Előfizetés

Botka László miniszterelnök lenne

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:00

Azt mondják, nem akarok vállalni szerepet? A francokat nem! – mondta a 168 Órának Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere a miniszterelnök-jelöltségről. A szocialista politikus három feltételt szabott, egyebek mellett közös ellenzéki listát akar. Forrásaink szerint viszont az MSZP vezetői nem bíznak abban, hogy lesz előválasztás és közös lista.

Három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget Botka László. Szeged szocialista polgármestere közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerző képesség számítson, illetve szülessen megállapodás az új baloldali politikáról. Az MSZP volt választmányi elnöke a 168 Órának adott interjújában azt állítja, a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék régen feladta, nem akar győzni 2018-ban. Ha a baloldali ellenzékiek megint fél évig „elszórakoznak egymással, azután elosztják a lista első 30 befutó helyét, meg a 106 körzetet és ehhez keresnek plakátarcot”, rosszabb eredményt fognak elérni, mint 2014-ben – fogalmazott Botka. Megüzente, ha ezt az utat járják, akkor őt „legyenek szívesek békében hagyni ebben az ügyben”.

Emlékeztet, pártja nyári tisztújító kongresszusán elmondta, mit akar csinálni és ehhez kért felhatalmazást. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre. „Azt mondják, nem akarok vállalni szerepet? A francokat nem!” – közölte. Az interjúból kiderül, ha a három feltétel nem teljesül, Botka nem lesz jelölt. „Vagy észhez térnek, vagy felejtsenek el! Ami most zajlik, abban én nem tudok, és nem is akarok részt venni".

Egyéni ambíciókat sejt a DK szóvivője Botka László kijelentései mögött. Gréczy Zsolt a Klubrádiónak elmondta, a korábbi tárgyalásokon nem merült fel egy konkrét kormányfőjelölt sem. Az Együtt nem kívánt reagálni a szegedi polgármester mondataira.

A szegedi polgármester színre lép FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A szegedi polgármester színre lép FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Eközben a Népszava úgy értesült, a szocialisták nem bíznak abban, hogy sikerül megállapodni az előválasztásról. Január végéig tárgyalnak, azután ejtik az ötletet és más megoldást keresnek, mert sürget az idő. MSZP-s forrásunk nem tagadta, hogy pártja a DK-val tudna legegyszerűbben megállapodni, ehhez előválasztásra sem lenne szükség, így hajlanak erre a megoldásra. Hivatalosan ugyan cáfolják, de a szocialisták egyik vezető politikusa a Népszavának elismerte, Budapesten a két párt már megosztozott, 12 választókerületben az MSZP, 6-ban pedig Gyurcsány Ferencék indíthatnák saját jelöltjüket közös támogatással.

Állítólag az egyéni választókerületekben az alapszervezetek már alig számolnak azzal, hogy a DK-n kívül más ellenzéki párttal kell majd osztozniuk. A párt vezetői pedig egyre kevésbé idegesek amiatt, hogy az országos lista befutó helyeiről több párt javára is le kell mondani.

A szocialisták az év végére ígérték, hogy megnevezik saját egyéni képviselőjelöltjeiket. Lapunk úgy tudja, 85-90 választókerületben a helyi szocialisták már tudják, kit akarnak 2018-ban indítani, a többiben pedig elfogadták, hogy civil jelölteket, vagy a később mégis jelentkező kispártok favoritjait kampányolják. Baloldali győzelemre esélyes választókerületekben viszont az MSZP-sek - kevés kivétellel - ragaszkodni akarnak saját emberükhöz.

Az MSZP reménybeli képviselőjelöltjei között nem szerepelnek színészek, sportolók, a még nem végleges listára azok kerültek fel, akik élvezik az alapszervezetek bizalmát. Ezért nem értik, miért kíváncsi a névsorra a média – fogalmazott szocialista forrásunk. Figyelmeztetett, a névsor akkor lesz végleges, ha kiderül, megszületik az előválasztásról szóló megállapodás, vagy sem.

Elismerte, néhány kerületben már vannak feszültségek, például Újpesten nehéz a helyzet, ahol Horváth Imre jelenlegi parlamenti képviselő helyét odaígérték a DK-s Varju Lászlónak. Horváth szocialista színekben fölénnyel nyerte a Kiss Péter halála után kiírt időközi választást, így az alapszervezet 2018-ban ismét őt szeretné rajthoz állítani. A képviselő az Origónak azt mondta, ha nem lesz MSZP-s jelölt, függetlenként indul a következő parlamenti választáson. Az ellenzéki párt vezetői viszont el akarják kerülni a nyílt összecsapást, ezért állítólag már gondolkodnak azon, hogyan kárpótolhatják Horváth Imrét.

Veszprémben várhatóan a független Kész Zoltán lesz a közös jelölt, bár Mesterházy Attila is itt indulna. Az MSZP korábbi elnöke több választáson ebben a körzetben versengett a parlament mandátumért. Most azért állna rajthoz, mert Molnár Gyula elnökké választása után a parlamenti frakció tagjai számára kötelezővé tette ezt. Ám mert forrásunk szerint helyben a szocialisták nem akarnak Mesterházy-Kész párharcot, a volt pártelnök akkor is befutó helyre számíthat az országos listán, ha nem küzd egyéni mandátumért.

Borongós, szürke, fagyos időnk lesz

Publikálás dátuma
2016.12.21. 22:04
FOTÓ: Thinkstock
Csütörtökön is folytatódik a borongós, szürke, egyhangú, fagyos idő helyenként hószállingózással, ónos szitálással, zúzmaraképződéssel.

A légmozgás továbbra sem lesz jelentős. Hajnalban -3 és -6, napközben -1 és -4 fok között alakul a hőmérséklet, de a napos hegycsúcsokon enyhébb idő várható.

Havas Henrik: "hülyeség"

Publikálás dátuma
2016.12.21. 20:17
Forrás: Facebook
"Hülyeség", kommentálta kérdésünkre Havas Henrik, az ATV műsorvezetője a kormánypárti Magyar Idők Hír Tv-s körökből származó értesülését, hogy a napokban hosszasan "egyeztetett" Tarr Péterrel, a Hír TV vezérigazgató-helyettesével.

 "Tarr a tanítványom volt és negyedórát magánügyben valóban beszélgettem vele", tette hozzá a műsorvezető. Havas távozásának "hírét" - Kálmán Olgának, az Egyenes beszéd műsorvezetőjének átigazolása után -, a Magyar Idők úgy értékelte: a Simicska-tévé nyíltan ráfordult az ATV nézőire. 

UPDATE: Időközben a kormánypárti Magyar Idők értesülését a Hír TV is cáfolta, közleményükben jelezték, hogy Havas ugyan valóban vendégeskedett a csatornánál, de alkalmazása szóba sem került.