Berlini merénylet - Nem enyhül a terrorfenyegetettség

A hétfői berlini merénylet feltételezett elkövetője, Anis Amri halála után sem csökken a terrorveszély Németországban, a fokozott biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak - jelentette be Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pénteken Berlinben. A miniszter köszöntet mondott az olasz hatóságoknak, és külön a két olasz rendőrnek Anis Amri kézre kerítéséért. Elmondta, hogy a szövetségi bűnügyi hivatal egy szakértői csoportja Olaszországba utazik a nyomozás támogatására.

"Nagy megkönnyebbülés, hogy ez a merénylő már nem jelent többé veszélyt" - jelentette ki Thomas de Maiziere. A kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közölte, hogy haladéktalanul megbeszéléseket kezd az eset szabályozási tanulságairól a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) illetékes szakminiszterével, Heiko Maas-szal, az igazságügyi tárca vezetőjével. Hangsúlyozta, hogy már régen elkészült a belügyminisztérium tervezete a kitoloncolási szabályok szigorításáról és az elutasított menedékkérők egy csoportjára, az úgynevezett befogadott státusban lévőkre vonatkozó előírások átalakításáról. A 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyének fényében új elemekkel egészíthetik ki a javaslatcsomagot - tette hozzá Thomas de Maiziere a belügyminisztériumban tartott tájékoztatóján.

Heiko Maas röviddel kollegája után, az igazságügyi minisztériumban nyilatkozott az ügyről, kiemelte, hogy Anis Amri halála után nem ér véget a merénylet "jogállami feldolgozása", a hatóságok mindent megtesznek a német főváros egyik legnépszerűbb karácsonyi vásárában kamionnal elkövetett tömeges gázolás hátterének feltárásáért. A "jog- és biztonságpolitikai következtetésekről" rövidesen elkezdődnek az egyeztetések az igazságügyi minisztérium és a belügyi tárca között, és már januárban döntéseket hoznak majd - mondta Heiko Maas.

A hétfő este történt támadással kapcsolatban továbbra is sokkal több a meg nem erősített sajtóhír, mint a hivatalos adat, és nem egy értesülésről derül ki, hogy alaptalan. Így például Thomas de Maiziere tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, a német biztonsági szervek nem tudnak arról, hogy a marokkói titkosszolgálat (DST) két, szeptemberben és októberben elküldött levélben figyelmeztetett volna arra, hogy Anis Amri merényletre készül. A berlini tartományi bűnügyi rendőrség (LKA) vezetője, Christian Steiof pedig a tartományi parlament belügyi bizottságának ülése után cáfolta a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolóját, miszerint a támadás előtti napokban és a merénylet után mintegy hat órával, kedd hajnalban is készültek felvételek Anis Amriról egy berlini mecsetnél, amelyet a helyi szalafista - szélsőséges iszlamista - körök egyik központjaként tartanak számon. Az RBB által nyilvánosságra hozott felvételeken nem Anis Amri látható - szögezte le az LKA vezetője.

Szerző

Eltűnt a korrupció miatt őrzött médiamágnás

Rejtélyes körülmények között eltűnt a korrupciós ügyei miatt hatósági felügyelet alá helyezett Sebastian Ghita román médiamágnás, volt parlamenti képviselő, akinek a politikai karrierjében fontos szerepet játszott Victor Ponta volt miniszterelnökkel ápolt baráti kapcsolata.

A legfelső bíróság pénteken néhány héttel előre hozta a fellebbviteli tárgyalást a Ghita ellen foganatosított kényszerintézkedések ügyében, de így is leghamarabb január 5-én születhet jogerős ítélet arról, hogy a vádlottnak joga van-e elhagyni az országot, vagy sem. Addig a korrupcióellenes ügyészség (DNA) körözést sem adhat ki ellene, pedig Ghitát hétfő óta nem látták, már kedden is hiába idézték be a DNA-hoz: a rendőröknek sem sikerült előállítaniuk.

Román médiaértesülések szerint a volt képviselő hétfő este a Bukarest-Ploiesti főúton óránként kétszáz kilométeres sebességgel száguldva "lerázta" figyelőit. A rendőrök később megtalálták autóját ploiesti-i háza udvarán, Ghitát azonban hiába próbálták felhívni, telefonja ki volt kapcsolva. A belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, a rendőrség miért csak másnap délben jelentette a vádlott eltűnését a figyelést elrendelő DNA-nak.

Az ügy pikantériáját növeli, hogy Ghita a titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottság volt tagjaként hétfőn a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőivel szervezett "szokásos" év végi parlamenti találkozóról indult haza, mikor utoljára látták. A belügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy Ghita elhagyta volna az országot, de Romániában sem találják, márpedig közéleti szereplő, és egy hírtelevízió tulajdonosa lévén bizonyára neki is feltűnt már, hogy keresik.

A megvesztegetéssel, befolyás vásárlásával, pénzmosással, zsarolással és titkos információk felhasználásával vádolt Ghita meglehetősen nagy árat fizethet szökéséért, hiszen hatósági felügyeletét 60 millió lejes (4,2 milliárd forint) óvadék ellenében rendelték el, amit elveszíthet, ha a legfelső bíróság letartóztatási parancsot ad ki ellene.

Ghita ellen már több ügyben is bűnvádi eljárás indult. Legutóbb azzal gyanúsították meg, hogy 2012 márciusában Tony Blair volt brit miniszterelnök bukaresti konferenciaszereplésének 220 ezer eurós tiszteletdíját kifizetve vásárolt magának befutó parlamenti helyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnökétől, Victor Pontától.

Miután idén a PSD-től már nem remélhetett újabb parlamenti mandátumot, Ghita ősszel átigazolt a - Ponta által is nyíltan támogatott - nacionalista Egységes Románia Párthoz (PRU), de az alakulat nem lépte át az ötszázalékos parlamenti küszöböt a választásokon, így Ghita is mentelmi jog nélkül maradt.

Szerző

Putyin üzent Hillary Clintonéknak

Publikálás dátuma
2016.12.23. 13:19
FOTÓ: Getty Images
Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a pénteken Moszkvában mintegy másfél ezer újságíró részvételével megrendezett év végi sajtótájékoztatóján.

Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, és meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni. Kifejezte készségét a Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel való együttműködésre. Mint mondta, nem okozott számára meglepetést Trumpnak az a közlése, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte. Kijelentette, hogy Oroszországban nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani. A várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért.

Szerző