj, és hasonlóan alakulhat a helyzet jövőre is. Ám a pontos - és korábban nyilvános - számok elérhetetlenek, mióta a Magyar Államkincstár foglalkozik a nyugdíjak körüli adminisztrációval.
A Magyar Államkincstár még csak válaszra sem méltatja az mfor.hu újabb és újabb megkereséseit arra vonatkozóan, hogyan alakultak idén a nyugdíjkifizetések, mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek - írja a portál.
A korábban a nyugdíjbiztosító honlapján negyedévente közzétett, nyilvános információk azóta hozzáférhetetlenek, hogy a kifizetésekkel kapcsolatos járulékos adminisztratív ügyeket átvette a kincstár. Az utolsó nyilvános dokumentum 2017 júniusi. Akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt. Ezen belül a főellátás összege 112 669 forint volt (az öregségi nyugdíj mellett ugyanis adott esetben egyéb ellátás, például özvegyi nyugdíj is járhat).
Tavaly novemberben kiegészítést kaptak az idősek az inflációtól elmaradó év eleji nyugdíjemelésük miatt, majd idén januárban 3 százalékkal növelte meg a kormány a nyugdíjakat. 
Amit viszont nem lehet tudni, hogy ezek az intézkedések hogyan hatottak az egyes ellátásokra, mennyi most az átlagos nyugdíj, és az mennyivel marad el az átlagos bértől.
Az Mfor számításai szerint a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege. A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint. Várhatóan az átlagbér durván felét fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.
2018.09.26 07:28

324,08 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.26 07:10
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Kedd este óta kis mértékben erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerda kora reggelre a bankközi piacon.
Szerda reggel hét óra körül az eurót 324,08 forinton jegyezték, valamivel alacsonyabban a kedd esti 324,17 forint után.
Eközben a svájci frank 285,64 forintról 285,59 forintra gyengült, a dollár jegyzése pedig 275,24 forintról 275,20 forintra süllyedt.
Az euró stagnált a dollárral szemben, kedd este 1,1768 dollárt, szerda reggel 1,1766 dollárt ért.
Szerző
2018.09.26 07:10