Előfizetés

Botka mégis vállalná a miniszterelnök-jelöltséget?

Publikálás dátuma
2016.12.21. 16:57
FOTÓ: Vajda József
Három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget Botka László, Szeged szocialista polgármestere: közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is - írja a 168 Óra.

Botka állítja: a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre. 

Részletek a csütörtöki 168 Órában.

Milliárdokat hoz az új főigazgató a katasztrófavédelemnek

Pintér Sándor belügyminiszter Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagyot nevezte ki 2017. január elsejei hatállyal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjének.

A jövő évtől a katasztrófavédelem általános főigazgató-helyettesi feladatait Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes látja el, a hatósági főigazgató-helyettes Mógor Mária Judit tűzoltó ezredes, a gazdasági helyettes pedig Bartók Péter tűzoltó ezredes lesz - közölte a tárca.

A belügyminiszter határozatait szerdán, a katasztrófavédelmi főigazgatóság ünnepélyes állománygyűlésén hirdették ki. Az erről kiadott közlemény szerint Pintér Sándor úgy fogalmazott az állománygyűlésen, hogy "a katasztrófavédelem stabil alapokon álló, központosított szervezet, amely az állampolgárok osztatlan bizalmát és elismerését élvezi. A katasztrófavédelemnek és a szervezet vezetésének egyaránt a legmagasabb szintű elvárásoknak kell megfelelnie. (...) A szervezetnek köszönhetően az ország teljes lakossága biztonságban érezheti magát."

A jövő feladatairól elmondta: az elkövetkező években mindent meg kell tenni, hogy kevesebb tűz legyen országszerte, emellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a hatósági és a kéménysepréssel összefüggő feladatokra. Fontos a szervezet reakcióidejének javítása, a katasztrófavédelmi őrsök számának növelése, és az önkéntes tűzoltó-egyesületekkel való együttműködés további szélesítése, továbbá a szervezet informatikai rendszerének folyamatos fejlesztése - emelte ki a miniszter.

Góra Zoltán az állománygyűlésen úgy fogalmazott: annak tudatában végzik feladatukat, hogy az állampolgárok a legféltettebbet, saját és családtagjaik életét, biztonságát bízzák a szervezetre.

Egyben ígéretet tett arra, hogy a katasztrófavédelem úgy, mint eddig, ezután is minden pillanatban képes lesz feladatainak magas szintű ellátására - idézi a kinevezett főigazgatót a tárca közleménye.

Góra Zoltán 2016 októbere óta megbízott főigazgatóként irányította az OKF tevékenységét.

Kétmilliárd forintot kap a katasztrófavédelem

Kétmilliárd forintot biztosít a kormány az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működőképességének megőrzéséhez a Belügyminisztérium költségvetési fejezete keretében - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A keddi keltezésű kormányhatározat szerint az intézkedés azonnali végrehajtásáért a nemzetgazdasági miniszter felelős. Egyben a kormány felszólítja a belügyminisztert, hogy tegye meg a döntéssel kapcsolatos szükséges intézkedéseket december 30-áig - tartalmazza a határozat.

Kapcsolódó
Jobb fizetéssel csábítja a kéményseprőket az OKFA tűzoltóság vége?

Zsúrmóka leves, avagy a menza csődje

Az ételmérgezési botrányba keveredett Hungast már Zuglóban is kihúzta a gyufát. Várnai László önkormányzati képviselő hivatalos levélben szólította fel az önkormányzatot, hogy hibás teljesítés miatt ne fizesse ki azt a 7 ezer adag levest, amit a zuglói óvodásoknak és iskolásoknak szolgáltak fel.

A felháborodás oka a zsúrmóka leves. „A Hungast konyhák menüválasztékában ugyan tájételként szerepel, de szomorúan kellett megállapítanom, hogy az ott leírt receptnek semmi köze nem volt az összes zuglói óvodában és iskolában a gyerekek elé tálalt híg, ízetlen löttyhöz.” – írta blogjában Várnai László, amire csak úgy özönlöttek a kommentek.

- A levélre sajnos nem kaptam választ a mai napig, pedig már sok idő eltelt – mondta lapunknak a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője, aki a közétkeztetést biztosító Hungast pechjére rendszeresen megkóstolja a menzát, mielőtt gyermekét hazaviszi az iskolából.

- A zsurmóka levesben a receptre rácáfolva néhány szem tarhonyán kívül semmiféle darabos nem úszott a zavaros lében. Tényleg móka, vagy inkább vicc volt az a leves. A Hungast amúgy nincs híján a fantáziánévnek, sok ugyanannak a répakockás híg lének a fedőneve. Feltálaltak tejfölös hagymás nudlit is, ehetetlen kulimászt, amit a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója is ehetetlennek talált. Legutóbb bolognai riszt kínáltak, talán szert tettek pár mázsa rizsre diszkont áron, mait valahogy hasznosítani kellett. Itt az ételek minőségéről mindent elmond, hogy a fele adagot otthagyják a gyerekek, a másik felét megeszik, de azt is csak azért, mert éhesek.

Várnai László szerint túlfeszíti a húrt a Hungast, ami évi 1,2 milliárd forintért biztosítja a közétkeztetést a XIV. kerületben, többnyire központi konyhákról.

- A csúcs az volt, amikor Esztergomból hozták a rántott húst, képzelhetik, milyen lett, mire odaért.

Az önkormányzati képviselő attól tart, az sem egészen véletlen, hogy Papcsák Ferenc bukása előtt mindössze egy nappal kötött hosszú távú szerződést a Hungast Csoporttal. Meg van győződve arról, hogy jelenleg nincs árverseny, az áremelkedés automatikus. Igazi megoldásnak azt tartaná, ha a versenyhelyzet az árakat is alacsonyan tartaná.

- Nyílt titok, hogy a Hungast Bánki Erik fideszes képviselő érdekeltségi körébe tartozik – így Várnai László.