Előfizetés

Madárinfluenza - Szolnok megyében is megjelent

A madárinfluenza vírus okozta megbetegedés miatt az országos főállatorvos Jász-Nagykun-Szolnok megyére is kiterjesztette a baromfi zártan tartásának kötelezettségét - közölte a megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtóreferense.

 Gyuricska Éva tájékoztatása szerint a megye területén található valamennyi állattartónak zártan kell tartania állományát. Amennyiben ez nem oldható meg, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.    

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a rendelkezés mielőbbi és maradéktalan betartása kiemelten fontos, mert a vonuló vadon élő madarak jelentős szerepet játszanak abban, hogy a vírus a környezetben fennmaradjon, és átterjedjen házi madárállományokra.    

A Magyar Nemzet pénteken arról írt, hogy a Békés megyei madárinfluenza november eleji kitörése óta további három megye 31 településén mutatták ki baromfitartó telepeken a megbetegedést. A Bognár Lajos országos főállatorvos által  kiadott tájékoztatásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az ellenőrzések a H5N8 típusú madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a baromfiállományban Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, és Békés megyében.    

A tájékoztatás szerint a kitörések körül felállított védő- és megfigyelési körzetet a járványügyi helyzet miatt Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben a minimálisan előírt tíz kilométer sugarú körön túlra is kiterjesztették. Ezekről a területekről kizárólag azonnali vágás miatt lehet baromfit kihozni, minden más mozgatás tiltott.    

A vadállományban Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében észlelték a megbetegedést récéknél és bütykös hattyúknál,  a madárinfluenza-megfigyelést ezért a vadon élő madaraknál is elrendelték. 

Felszámolja megyei irodáit az ORÖ

Publikálás dátuma
2016.12.21. 17:13
Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke (k) MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) megyei irodáinak megszüntetéséről döntött a szervezet közgyűlése szerdán Budapesten. Az egyhangúlag elfogadott előterjesztés értelmében az irodahálózatot december 31-ével felszámolják.

Makai István (Roma Polgári Tömörülés) az ülésen örömének adott hangot amiatt, hogy az ORÖ meg kívánja szüntetni az irodáit és így az azokat vezető képviselők 450 ezer forintos javadalmazása is megszűnik. Ugyanakkor szerinte az ORÖ-nek ezt már sokkal korábban meg kellett volna tennie. Megjegyezte, a fővárosi kormányhivatal törvénytelennek ítélte az irodák létrehozását, és a rendőrség "erőteljesen nyomoz az ügyben".

Balogh János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), az ORÖ elnöke visszautasította a vádakat, hiszen - mint mondta - nem tudnak arról, hogy bármilyen rendőrségi eljárás folyna az ORÖ-vel szemben.

Vajda László (Lungo Drom) közölte: 19 megyei iroda megszüntetéséről beszélnek, miközben szerinte országosan mintegy 40 ilyen lehet. Tudomása szerint számos megyei iroda nem működött, de az azért járó javadalmazást megkapták képviselők.
A döntéssel most 19 megyét büntetnek - jelentette ki Vajda László.

Dógi János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) az ülésen azt mondta, hogy az általánosítás miatt a tisztességesen működő megyei irodákat is bezárják. Közölte, képviselőként a Békés megyei irodát működteti, és visszautasította, hogy ott ne folyt volna érdemi tevékenység. Megjegyezte azt is, hogy a 450 ezer forintos javadalmazásból a levonások után mintegy 200 ezer forintot tarthat meg a képviselő.

A bekiabálásoktól sem mentes ülésen a testület a szervezeti és működési szabályzat módosításával döntött új bizottsági rendszer felállításáról és négy tanácsnoki tisztség létrehozásáról is.

Botka mégis vállalná a miniszterelnök-jelöltséget?

Publikálás dátuma
2016.12.21. 16:57
FOTÓ: Vajda József
Három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget Botka László, Szeged szocialista polgármestere: közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is - írja a 168 Óra.

Botka állítja: a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre. 

Részletek a csütörtöki 168 Órában.