Megélhetési tolvajok

Publikálás dátuma
2016.12.21 06:45
Az örökifjú művészek nagy elánnal vesznek részt a produkcióban FOTÓ: NAGY I. DÁNIEL
Fotó: /
Játékra kiéhezett, szép korú színészek tobzódnak a Nercbanda című musicalben a Karinthy Színház deszkáin. A darabot nem kisebb személyiségek, mint John Kander és Fred Ebb, a Kabaré és a Chicago című musicalek szerzői írták, és persze ezúttal is zenés produkcióról, meg Broadway sikerről van szó.

A Nercbanda előadásának a Karinthy Színházban a lényege az a lendület, erő, amivel az örökifjú művészek megmutatják, hogy ők aztán még mindig igencsak állnak a vártán, és fölöttébb nagy kedvük van játszani. Akad köztük, aki évek óta nem állt színpadon, érezhetően egymást inspirálják, beindul a fantáziájuk, és bizony alaposan beindul a lábuk is, Bakó Gábor elmés koreográfusi intencióinak megfelelően.

Zenés produkciókba inkább csak mutatóba szokott kerülni egy idős pár, akik még öregecskén azért szerelmesek egymásba, meg énekelnek, táncolnak is, rendszerint nosztalgikus érzelmességgel. És esetleg ezt akkora nekirugaszkodással teszik, hogy bizonyos tekintetben még le is főzik a fiatalokat, amire naná, hogy szinte garantáltan bejön a nyíltszíni taps. Kander és Ebb azt ötölték ki, hogy meghatványozzák ezt a hatásmechanizmust, ezzel sokszorozzák a nyíltszíni tapsok számát is, és abszolút illusztrálják, hogy öregember, nem vénember, ha pedig színészről van szó, pláne nem. Egyenesen virgoncak, temperamentumosak, ha kell, jókora elánnal táncra perdülnek, szilajul ropják, és közben akár dalra is fakadnak. Valós csetlés-botlásaikból pedig erényt fabrikálnak.

A történet szerint egy öregek színészotthonának lakói. Ki akarják azonban a lábuk alól húzni a talajt, el akarják adni a fejük felől a házat, ők pedig miután röpke időre elcsüggednek, úgy határoznak, hogy nem hagyják magukat. Kitalálják, hogy nagy színlelési képességükkel majd bundákat csórnak, és az azok eladásából befolyó pénzből megveszik majd az épületet. Na, hát ebből aztán képzelhetni, hogy lesz haddelhadd, kalamajkaözön a köbön. Szinte természetes módon alakításokra való lehetőségnek tekintik a lopások helyszíneit, áruházakat, boltokat. Élvezettel hajtják végre, különböző figurákat megjátszva, a figyelemelterelő hadműveleteket, hatalmas buzgalommal szóba elegyednek eladóval, biztonsági őrrel, hogy addig társaik kiadós izgalommal és átéltséggel játsszák a tolvaj érdekes és felvillanyozó szerepét.

Az örökifjú művészek nagy elánnal vesznek részt a produkcióban FOTÓ: NAGY I. DÁNIEL

Az örökifjú művészek nagy elánnal vesznek részt a produkcióban FOTÓ: NAGY I. DÁNIEL

Szokták mondani, hogy az öregség a második gyerekkor. Ők ezt illusztrálják is, olyanok, mint a fékezhetetlen vásott kölykök, akik ha nekiszabadulnak, akkor aztán kő kövön nem marad. Hát ezúttal sem marad, a színészek tényleg beleadnak a produkcióba apait-anyait, és a kiadós lendület olykor ripacskodásba is átcsap, ami miatt bárki rosszallóan összehúzhatja a szemöldökét, és akár nem is szeretheti az előadást, de az az igazság, hogy bizonyos mértékig ez most be van kalkulálva. Szerintem jó, hogy Korcsmáros György rendező nem tartja vasmarokkal, rövid pórázon a színészeket. Ez ugyanis most az ő jutalomjátékuk, szinte kivétel nélkül mindegyiküké, ha úgy tetszik, csoportos letámadás. Energia és tehetségpróba mindabból, ami összeadódott a pályán. Örömünnep, ami némi kihágással, kapatossággal jár, de azért ez megbocsájtható.

És közben adódik némi társadalmi érzékenység, mert ha kicsit is, de csak összeszorulhat a gyomrunk annak láttán, hogy ennek a színészotthonnak a lakói egy élet munkájával nem tudták összeszedni öreg napjaikra a biztos megélhetésre valót. És ekkor persze már nem csak róluk van szó, hanem dermesztően sokakról, akik hasonló cipőben járnak, és méltán szeretnének elfogadható módon élni. A szereplők el is játsszák ezt a létbizonytalanságot és az ezzel járó félelmet, amikor nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, hogy lesz-e fedél a fejük fölött, adódik-e mindennapi betevő. Még azt is megmutatják, hogy a reménytelenség okozta kétségbeesés adja meg az utolsó löketet ahhoz, hogy ilyen bizarr módon igyekezzenek magukat kihúzni a csávából. Aztán ez kalanddá, eseménnyé, már-már kiteljesedési lehetőséggé, sajátos önmegvalósítássá válik a számukra.

Fenomenális, amikor mintha bártáncosok lennének egy csillogó revüben, sorba rendeződve, magukat illegetve, eltökélten ropják. Vannak ilyen csoportos teljesítmények, de duók, szólók szintén, mindenki egyénileg is megmutathatja, hogyan fakad dalra, és milyen tempót bírnak a lábai, és személy szerint mennyi sármmal, vonzerővel, karizmával rendelkezik.

Pásztor Erzsi viszi a prímet, afféle belevaló, fölöttébb vagány bandafőnökként, aki mindig igyekszik kiszaszerolni, mit is kellene csinálni, de azért, mint mindegyikük, balfék is, hiszen ez az egyik fő humorforrás. Hámori Ildikó a bugyutát adja, akinek semmit nem sikerül felfognia időben. Belé szerelmes az idős amorózó, Kovács István megszemélyesítésében. Szirtes Gábor figurája állandóan túlbuzog. Zsurzs Kati az örök vagány, aki olykor azért megszeppen. Kalmár Magda fékezhetetlen energiabomba. Halász Aranka váltig primadonna. Szegezdi Róbert és Marton Róbert jó néhány figurát domborítva, például portás, eladó, tiszteletes, őr, unokaöcs. Fekete Mari vezetésével hattagú zenekar diktálja az olykor igencsak felpörgetett tempót. Rományi Nóra kellő bájjal öltözteti a szereplőket. Bátonyi György színészotthon díszlete egyáltalán nem fényes, mégis otthonos.

Igaz ez az egész Karinthy Színházra is, aminek jól áll ez a körülményeihez igazított darab.

2016.12.21 06:45

Távkonfrontáció Lázár és Márki-Zay között: abcúgozás és mozgalom

Publikálás dátuma
2018.08.20 11:11

Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Rendezvény és ellenrendezvény satujában ünnepelt Hódmezővásárhely: a politikai ring egyik sarkában a regnáló polgármester, Márki-Zay Péter beszélgetett ellenzéki közéleti figurákkal, míg a másik sarokban Lázár János, a Miniszterelnökség volt vezetője, jelenlegi dohánybiztos szólt be Márki-Zaynak egy díjátadón. Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak - üzente Lázár.
A dohánybiztos azután ragadta magához a szót, hogy átadták egy idős orvosházaspár megkapta az idén alapított Boldog Gizella díjat, írja a hvg.hu. Az exminiszter az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó Európa megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Annak érdekében, hogy Hódmezővásárhely is jobb hely legyen,  Lázár szerint a meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása (értsd: Vásárhely esetében ez a polgármesteri poszt hiányát jeleni) sem tértek le a Szent István kijelölte útról. A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése. A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne. Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.
2018.08.20 11:11
Frissítve: 2018.08.20 11:12

Hét tonna tűzijáték borítja fénybe Budapestet

Publikálás dátuma
2018.08.20 10:44
Tűzijáték 2017. augusztus 20-án, Budapesten
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Két hónapig dolgoztak a produkción az augusztus 20-ai tűzijáték szervezői: 21 ezer látványos fényeffekt robban hétfőn este a főváros felett.
Hatvan ember majdnem kéthavi munkája zárul ma este kilenc órakor. Ekkor indítják Budapesten a hagyományos augusztus 20-ai tűzijátékot, az időjárás pedig kifejezetten kedvez az ünneplésnek - írja összefoglalójában az atv.hu.
A pirotechnikai show több szempontból is a legek gyűjteménye lesz: összesen hét tonna tűzijáték – ebből 2500 kilónyi robbanóanyag – repül hétfőn este a a levegőbe.
A fényjátékban a magyar trikolór színei és az arany dominálnak, a 21 ezer effekt pedig különféle virágformákat, fűzfa ligetet formáz majd, de kirajzolódik majd arany színnel a korona is.
a technikusok annyi kábelt használtak fel, hogy az gond nélkül lefedné a Budapest-Hatvan távolságot.

Nézelődni jó lesz, utazni kevésbé

2018.08.20 10:44