Előfizetés

Halálos áldozata van a heves esőzéseknek Spanyolországban

Halálos áldozata van a heves esőzéseknek Spanyolország dél-keleti részén, ahol az áradások miatt többeket kellett kimenteni épületekből, és elakadt járművekből - közölték a hatóságok hétfőn .A tájékoztatás szerint a Murcia közelében lévő Los Alcázares településen egy 40 éves férfi vesztette életét, mert a hömpölygő víz elragadta, és besodorta egy medencébe, ahol megfulladt. Anastasio Bastida, helyi polgármester a sajtónak elmondta: a hétvégén kezdődött intenzív esőzés miatt település központját teljesen elöntötte a víz, az utak járhatatlanokká váltak.

Murcia tartományban két nap alatt átlagosan annyi eső esett, mint az éves átlag 40 százaléka. A hétfőn közzétett összesítés szerint a térségben szombat óta 350 embert kellett kimenteni a víz által elszigetelt épületekből, és az utakon elakadt járművekből. A legtöbb riasztást Los Alcázares, Murcia, San Javier és Torre Pacheco településekről kapták a tűzoltók, akiknek mentési munkáját a katonaság is segítik.

Murcia tartományban húsz közutat kellett lezárni, és 30 iskolában rendeltek el tanítási szünetet hétfőn.

A szomszédos valenciai autonóm közösségben több folyó is megáradt, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szerint Alicante és Valencia környékén a következő 12 órában ismét jelentős mennyiségű csapadék várható.

Demonstrált a Tanítanék Mozgalom

Publikálás dátuma
2016.12.19. 19:05
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A PISA eredmények után, az oktatás reformjáért, a gyerekeink jövőjéért tüntettek a Kossuth téren, a -5 fokos hidegben.  A Klubrádió tudósítása szerint többszáz ember gyűlt össze a tiltakozó megmozdulásra, majd a résztvevők az Emmi elé vonultak, és kitűztek egy petíciót.  

Fontos figyelmeztetés karácsonyra, ha repülne

Tilos a repülőgépek fedélzetére pirotechnikai eszközöket - így csillagszórókat, petárdákat - felvinni vagy poggyászban feladni, ennek ellenére több ilyen csomagot is talált már az idei karácsonyi szezonban a Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtér üzemetetője.

A Budapest Airport közleménye szerint az ünnepek előtti csúcsidőszakban már idén is előfordult, hogy rövid idő alatt tucatnyi feladott poggyász akadt fenn a biztonsági szűrőn a csillagszórók miatt. A tűzveszélyes anyagok szállítása szigorúan tilos, a repülőtéri biztonsági szolgálat ezért kénytelen a poggyászokat átvilágítani, szükség esetén felnyitni és eltávolítani a veszélyes eszközöket. Ez időveszteséggel és kényelmetlenséggel jár, már több járat is csak késve tudott elindulni a poggyászrendszerben feltorlódott csomagok miatt.

Szabó István, a Budapest Airport biztonsági igazgatója a közlés szerint azt mondta, a legtöbben ugyan már nem pakolnak pirotechnikai eszközt a kézipoggyászba, helyette viszont megpróbálják a feladott bőröndben szállítani, de ez szintén tilos.