Elhunyt Katona József

Életének 75. évében elhunyt Katona József, a magyar úszó-, vízilabda-sport jeles alakja.

A kiváló sportember az Egri Dózsa úszója és vízilabdázója volt. Az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején a magyar úszóválogatott egyik legeredményesebb középtávúszója volt.

Az 1958-ban megrendezett budapesti Európa-bajnokságon 1500 méteren ezüstöt szerzett, míg a 4x200 méteres gyorsváltón bronzérmet szerzett. 1960 és 1964 között 800 és 1500 méteren hatszor döntötte meg az Európa-csúcsot. Két évvel később az 1962. évi lipcsei Eb-n egyedül ő nyerte meg a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét.

Katona József az aktív pályafutása befejezése után sem szakadt el a sporttól, hiszen a Testnevelési Főiskolán úszó szakedzői oklevelet szerzett, majd az Egri Dózsa edzője lett. 1982. december 12-étől a Magyarország örökös úszóbajnoka cím tulajdonosa - írja az úszóbajnokról a heol.hu.

Szerző

Gyárfás tényleg nem pályázott a MÚSZ elnökségére

Publikálás dátuma
2016.12.27. 11:55
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István került fel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökjelöltjeinek listájára, ugyanakkor a korábbi elnök, Gyárfás Tamás nem indul a posztért.

 A MÚSZ keddi közleménye szerint Gyárfás Tamás - habár a legtöbb jelölést kapta - nem vállalta a jelöltséget.

Bienerth Gusztáv a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként, turizmusért felelős kormánybiztosként, Hornyák Viktor a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth István pedig a szentendrei úszóklub szakosztály-elnökeként tevékenykedik. Mindhárman egy-egy jelölést kaptak, amelyet elfogadtak.

A MÚSZ jövő vasárnap tartja rendkívüli tisztújító közgyűlését, amelyen megválasztják az új elnököt.

Gyárfás Tamás bár többször is úgy nyilatkozott, hogy nem indul újra a MÚSZ elnöki posztjáért, a sajtóhírek mégis arról szóltak, hogy nem adta fel, hogy ő maradhasson az elnök. Ő maga is sejtelmesen jelezte, hogy bizonyos esetben, ha sokan támogatnák, elképzelhető, hogy újrajelölteti magát. Amikor a Blikk azt írta, hogy Gyárfás Kiss László segítségével kampányol az edzőknél, akkor a jelenlegi elnök már határozottan cáfolta, hogy pályázna a posztra.

Szerző

Chelsea: klubrekord kipipálva

Publikálás dátuma
2016.12.27. 06:51
Pedro (középen) kétszer vette be a Bournemouth kapuját hétfőn FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Karácsonykor sem talált legyőzőre az angol labdarúgó-bajnokság listavezetője, a Chelsea, Antonio Conte csapata így továbbra is megnyugtató előnnyel vezeti a pontvadászatot. A címvédő Leicester ismét kikapott a tegnapi fordulóban.

A briteknél hagyományos december 26-i játéknap pontosztozkodással kezdődött: a Watford és a sajtónak adott nyilatkozatai miatt angol szövetségi kapitányként a nyáron néhány hónap alatt „megbukó” Sam Allerdyce által először irányított Crystal Palace 1-1-s döntetlent játszott egymással kora délután.

Délután aztán pályára léptek az éllovasok is. Az eltiltását töltő 13 gólos házi gólkirály, Diego Costa távollétében is támadó felfogásban kezdett a tizenegy mérkőzést számláló győzelmi szériát maga mögött tudó Chelsea a vendégként nyolc meccs alapján csak egyszer nyerő Bournemouth ellenében. A londoniak részéről az első említésre méltó lehetőséget Pedro alakította ki, aki a felezővonaltól érkező kiugratás után lőtt kapura el. A sarokrúgás már kevésbé volt veszélyes, hiszen Fabregas szöglete a védők közé érkezett, akik kitessékelték a labdát a kapu elől. A 21. percben újra Pedro volt aktív: ekkor a spanyol támadó továbbította a szélről a játékszert Hazardnak, aki azonban nem érhette el a kapu előtt elsuhanó labdát.

Néhány perccel később Boruc is hiába nyújtózkodott, nem tudta hárítani Pedro lövését: az igencsak agilis játékos két védő között vette át a Fabregastól kapott labdát, majd helyezte azt a kapu bal felső sarkába a tizenhatos vonaláról (1-0).

A gól után is jobbára a Chelsea alakított ki helyzeteket, valódi gólveszéllyel azonban egyik hazai próbálkozás sem kecsegtetett. Pedro mellett különösen Hazard játékát lehet kiemelni. A sokpasszos játékkal labdabirtoklásra törekvő házigazda előnye mindazonáltal megérdemelt volt a leginkább rögzített szituáció után helyzetbe kerülő vendégcsapattal szemben.

A második játékrész 49. percéig eseménytelenül csordogált a játék, mígnem a vendégek játékosának, Simon Francisnek a büntetőterületen belüli szabálytalansága miatt tizenegyest ítélt a játékvezető. A büntetőt az elvetődő kapussal ellentétes irányba, jobbra célzó Eden Hazard váltotta gólra (2-0).

Az immáron megnyugtató fór birtokában építkező pályaválasztó némileg ráült az eredményre, szemben a vendég együttest erősítő Benik Afobe-val, aki a 73. percben gyakorlatilag a kihagyhatatlant hagyta ki. Nem sikerült szépíteni később sem, a Chelsea részéről viszont Pedro a 93. percben egy saját térfeléről induló szóló végén megszerezte önmaga második, csapata harmadik gólját is (3-0).

Diadalával a Chelsea immáron 12 találkozóra nyújtotta győzelmi szériáját, s rendületlenül „üldözi” az Arsenal 2002-ben felállított vonatkozó rekordját: a városi rivális klub akkor 14 mérkőzésen keresztül gyűjtött mindig három pontot.

Az utóbbi két bajnokiját elveszítő Arsenal egyébként hiába birtokolta jóval nagyobb arányban a labdát a West Bromwich csapatával szemben, a szürke játékot hozó mérkőzésnek csak a végjátékában, a 88. percben tudott gólt szerezni vendéglátóként. A sikerükkel továbbra is az élmezőnyhöz tartozó londoniak Mesut Özil és Olivier Giroud összjátékának – illetve utóbbi fejesének – köszönhetik a győzelmet.

A 18. forduló eredményei: Watford-Crystal Palace 1-1, Arsenal-West Bromwich 1-0, Burnley-Middlesbrough 1-0, Chelsea-Borunemouth 3-0, Leicester-Everton 0-2, Manchester United-Sunderland 3-1, Swansea-West Ham 1-4, Hull-Manchester City 0-3.

Az angol élvonalbeli bajnokság aktuális játéknapja ma a Liverpool-Stoke, holnap a Southampton-Tottenham Hotspur összecsapással folytatódik.

Szerző