Alkoholmérgezés - Azonosítatlan szer is okozott halált

A metilalkohol mellett egy eddig azonosítatlan szer is okozott halált az irkutszki tömeges alkoholmérgezés során, amelynek eddig 71 áldozata van - közölték csütörtökön kórházi források a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

A TASZSZ értesülése szerint az ismeretlen anyag 37 ember halálát okozta. A korábbi jelentések szerint a mérgezést egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, 93 százalékban szeszalapú fürdő-testápoló elfogyasztása okozta, amelyet az illegális gyártás során etilalkohol helyett metilalkoholból készítettek.

Emellett az egyik áldozat, egy nő nem testápoló, hanem hamisított vodka fogyasztásába halt bele. A szibériai nagyvárosban összesen 117 ember szenvedett alkoholmérgezést. Az ügyben indított büntetőeljárás során 12 embert őrizetbe vettek, és két illegális üzemet bezártak a hatóságok. A történtek miatt Irkutszkban, majd az egész megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki. Ennek keretében betiltották a metilalkoholt tartalmazó és a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. 1500 elárusítóhelyen 6500 liter alkoholos szert foglaltak le. A helyszínre érkezett Szergej Basztrikin, a bűnügyekben eljáró orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SzK) vezetője is.

Közben az illetékes orosz hatóságok több szibériai régióban végeztek ellenőrzéseket, és ezek során több száz olyan elárusítóhelyet tártak fel, ahol szeszes italokat helyettesítő szereket, köztük kozmetikumokat és ételkiegészítőket forgalmaztak. A burjátföldi, Bajkálon túli, Tuva és Kemerovo megyei rendőrség közlése szerint több mint 7 ezer liter alkoholtartalmú terméket koboztak el. Aman Tulejev, Kemerovo megye kormányzója elrendelte a Bojarisnyik fürdő-testápoló szer kivonását a forgalomból. A megyéhez tartozó Kuznyecki-medencében az idei év első kilenc hónapjában több mint 2300 esetben mutattak ki szeszes italt pótló szerek által okozott alkoholmérgezést, amely 391 ember halálát okozta. A 2015. év azonos időszakában ugyanott 2711 mérgezés történt, melynek következtében 499 ember veszítette életét.

Vlagyimir Putyin elnök szerdán arra utasította az orosz kormányt, hogy szigorítsa meg a 25 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, kozmetikumok és más folyadékok, valamint az etanol tartalmú gyógyszerek gyártására és árusítására vonatkozó előírásokat. A moszkvai egészségügyi tárca ezzel párhuzamosan a szesztartalmú szerek automatából való árusításának betiltását kezdeményezte.

Szerző

Terror Berlinben - Azonosítottak egy izraeli holttestet is

Izraeli halálos áldozata is van a három nappal ezelőtti berlini gázolásos merényletnek - közölte csütörtök reggeli híradásában az izraeli tízes tévécsatorna. 

Éjjel azonosították a Breitscheidplatzon történt merénylet áldozatai között a merénylet óta eltűnt izraeli turista, Dália Eljákim holttestét. A helyi izraeli nagykövetség megkezdte az előkészületeket Izraelbe szállítására. 

Az Izraelben, Herzlián élt hatvan éves nő férje, a vele egykorú Rami Eljákim súlyosan megsérült, már kétszer megoperálták. A követség szóvivője elmondta, hogy az orvosok lélegeztető gépen tartják, de nincs életveszélyben. 

A házaspár huszonéves fia és lánya már kedden Berlinbe utazott, eddig azt remélték, hogy az azonosítatlan, súlyos sebesültek között találják meg édesanyjukat, de végül az ismeretlen halálos áldozatok között lelték meg. DNS-mintájukkal segítették a német rendőrséget édesanyjuk azonosításában. 

Reuven Rivlin államelnök részvétét és együttérzését fejezte ki a családnak. "Egységesek és elszántak maradunk ezzel az egész világot sújtó gyilkos terrorral szemben, és könyörtelenül harcolni fogunk a szélsőségesek és a gyűlölet ellen" - hangsúlyozta közleményében az izraeli államfő. 

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, a Breitscheidplatzon, az egyik leghíresebb karácsonyi piacon egy kamion belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, csaknem ötvenen megsebesültek.

Szerző

Betonblokáddal védekeznek a terroristák ellen Milánóban

Tíz helyszínen emeltek utcai akadályt csütörtök reggelig az észak-olaszországi Milánó belvárosában a berlinihez hasonló kamionos terroristatámadások megakadályozására.

Az autósztrádák sávválasztóiként ismert, több méter hosszú beton terelőelemeket egymás mellett fektették le Milánó utcáin. Az egymilliós nagyváros legfrekventáltabb, többnyire gyalogosforgalmú pontjairól van szó, ahol a mindennapokban és főleg most a karácsonyi ünnepek alatt több ezer helyi lakos és turista fordul meg. 

Egy méternél magasabb falat alkotó beton-blokád került a milánói dómtér szélére és a Sforza-kastélyhoz is. Az intézkedést Alessandro Marangoni milánói prefektus rendelte el a Berlinben történt terrorista támadást követően. A kamiont vagy más nagyobb járművet feltartóztatni képes elemek mellett gépfegyveres katonákat és rendőröket is látni.

Milánóban novemberben emelték meg a város utcáinak biztonságát felügyelő katonák számát nyolcszázra, miután nőtt a városban élő latin-amerikai közösségek tagjai közötti erőszakos bűncselekmények száma.  Milánó hatóságai december 29-én közbiztonsági értekezletet tartanak Marco Minniti olasz belügyminiszter részvételével a szilveszteri utcai ünneplésekre készülve.

Szerző