Családok ezrei igényeltek csok-ot

Publikálás dátuma
2016.12.27. 14:09
Illusztráció: Thinkstock
Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kormány képviselője kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

A kabinet szeretné, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben - fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra.

Magyarország jövőre az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására - tette hozzá. Novák Katalin emlékeztetett, az otthonteremtési program részét alkotja a csok vissza nem térítendő támogatása és kedvezményes hitelkonstrukciója mellett az áfavisszatérítés lehetősége, a 27-ről 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfakulcs, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere, továbbá az egyszerűsített építési eljárás.

Az államtitkár a kifizetett támogatásokra példaként említette, hogy eddig 4500 család vette igénybe az áfavisszatérítés lehetőségét, összesen 19 milliárd forint értékben.

Novák Katalin emellett megjegyezte, a családtámogatások fontos részét jelentik az adókedvezmények is, amelyeket több mint egymillió család vehet igénybe. Ráadásul 2017-ben tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forintos többletmegtakarítást jelent majd az érintett családoknak - fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, az első házasok továbbra is két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forintos adókedvezményt, akkor is, ha közben gyermeket várnak, továbbá a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra, ami mintegy 84 ezer gyermekes szülőnek jelent többlettámogatást.

Szerző
Témák
családok csók

Erősödött az MSZP, esett a Jobbik

Az év utolsó hónapjában nőtt az MSZP támogatottsága a teljes népesség és a pártválasztók körében is, a szocialista párt támogatottsága utoljára 2016 júniusában volt ilyen magas – derül ki a Republikon Intézet decemberi felméréséből. 

A teljes népességen belül nőtt az MSZP és a Fidesz támogatottsága: a megkérdezettek 31 százaléka a kormánypártot, 11 százaléka az MSZP-t támogatja. A Jobbik támogatottsága az előző hónapban mérthez képest 1 százalékponttal esett, a párt így 12 százalékon áll. A pártválasztókat vizsgálva szintén meghatározó az MSZP erősödése. A szocialista párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, jelenleg a pártválasztók 18 százaléka szavazna a pártra, ami 2016 júniusa óta a legjobb eredmény, amit a Republikon mért. A pártválasztók körében a Fidesz 50, a Jobbik 19, a DK 5, az LMP 3, az Együtt pedig 2 százalékon áll.

A Republikon Intézet 2016 februárja óta folytatott kutatásainak eredményeit vizsgálva azt láthatjuk, hogy a választók pártpreferenciája az utóbbi évben nem változott meg jelentős mértékben. A legnagyobb ingadozás a kormánypárt támogatóinak arányában figyelhető meg, mely az év során 43 és 51 százalék között mozgott. A Fidesz támogatottsága májusban, illetve júliusban érte el a mélypontot jelentő 43 százalékot. A többi párt esetén kisebb a különbség a legjobb és legrosszabb eredmény között.

A Jobbik támogatóinak aránya 17 és 22 százalék, az MSZP támogatóinak aránya 15 és 20 százalék között mozgott, majd az év utolsó hónapjára mindkét párt támogatottsága a rá jellemző sáv közepére állt be. Az év végére a DK eredménye stabilizálódott a leginkább: a párt támogatóinak aránya szeptember óta rendre 5 százalék a pártválasztók körében. 2016 során az LMP-re a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb körüli ingadozás volt a jellemző, ezt az 5 százalékos támogatottságot csak júliusban tudta meghaladni a párt. Azt láthatjuk tehát, hogy 2016 során természetesen voltak kisebb-nagyobb ingadozások a pártpreferenciában, azonban az erőviszonyok összességében nem változtak - írta felmérésében a Republikon Intézet.

Szerző

Meghekkelt Orbán-interjú - Feljelentést tett egy fideszes

Információs adat megsértésének gyanújával fordult a rendőrséghez Tényi István a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjú miatt, amibe olyan mondatok kerültek, amiket a kormányfő állítása szerint nem mondott. A fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély szerint bármennyire is elégedetlen valaki Orbán politikájával, attól még nem illik interjút hamisítani.

Az Orbán Viktor interjúja ügyében kipattant botrány után a Pannon Lapok Társaságának ügyvezető igazgatója, Kázmér Judit szólalt meg, aki az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy vagy egy dolgozó volt, vagy kívülről hekkelték meg a számítógépes rendszerüket.

Az interjúban többek között olyan mondatokat írtak le: „... mi kikértük az emberek véleményét, BÁR NEM ÉRDEKELT MINKET”

- „... és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emeljük. A KÓRHÁZI HULLÁK SZÁMA IS EMELKEDIK.”

- „A korrupciós vád mint politikai lejárató eszköz teljes mértékben megszokottá vált. MI IS HASZNÁLJUK.”

- „Azt kívánom, hogy MINÉL TÖBBEN TALÁLJANAK VISSZA A KARÁCSONY POGÁNY ÉRTELMEZÉSÉHEZ, hiszen mégiscsak a Megváltó születését várjuk.”

Tényi István az ügyben információs adat megsértésének gyanújával fordult a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Ismeretlen tettes ellen tett bejelentést. Mint a Magyar Nemzetnek elmondta, bármennyire is elégedetlen valaki Orbán politikájával, attól még nem illik interjút hamisítani.

A hvg.hu az interjú kapcsán felidézte, hogy egy újságíró Facebook-posztja miatt felmerült, hogy a hamisítás provokáció volt, ami azt a célt szolgálta, hogy szigoríthassanak a vidéki lapok szerkesztőségi rendszerén, illetve kirúghassanak egyeseket. Azaz nem egy baloldali újságírónak lehetett elege a rendszerből, hanem a Mediaworks központjából irányíthatták a hamisítást, hogy a későbbiekben így teremthessenek újabb okot a tisztogatásra.

A kiadó belső vizsgálatot indított az ügyben, keddre ígértek eredményeket.

A meghekkelt interjúról bővebben ITT olvashat!

Szerző