Meghalt George Michael

Publikálás dátuma
2016.12.26. 01:51
A ’80-as évek nagy sztárja volt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PAUL KANE
Vasárnap, 53 évesen elhunyt George Michael. A Grammy-díjas görög származású angol popsztár meg nem erősített hírek szerint szívelégtelenségben hunyt el.

George Michael halálhírét a művész publicistája jelentette be hétfőn hajnalban, a művész december 25-én, vasárnap Oxfordshire megyei otthonában hunyt el. A rendőrség nem közölte halálának okát, sajtóértesülések szerint szívrohamban hunyt el.

A görög néven, egy ciprusi görög restaurátor és egy zsidó származású brit táncosnő gyermekeként az angliai Radlettben született George Michael 1981-ben vált híressé, amikor megalapította a Wham! együttest. A fiúbanda első albuma, a Fantastic az első helyre került az Egyesült Királyság slágerlistáján, de a nemzetközi befutást csak az 1984-ben kijött Make It Big című lemez hozta el. A banda 1986-ban oszlott fel, a duó két tagja, George Michael és Andrew Ridgeley a '80-as évek meghatározó popzenészei voltak. Sikerüket mutatja, hogy a Wham! fennállása négy éve alatt 25 millió lemezt adott el világszerte.

A művész szólókarrierje 1987-ben indult, amikor Aretha Franklinnel közösen rögzítette az I Knew You Were Waiting című duettet, amiért Grammy-díjat vehetett át. A maga által írt és hangszerelt első szólóalbuma, a Faith húszmillió példányban kelt el, és az év albumaként szintén Grammyvel ismerték el.

George Michael öt évvel ezelőtt súlyos tüdőgyulladást kapott, csaknem egy hónapig lábadozott egy bécsi kórházban. (Budapesti koncertjét is le kellett mondania a betegség miatt, ezt követően többé nem turnézott.) Később erről az időszakról azt mondta, voltak napok, amikor élete egy hajszálon múlik. A népszerű előadó 1998-tól, anyja halálát követően vállalta fel homoszexualitását, többször került címlapokra alkohol- és kábítószer-függősége miatt. Három évvel ezelőtt arról lehetett hallani, hogy kiesett az őt szállító kocsiból az egyik legforgalmasabb angol autópályán, mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

Váratlan halálhíre nem csak a rajongóit, pályatársait is megrázta. Madonna, Elton John, Ringo Starr, Robbie Williams és James Corden is azok között van, akik a közösségi médián azonnal jelezték részvétüket.

Szerző

Szimat! - Kutyák nyomoznak

Publikálás dátuma
2016.12.26. 01:02

Az elsősorban hat-tíz éves gyerekek számára íródó mesés detektívsorozat különlegessége, hogy a történetek valódi helyszíneken játszódnak, és a főbb szerepekben a kilenc magyar kutyafajtára ismerhetünk rá. A Tanítók Egyesületének ajánlásával megjelent első rész a gyógyfürdők világában játszódik, Az ellopott Mikulás-szán című frissen megjelent kaland pedig a szaloncukor történetét mutatja be.

A BerGer Szimat Szolgálat alapítói – Bernát és Gerzson, egy magyar vizsla és egy drótszőrű vizsla – immár nyugalmazott detektívek. A szolgálat új vezetője Bugac Pongrác, egy mudi. A kacagtatóan humoros detektívsorozat főbb szereplői a kilenc magyar kutyafajtát idézik meg. A fordulatos kalandok ismert, valóságban is létező helyszíneken játszódnak, ahová szeretni való, rajzfilmes stílusú figurák repítik az ifjú olvasókat.

A Berger Szimat Szolgálat történetét és szereplőgárdáját Nyulász Péter, a Helka trilógia IBBY-díjas gyerekkönyv-szerzője, a rajzos karaktereket Ritter Ottó animációs filmrendező társalkotóként hozta létre. Az elsődleges szempontunk az volt, hogy a gyerekek számára vonzó és szórakoztató legyen a Berger Szimat világa - mondta el az író.

A sorozat másik fontos célja az ismeretterjesztés és az olvasóvá nevelés. A kötetek ezért nagy betűmérettel és sok képpel készülnek, hogy a gyerekek átélhessék egy könyv elolvasásának büszkeséggel teli élményét. Ennek érdekében a sodró lendületű kalandokhoz kis keretes formában, történelmi, hon- és természetismereti tudásmorzsák kapcsolódnak a könyvekben. A Tanítók Egyesületének alelnöke, Czirbeszné Ignácz Éva kiemelte, hogy ezek kiváló lehetőséget kínálnak a tanítók számára a differenciált oktatáshoz. A Fürdők réme című első kötethez az egyesület ajánlásával olvasás - szövegértés fejlesztő, illetve rajzos - foglalkoztató feladatlapok készültek a gyerekek - illetve pedagógusaik számára. Ezek a munkafüzetek ingyenesen letölthetők a www.bergerszimat.hu oldalról.

Szerző

Meghalt a Status Quo gitárosa

Publikálás dátuma
2016.12.24. 18:45
FOTÓ: Getty Images, Matt Roberts
Elhunyt szombaton Rick Parfitt, a Status Quo angol rockzenekar gitárosa, halálhírét menedzsere, Simon Porter jelentette be - közölte az inforadio.hu.

A veterán gitáros már évtizedek óta komoly egészségi problémákkal küszködött, 1997-ben szívműtéten esett át, 2005-ben gégerákkal kezelték, 2011-ben szívrohamot kapott, és az idén nyáron is szívroham gyanújával szállították kórházba.

Szerző