Előfizetés

Utazás a virtuális valóságba a Telenorral

Az UNICEF a gyermekbénulás leküzdésében eddig 99 százalékos eredményt ért el, a fennmaradó 1 százalék eléréséhez a most induló karácsonyi adománygyűjtő kampányában a VR virtuális valóság (Virtual Reality – VR) technológiát veti be. December 23-ig Budapesten az Allee bevásárlóközpontban a világ vezető gyermekvédelmi szervezetének kitelepülésén egy különleges virtuális utazáson a világhírű színész, Ewan McGregor kíséri kalandra az érdeklődőket.

A VR technológia idén februárban, a Mobile World Congress kiállításon robbant hatalmasat. Számos készülékgyártó, szoftverfejlesztő cég és startup rukkolt elő új megoldásokkal, ami előrevetítette, hogy a technológia hamarosan gyors terjedésnek indul. A Telenor már áprilisban a Hipersuli digitális oktatási programjának osztályaiban tesztelte a VR oktatási célú alkalmazását, majd az UNICEF gyermekjogokkal foglalkozó Ébresztő-Óra foglalkozásain készített 360 fokos gömbpanoráma felvételt, amelyet szintén VR sisakban megtekintve úgy érezheti a néző, hogy személyesen is ott ül az előadáson. Most az UNICEF karácsonyi kampányában a világhírű színész, Ewan McGregor főszereplésével kapott fontos szerepet az innovatív megoldás.

Az UNICEF karácsony idején a VR-t választotta, hogy innovatív módon mutassa be munkáját, működését, eredményeit. Ewan McGregor és egy kilenc éves kenyai kisfiú, Job szereplésével készült videót a Gyermekbénulás Világnapjára jelentette meg az UNICEF. A videó üzenete arra a történelmi pillanatra hívja fel a figyelmet, hogy 99 százalékban már sikerült megállítani ezt a fertőző járványt, most pedig az utolsó 1 százalék eléréséhez kér támogatást a szervezet. A videó Kenyában készült és a világ minden táján levetítik.

„Az UNICEF komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a leginnovatívabb technológiák segítségével mutassa be életmentő munkáját. A VR egy nagyon jó megoldás az emberek érzékenyítésére, és bár virtuális technológiának hívjuk, a valóságot mutatjuk meg az érdeklődőknek. Külön köszönjük a Telenornak, hogy az Ébresztő-Óra támogatása mellett technológiai kérdésekben is számíthatunk a segítségükre.” – mondta el Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság ügyvezetője.

Az UNICEF karácsonyi adománygyűjtő kampányának keretében látható „VR kiállítás” december 23-ig tekinthető meg az Allee Bevásárlóközpontban, az emeleti Costa Coffee előtti területen.

Halálos csípés miatt nem jár kártérítés

Első fokon elutasította a felperesek kérelmét a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a kártérítési perben, amelyben a felperesek 1-3 millió forint közötti vagyoni és nem vagyoni kár megfizetését kérték egy szőlőültetvény tulajdonosától, mert hozzátartozójuk 2012 őszén méh- vagy darázscsípés következtében meghalt egy fertőrákosi szőlőültetvényen.

A bíróság megállapította, hogy a munkáltató ebben az esetben kizárólag a csípésért felel. Bár számolnia kellett volna méhek és darazsak megjelenésével, és azzal is, hogy csíphetnek, de a csípés okozta halál nem volt előre látható. Az indoklás szerint, ha a munkáltató a munkavédelmi oktatás során felhívta volna a munkavállalók figyelmét arra, hogy a rovarok csípése halált is okozhat, akkor sem lett volna megelőzhető a férfi halála.

A tényállás szerint a férfit a nyakán csípte meg egy méh, vagy egy darázs. A csípés olyan súlyos allergiás reakciót váltott ki, hogy a férfi a helyszínen meghalt.

Az eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az elhunyt munkavállaló tudott volna allergiájáról.

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint a munkáltató több szabályszegést, mulasztást követett el a foglalkoztatás során, de azok egyike sem állt ok-okozati összefüggésben a balesettel. Az alperes a munkavédelmi oktatás elvégzését nem rögzítette írásban, és nem biztosított elsősegélyt nyújtó személyt.

A döntés nem jogerős, másodfokon a Győri Törvényszéken folytatódhat a tárgyalás.

Pénteken húzzák az Ötöslottó számait

Publikálás dátuma
2016.12.20. 06:15

Módosította a Szerencsejáték Zrt. sorsolási időpontját és műsorainak sugárzását az ünnepek alatt. Így az 51. héten az Ötöslottó, Luxor és a Joker játékok sorsolását december 23-án, pénteken tartják.

Ez azt jelenti, hogy ezen a héten szombaton már nem tippelhetünk. Az 52. heti Ötöslottó, Luxor és a Joker játékok sorsolását 2017. január 1-jén, vasárnap bonyolítják.

A zrt. tájékoztatása szerint ezt leginkább az indokolja, hogy az esti, élő televíziós műsorban résztvevő vidékről érkező játékosok hazajutása a vasúti- és a tömegközlekedés ünnepi menetrendje miatt az eredeti sorsolási napokon nehézkes lenne.