Bíróság elé állítják Horváth Anna alpolgármestert

Befolyással való üzérkedés és pénzmosás gyanújával bíróság elé állítja Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte kedden a vádhatóság.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a vádemelés után is hatósági felügyelet alatt marad: továbbra sem láthatja el alpolgármesteri teendőit, csak ügyészi engedéllyel hagyhatja el az országot, és nem kommunikálhat az ügy szereplőivel.

A DNA Fodor Zsolt kolozsvári üzletember ellen is vádat emelt: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással gyanúsítják. A DNA szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolttól, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A két zenei fesztiválra szóló belépők összértékét 20 ezer lejre (1,4 millió forint) becsüli a vádhatóság.

A törvényesség látszatának fenntartása érdekében a vádlottak megállapodtak abban, hogy Fodor Zsolt egyik cége támogatási szerződést köt egy Horváth Anna által megnevezendő céggel - olvasható a DNA közleményében. A vádhatóság biztosítékként zár alá helyezett egy Horváth Anna tulajdonában lévő ingatlant.

Az alpolgármester ellen október 11-én indult bűnvádi eljárás, azóta hatósági felügyelet alatt áll. A kényszerintézkedés meghosszabbításakor, december elején Horváth Anna közösségi oldalán közölte: nem feljelentés, hanem "februárban kezdődött teljes körű nemzetbiztonsági megfigyelése" alapján, a "lehallgatások értelmezései ürügyén" indult ellene ügyészségi eljárás.

A bűnvádi eljárás megindulásának hírére "értetlenségének" adott hangot az RMDSZ, amely - Kelemen Hunor, a szövetség elnöke által aláírt - állásfoglalásában szolidaritásáról biztosította Horváth Annát, hozzátéve, hogy bízik benne és kiáll mellette. "Egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében törvényesen és tisztességesen végezte munkáját" - szögezte le októberi állásfoglalásában az RMDSZ.

Szerző

Még az ütközés előtt meghalt a sofőr a Váci úton - Fotók

Publikálás dátuma
2016.12.19. 20:45
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Budapesten, a Váci úton délután történt a tragikus baleset, amikor két szemályautó ütközött, majd az egyik jármű egy hirdetőoszlopnak csapódott. Ennek az autónak a vezetője még azelőtt meghalt, mielőtt a baleset bekövetkezett. 

Szerző

Arnóti emberölés - Anyja barátját gyilkolta meg a huszonéves fiatal

Nem jogerősen 8 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte a Miskolci Törvényszék elsőfokú tanácsa azt a fiatal férfit, aki 2014. nyarán Arnóton egy késszúrással megölte anyja barátját - mondta a sajtószóvivő. Horváth Dóra felidézte: a 26 éves vádlott még 2014. augusztusában ittas állapotban a sértett férfi lakásához indult. Egy gyúlékony keverékkel töltött műanyagpalackot, annak meggyújtáshoz szükséges anyagot és egy 21 centiméteres konyhakést vitt magával, majd útközben felvett egy betonkockát, amellyel az idős férfi házához érkezve a ház ablakát betörte. 

A műanyag palackban lévő folyadékot meggyújtotta és megpróbálta azt a törött ablakon keresztül a sértett házába bedobni. A palack az ablak elé a földre esett és ott égett tovább - ismertette a részleteket. A sértett észrevette mindezt, a házból kiment és számon kérte a fiatalt, ekkor a vádlott a magával vitt késsel a bal mellkasán nagy erővel szíven szúrta a 65 éves embert. A kés csaknem markolatig hatolt a sértett mellkasába. A szúrás után az idős ember már csak pár lépést tudott tenni, bement a lakásba, ahol az előszobában összeesett, és meghalt. 

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott részbeni beismerő vallomását és megbánó magatartását, azt, hogy a közveszély okozás kísérleti szakban maradt, valamint az idő múlását - közölte a sajtószóvivő hozzáfűzve, a bíróság figyelembe vette a vádlott traumatizált gyermek és ifjú korát, valamint a róla lakókörnyezetében kialakult kedvező véleményt és a büntetés-végrehajtás nevelőinek pozitív véleményét is. Súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét és azt, hogy tettét ittas állapotban követte el.

Horváth Dóra közölte: az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője három napon belül tesznek nyilatkozatot a fellebbezés miatt. A vádlott előzetes letartóztatását a bíróság a másodfokú eljárás befejezéséig jogerősen fenntartotta.

Szerző