Százezer embert kellett kilakoltatni Indonéziában

Árvíz miatt több mint százezer embert kellett kilakoltatni az Indonézia középső részén lévő Nyugat-Nusa Tenggara tartományban, és be kellett zárni a fő repülőteret Mataram városban - írja a hvg.hu.

Csaknem húszezer házat, több mint hatvan egészségügyi intézményt és két hidat rongált meg az ár, valamint nincs távközlési és áramszolgáltatás, ami nehezíti a mentést. Január 4-éig rendkívüli állapotot hirdettek ki a tartományban. Elképzelhető, hogy még másokat is biztonságos helyre kell költöztetni.

Szerző

Hajnali 3 órától állnak sorba ételért

Publikálás dátuma
2016.12.24. 12:59
Forrás: Ételt az Életért Alapítvány Facebook oldala
A sor már áll a Blaha Lujza téren. Hajnal 3 óta gyűlnek az emberek. Az ételosztást 11 órára hirdettük - olvasható az Ételt az Életért Alapítvány Facebook oldalán.

Legyen a mai karácsonyi jócselekedeted, hogy a 13600/33-as kódú Adhat Adományvonalon keresztül hívásoddal vagy sms-eddel bruttó 250 Ft-tal segíted a munkánkat! - kéri az alapítvány.

Szerző

Ónos eső - Alig győzik a munkát a mentők

A csúszóssá vált utak miatt rendkívül sok sérülthez riasztották a mentőket - közölte szombat délelőtt az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Győrfi Pál azt írta: Budapesten a délelőtti órákig már több mint kétszáz esetben kellett ellátniuk a csúszós úton eleső, zömében idős embereket, akik általában töréseket szenvedtek.

Felhívta a figyelmet, hogy az előrejelzések szerint továbbra is készülni kell arra, hogy az utak, a járdák, a lépcsők jegesek lehetnek, csúszhatnak. Emiatt a gyalogosoktól is fokozott figyelmet kérnek, a ködös, rossz látási viszonyok miatt pedig az autóval közlekedőket még óvatosabb vezetésre kérik - tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ónos eső veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, valamint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, és Veszprém megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Azt írták: sűrű zúzmarás köd elsősorban a magasabban fekvő, felhőben lévő dombvidéki, hegyvidéki területeken fordul elő. Emellett továbbra is bárhol lehet ónos szitálás, hószállingózás. Késő délután, este észak, északnyugat felől gyenge csapadék érkezik. Este kisebb mennyiségben (várhatóan 1 milliméter alatt) az Észak-Dunántúlon eső, ónos eső, a középső-északi országrészben (Pest, Nógrád és környezete) ónos eső, havas eső valószínű. Kis mennyiségű ónos csapadék, fagyott eső késő este keletebbre is lehetséges (az Alföld középső tájain, az Északi-középhegység középső részén). Az északkeleti megyékben késő este kisebb havazás, hószállingózás valószínű, de többnyire 1-2 centiméternél kisebb mennyiségben - tették hozzá.

A rendőrség honlapján felhívta a figyelmet, hogy eső, ónos eső, fagyott eső, havas eső miatt lefagyott útburkolatokra, csúszós útszakaszokra kell számítani. A csúszóssá vált útszakaszok miatt már péntek este több baleset történt - írták.

Szerző