A bizalom és a remény karácsonya

Publikálás dátuma
2016.12.27. 06:01
Erdő Péter ünnepi szentmisét celebrált az Esztergomi Bazilikában FOTÓ: MTI/KOVÁCS ATTILA
Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre. Erre Ferenc pápa figyelmeztetett szombat este a Szent Péter-bazilikában. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste arról beszélt, Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között.

Amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a szívünkben kell megtalálni a békét – fogalmazott szentesti homíliájában Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában arról beszélt, ha ezt a békét meg tudjuk őrizni az ünnep elmúltával is, ha merünk kedvesek lenni azokkal is, akik ezt talán meg sem érdemlik, akkor a bűn és a nyomorúság minden akadályával szemben rajtunk keresztül is Isten legyőzhetetlen szeretete és békéje árad szét a világban. A karácsony bizalommal és reménnyel tölti be életünket, mert ilyenkor újra és újra rádöbbenünk, hogy fontosak vagyunk Istennek. Ezt még a szenteste előtt fogalmazta meg az MTI-nek Erdő Péter, aki szerint az emberi élet nem homokvár, amelyet nyom nélkül fúj el szél, hanem egy nagy terv része, és ebben a tervben Isten számít a mi együttműködésünkre is.

Jézus születésének híre ámulatba ejti és döntésre kényszeríti az embert – fogalmazott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap. A püspök arról beszélt, Jézus - az evangélium szerint - kétszer csodálkozott földi útja során: egyszer, amikor hitet és egyszer, amikor hitetlenséget tapasztalt. Vajon, ha Jézus ma járná Magyarországot vagy az úgynevezett keresztény civilizációt, min csodálkozna? - tette fel a kérdést. Itt élünk egy kontinensen Európában, amelyik annyira akar segíteni és naponként rá kell döbbenünk hogy segítségre szorul - mondta. Hozzátette: ennek oka, hogy a világ nem akar tudomást venni arról, hogy milyen az ember, még kevésbé arról, hogy milyen az Isten.

A betlehemi gyermek választ ad az ember istenéhségére. Erről Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beszélt karácsonyi igehirdetésében vasárnap a Deák téri templomban. A püspök szerint a véres merényletekkel beárnyékolt múló esztendő talán legsürgetőbb kérdése Európában és szerte a világon a szabadság és a biztonság egymásnak feszülése, a kérdés, hogy hol a határa az ember szabadságának. A francia egzisztencialista gondolkodó, Jean-Paul Sartre szerint az ember szabadságra van ítélve. Kérdés, hogyan lehet ebből az ítéletből kegyelem, a kárhozatból ajándék. Meggyőződésem, hogy az igazi szabadság elválaszthatatlan a Betlehemben született szabadító személyétől, attól a Jézustól, aki szabadon vállalta értünk a halált – fogalmazott az evangélikus püspök.

Hanukagyertyák
Szombat este meggyújtották az első hanukagyertyát a Nyugati téren. Akkor kezdődött az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a jeruzsálemi templom újbóli felszentelésére emlékeznek. A nyolcnapos ünnepet az idén is az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezi Budapesten. A rendezvényen naponta egy-egy újabb lángot gyújtanak meg ismert művészek, közöttük Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, költő, író, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője, illetve Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója és velük együtt Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetője.

Hagyjuk el a múlékonyt és a lényegre törekedjünk, az élet apró és kicsi dolgaiban találunk Istenre – figyelmeztetett Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában elmondott homíliájában szombat este. Az egyházfő azt kérte, hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek a szavát is, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek. Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra. Ezért, ha vele akarunk találkozni, oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni - mondta. Itt az ideje, hogy végleg elhallgassanak a fegyverek – sürgette vasárnap hagyományos Orbi et Urbi - Róma városának és a világnak - mondott áldása előtt a pápa. A szentatya a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott karácsonyi beszédében békét kívánt a világ valamennyi népének, Szíria és elsősorban Aleppó sokat szenvedett lakosainak. Az üldözött keresztények ma többen vannak, mint a kereszténység első évszázadaiban - állította tegnapi Úrangyala imádságában az első vértanú, Szent István ünnepén a pápa, aki részvétét fejezte ki a Fekete-tengerbe zuhant repülőgép tragédiája miatt.

Tömegek vártak ingyen ebédre
"A sátrak még nem, de a sor már áll a Blaha Lujza téren. Hajnal 3 óta gyűlnek az emberek. Az ételosztást 11 órára hirdettük". December 24-én adta ezt hírül saját Facebook-oldalán az Ételt az Életért Alapítvány. A Krisna-tudatú hívők ezúttal 1600 adag székelykáposztát és 1500 tartós élelmiszerekből összeállított csomagot osztottak ki. A gyerekeknek csokoládé, nápolyi és keksz is jutott, sajnos sok apróság állt órákon át a sorban. A több mint száz önkénteshez ismert művészek is csatlakoztak. A krisnások vasárnap és hétfőn is osztottak ételt a nélkülözőknek. Karácsony másnapján a szocialisták Debrecenben ünnepi menüvel – töltött káposztával, bejglivel – várták mindazokat, akik nem jutottak karácsonyi meleg ételhez. A környező fákra, padokra sálakat, kesztyűket kötöttek, amit vihetett, akinek a hidegben szüksége van erre. A rászorulókat egyebek mellett Zalaegerszegen és Nagykanizsán is megvendégelték. Vasárnap hajléktalanoknak rendezett karácsonyi ünnepséget a józsefvárosi Szent József-plébániatemplomban a Sant’ Egidio közösség, amelyik Monoron és Pécsen is szervez hasonló programot. Miskolcon a Vöröskereszt december 29-én is oszt ételt a Sarolta és a Soltész Nagy Kálmán utca közötti területen.

Szerző

Január 5-én temetik Megyesi Gusztávot

Megyesi Gusztáv temetése 2017. január 5-én, csütörtökön, 14 óra 45 perckor lesz az Óbudai temetőben - adta hírül az Inforádió.

A 66 évesen elhunyt újságírót az Élet és Irodalom, valamint a Hócipő saját halottjának tekinti. Sírkőavatása előreláthatóan áprilisban lesz - közölték.

Szerző

Hidegfront jön, viharos széllel

Publikálás dátuma
2016.12.26. 20:38
FOTÓ: Thinkstock
Kedden egy újabb hidegfront érkezik, így erős, helyenként viharos lesz a nyugati, északnyugati szél.

Elszórtan egy-egy zápor, hózápor is kialakulhat a felhőátvonulásokból. A legmagasabb hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. Reggel északkeleten még ködös lehet az idő.

Szerző