Előfizetés

LMP: Fenn kell tartani a társadalombiztosítást!

Tragikusnak nevezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint a nyugdíjfolyósító megszüntetését az LMP társelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Hadházy Ákos nem csak a stratégiai tervezés jövőbeli elmaradását sérelmezi: "a hatáskörök hiánya, a káosz" szerinte már most is érezteti hatását. 

Példaként egy gyermek esetét hozta fel, aki egy egymillió forintba kerülő műtétre vár, amelyre korábban méltányossági alapon kaphatott volna hozzájárulást. Jelenleg azonban a méltányossági kérelmek elbírálásának tudomása szerint nincs eljárásrendje. A politikus választ várt arra, hogy valóban hiányzik-e az eljárásrend. Ha igen, Hadházy Ákos azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányzatot.

Hangsúlyozta: az ellenzéknek mindent meg kell tennie azért, hogy fennmaradjon a társadalombiztosítás, vizsgálni kell a többi közt azt, hogy az intézmények fenntartása hogyan illeszthető be az alaptörvénybe.

Arra a kérdésre, hogy miként viszonyulnak Vona Gábor Jobbik-elnök együttműködésről szóló felvetéséhez, Hadházy Ákos azt felelte: az ellenzéki pártoknak nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy ki, hol és kivel szövetkezik, hanem "a valódi problémákkal, a kormányzati ámokfutás" megállításával.

"A fideszeseknek minden nap karácsony"

Fideszes politikusok, illetve az MSZP szerint a Fideszhez köthető üzletemberek fényképeivel díszített fel egy fenyőfát Bárány Balázs, a szocialisták elnökségi tagja szerdán Budapesten, a Parlament épülete előtt sajtótájékoztató keretében.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a karácsony méltó megünneplésére képtelen szűkölködő családok tízezreivel szemben "az urizáló fideszeseknek minden nap karácsony".

Bárány Balázs először Rogán Antal képét helyezte el a fán. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerinte az "örök propagandaminiszter". Mások mellett Andy Vajna kormánybiztos, Garancsi István üzletember képét akarsztotta a fára, akikről azt mondta, kormányzati támogatással terjeskednek. "Csúcsdíszként" Orbán Viktor miniszterelnök képe került a fára.

Bárány Balázs kommentárként hozzáfűzte: a karácsonykor is szűkölködők nyomorának elsődleges oka, hogy a fideszes "bagázs mesés gazdagságban él".

Trükkös tízmilliárdot kap a kormánytól a szegedi focistadion

Csaknem 10 milliárd forintot kap a kormánytól a Szegedi Ifjúsági Centrum még ebben az évben - írta a Délmagyar, amely a helyi önkormányzatnál is érdeklődött a szervezetről, ám ők csak a friss Magyar Közlönyben hallottak róla először.

A lap szerint igazából a helyi püspökség kapta a támogatást a Dorozsmai úti focipálya körüli területre, ahol ifjúsági centrumot alakítana ki. A szegedma.hu szerint a létesítmény nemcsak futballstadionként funkcionálna, hanem közösségi feladatokat is ellátna, a költségvetése a tervezett 3 milliárd forintos összeg helyett így már 9,7 milliárdról szól. A helyi fociakadémiát üzemeltető Szeged 2011 Kft. ügyvezetője, Emődi Sándor megerősítette ezt, de hogy pontosan micsoda a Szegedi Ifjúsági Centrum, nem akarta elárulni. Mint mondta: a beruházás részleteit Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyés püspöke a közeljövőben egy sajtótájékoztatón ismerteti majd. Egyébként Kiss-Rigó volt az a püspök, aki a menekültekkel kapcsolatban bírálta Ferenc pápát.