Tarolt a Telenor a CSR Hungary díjátadón

Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:18
Vécsei Gábor, a Telenor Magyarország vezető vállalati felelősségvállalás szakértője és Szent-Ivány Ágnes, CSR Hungary Díj 2016 B
Négy kategóriában is megkapta a Telenor a rangos elismerésnek számító CSR Hungary, más néven a Magyar Üzleti Felelősség 2016 díjat. Így bekerült azon sikeres nagyvállalatok közé, amelyek felelős vállalati tevékenységükkel példamutatók lehetnek minden cég számára.

Idén „Fenntartható nagyvállalat” és „Környezet – Zöld kiválóság” kategóriában egyedüli díjazottként ismerték el a Telenor munkásságát, valamint a Kórházsuli programmal a „Felelős együttműködés”, és a Biztonságos Internet oktatás programmal a „Közös felelősség – Közös ügyek” kategóriában is a díjazottak közé került a mobilszolgáltató.

A biztonságos internetezés oktatása a Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli indulásával egy időben vált rendkívül fontossá, hogy minél több tanuló tudatosan, a veszélyeket elkerülve internetezhessen. A TudatosNetnek elnevezett tananyagot a Telenor csaknem 1100 önkéntes munkatársa segítségével adta át a programban részt vevő diákoknak, így a közelmúltban 50 iskola 5500 diákját tudták személyesen is elérni. A Hipersuli oldalán is megtalálható oktatóanyaghoz bárki szabadon hozzáfér, így további több ezer diákhoz jutott már el.

A Telenor 2015 novembere óta a szintén díjazott Kórházsuli programot is támogatja, melynek fő célja, hogy a tartósan kórházi ápolásra szoruló gyermekek oktatását innovatív módon, digitális eszközökkel és mobilinternettel segítse. A program keretén belül a kórházpedagógusok és középiskolások táblagépekkel látogatják meg a beteg gyerekeket, akik ezen eszközök segítségével, a Kórházsuli rendszerében kidolgozott felületen tanulhatnak. A tananyagot önkéntes gimnazisták dolgozzák ki számukra személyre szabottan. A program további előnye, hogy a középiskolában kötelezően elvégzendő 50 órás iskolai közösségi szolgálat keretein belül is csatlakozhatnak önkéntes diákok. A Telenor és a Kórházsuli együttműködése jövőre is folytatódik, sőt országosan is elérhetővé válik.

Szerző

Családbaráttá vált a Gyermekszív Központ

Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:17

Az OTP Bank 21 millió forintos támogatásával családbaráttá vált az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja. A támogatásnak köszönhetően a szülők szívbeteg gyermekeik mellett tölthetik a gyógykezelés és lábadozás testi és lelki megpróbáltatást jelentő heteit.

Átalakították és korszerűsítették a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ épületét az OTP Bank 21 millió forintos támogatásával. A fejlesztésnek köszönhetően megoldódott a kórház régóta fennálló férőhely problémája. A csecsemő- és kisded kórtermekbe a szülők részére fotelágyak és televíziók kerültek, mindkét szinten fürdőszobákat és étkezőket alakítottak ki mindezt úgy, hogy nem csökkent az intézet betegellátó kapacitása.

A központban évente 500 gyermek esik át szívműtéten és csaknem 400 szívkatéteres beavatkozáson. A kis betegek az ország egész területéről érkeznek, gyógykezelésük műtét esetén akár több hetet is igénybe vesz.

„A kórházba kerülés, egy szívműtét hatalmas megrázkódtatás a gyermekeknek, ilyenkor még inkább szükségük van szüleik közelségére, támogatására, hogy legalább az elszakadás lelki terheit ne kelljen elviselniük. Ilyen és néhány hasonló esetben, ha lehetőség van rá, az OTP Bank megpróbál segíteni” – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az osztály átadásakor.

„Megtiszteltetés számukra, hogy az ország legnagyobb hitelintézete figyelemmel kíséri működésünket és komoly segítséget nyújt tevékenységünk magasabb színvonalra való emeléséhez” – hangsúlyozta Ofner Péter, az intézet főigazgatója.

A kórházi tartózkodás időszaka alatt az országos ellátást nyújtó, 40 ágyas Gyermekszív Központban eddig összesen 12 édesanya számára tudtak elhelyezést biztosítani az intézet területén található anyaszállóban. Azoknál a családoknál, ahol az édesanyák férőhely hiányában nem tudtak élni ezzel a lehetőséggel és rokonok segítségére sem számíthattak, egy szállodai szoba, vagy egy lakás bérlése maradt megoldásként. Ezeket piaci áron vették igénybe a gyógykezelés idejére, amely sok család számára elviselhetetlen terhet jelentett. Korlátozott anyagi lehetőségeik miatt így sérült a családok jogos igénye, hogy a kórházi ellátás vagy a lábadozás időszaka alatt legalább napközben együtt lehessenek beteg gyermekükkel, hozzájárulva ezzel gyorsabb felépülésükhöz. Arra, az utóbbi években egyre többször felmerülő igényre pedig, hogy az édesapa maradjon a kórházban gyermekével, így tehermentesítve a kisebb testvérekkel otthon maradó édesanyát, a kórház eddig egyáltalán nem volt felkészülve.

(X)

Szerző

Megújult a Ronald Ház

Publikálás dátuma
2016.12.22. 06:16
FORRÁS: RONALD MCDONALD GYERMEKSEGÉLY ALAPÍTVÁNY
A támogatók nagylelkűségének köszönhetően válhatott még otthonosabbá a budapesti Ronald Ház. A nagyszabású felújítás a vállalati támogatók, az idei Tour de Balaton kerékpártúrán résztvevő alapítványi követek, és a McDonald’s éttermekben található perselyek révén az étteremhálózat vendégei által felajánlott adományok segítségével valósulhatott meg. A budapesti Ronald Ház 17 éves fennállása alatt csaknem 6000 beteg gyermeknek és családjuknak tudott térítésmentesen otthont biztosítani a nehéz időkben.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyar Tagozata 1994-ben alakult hazánkban a nemzetközi programhoz kapcsolódva, hogy beteg gyermekeknek és családjaiknak segítségére legyen a betegség nehezebb időszakaiban. A budapesti Ronald Ház 1999 óta biztosít otthoni körülményeket az elhúzódó kórházi kezelések idejére a gyermekeknek és családjaiknak. Ebben a házban, az elmúlt 17 évben eddig mintegy hatezer család lakhatott térítésmentesen.

Az elmúlt években azonban az eszközök, bútorok elhasználódtak, a ház gazdaságos működéséhez szükség volt a korszerűsítésre, így az összegyűlt adományoknak köszönhetően idén ősszel megújultak a ház közösségi terei és lakószobái. A májusban megrendezett McDonald's BringaMánia Tour de Balaton kerékpártúrán induló alapítványi követek már erre az alkalomra ajánlották fel a verseny alatt gyűjtött adományokat. Rekord összeget, több mint három millió forintot sikerült összegyűjteniük. Ez az alap a McDonald's éttermekből érkező adományokkal és vállalati partnerek nagy összegű támogatásával egészült ki a mintegy 4 hétig tartó munkálatok finanszírozására. A felújítás során a festésen kívül energia hatékony világítási rendszert és modern, energiatakarékos háztartási készülékeket kapott a ház.

„Célunk, hogy alapítványunk tevékenysége és küldetése minél szélesebb körben ismertté váljon, mellyel növelni tudjuk támogatóink számát. Nekik köszönhetően bővíteni tudjuk kapacitásunkat és jól felszerelt környezetet tudunk biztosítani a családoknak”- mondta Konyári Andrea a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány operatív igazgatója.

A korszerűen felújított ház jelenleg 20 önálló kis apartmannal tudja segíteni a rászoruló családokat. Egy hatalmas közös nappali áll rendelkezésre a bent lakók számára, ahol megismerhetik egymást, megoszthatják tapasztalataikat, játszhatnak, számítógépezhetnek, vagy éppen televíziót nézhetnek. A nappalihoz egy amerikai típusú konyha kapcsolódik, ahol négy főzősarokban készíthetik el a lakók akár speciális étrendhez kapcsolódó ételeiket vagy éppen közösen tarthatnak palacsinta délutánt a gyermekeknek. Három emeleten helyezkednek el az apartmanok, melyek mindegyike külön fürdőszobával rendelkeznek.

A húsz szobából hármat olyan beteg gyermekek édesanyja számára tartanak fent, akiknek a gyermeke 24 órás kórházi ápolásra szorul. Az alapítványnak köszönhetően, így a kórháztól néhány percnyire rendezhetik be ideiglenes otthonukat. Az intézmény negyedik emeletén sportszoba, mosókonyha és egy további kisebb méretű nappali helyezkedik el. A nagylelkű támogatóknak köszönhetően az udvaron pedig korszerű játékokkal várhatják a kicsik a szép időt.

„A felújításnak köszönhetően még otthonosabb körülményeket tudunk biztosítani a beteg gyermekeknek és családjuknak. Ez különösen azon családok számára fontos, akik akár fél vagy egy éven át laknak a Ronald Házban - mondta el Nagyné B. Andrea, aki már 17 év óta menedzseli a budapesti Ronald Házat.

Szerző