Magányosan halt meg George Michael

Publikálás dátuma
2016.12.27. 15:00
FOTÓ: MJ Kim/Getty Images
Magányosan halt meg karácsony reggelén angliai otthonában George Michael.

Az 53 éves korában elhunyt popvilágsztár partnere, Fadi Fawaz a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak elmondta: ő találta meg barátját holtan karácsony első napján. Azt tervezték, hogy aznap együtt ebédelnek, és amikor átment George Michaelhez, hogy felébressze, az énekes már nem élt, "egyedül, békében halt meg, ágyában fekve (...) Nem tudjuk, mi történhetett" - idézi a brit lap keddi kiadása a néhai szupersztár barátját, aki mesterfodrászként a brit celebvilág számos hírességét is visszatérő ügyfelei között tarthatja számon.

A Telegraph név nélkül idézett forrásokra hivatkozva felfedte azt is, hogy George Michael az utóbbi egy évben egyre súlyosabb heroinfüggőséggel is küszködött. A lapnak nyilatkozó egyik bennfentes forrás szerint az énekes több ízben is sürgősségi ellátásra szorult; egy ízben túladagolás miatt kellett kórházba vinni. "Heroint használt. Csoda, hogy szervezete egyáltalán eddig bírta" - idézte forrását a keddi The Daily Telegraph.

George Michael menedzsere, Michael Lippman szerint az énekes halálát hirtelen szívmegállás okozta. A brit lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a hirtelen szívhalál gyakori a heroinfüggőségben szenvedők körében.

Az énekest már korábban is többször bajba sodorták szenvedélybetegségei. A popsztár például 2010 nyarának egy hajnalán Range Rover terepjárójával hajtott be az igen jómódú észak-londoni Hampstead kerület egyik fotószaküzletébe. A kiérkező rendőrök a járó motorú kocsiban találtak rá, zsebében marihuánás cigarettákkal.

Michael azonnal elismerte, hogy marihuánát szívott és nyugtató hatású szereket is bevett, mielőtt a volán mögé ült; ezek nyomait a későbbi rendőrségi laborvizsgálat ki is mutatta vérében. George Michaelt mindezért nyolc hét szabadságvesztésre ítélték - ebből négy hetet le is ült -, és öt évre eltiltották a járművezetéstől.

Három évvel korábban százórányi közmunkára ítélték és két évre bevonták a jogosítványát, miután szintén bódult állapotban húzták ki az út közepén álló Mercedeséből London egyik forgalmas főútvonalán. Tavaly az a hír terjedt el róla a brit sajtóban, hogy miután kokainfüggővé is vált, titokban egy évet töltött egy svájci rehabilitációs intézetben, ahol havi 190 ezer fontba (70 millió forintba) kerül a kezelés.

Öt éve, 2011 telén saját szavai szerint is épphogy túlélte hirtelen rátört tüdőgyulladását, amellyel egy bécsi kórházban kezelték csaknem egy hónapig. Hírek szerint az énekes egy ideig válságos állapotban volt. Az apai részről görög-ciprusi származású művész ezt maga is megerősítette, miután hazatért Angliába, mondván: a bécsi kezelés alatt voltak időszakok, amikor "egy hajszálon múlott", hogy életben marad-e.

George Michael a Symphonica címmel kezdett, Budapestet is érintő óriás koncertturnéjának 14 előadását volt kénytelen lemondani annak idején a súlyos betegség miatt. A Telegraph keddi beszámolója szerint a BBC-t néhány évvel korábban arra kérte, hogy ne adjon le egy vele készült interjút. A 2007-ben készült interjúműsorban állítólag arról beszélt, hogy évek óta nem merte alávetni magát HIV-szűrésnek, mert félt, hogy az eredmény pozitív lenne. A lap forrásai szerint az énekes "legalább egy" korábbi partnere a HIV-vírus okozta betegségben halt meg.

George Michael az 1980-as évek elején gyermekkori barátjával, Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizeden átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

Szerző

Kapcsolódó

Meghalt George Michael

Elhunyt a népszerű színésznő karácsony estéjén

Publikálás dátuma
2016.12.27. 14:00
FOTÓ: Dave Kotinsky/Getty Images
95 évesen elhunyt Liz Smith színésznő - írja az Origo a BBC alapján. Eredeti nevén Betty Gleadle számos filmben, sorozatban játszott egészen 2013-ig, gyakran excentrikus nénikéket alakított.

A színésznő Scunthorpe-ben született 1921-ben. Leghíresebb szerepe Nana volt a The Royle Family-ben, illetve Mrs. Cropley-t alakította a Vicar of Dibley-ben. 

Olyan filmekben is szinkronizált, illetve játszott, mint a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény, a Charlie és a csokigyár és Az eltakarítónő. A Candlefordi kisasszonyok tíz részében is láthatta a magyar néző, száznál több filmben, szériában tűnt fel. Még három évvel ezelőtt is forgatott, a The Tunnel két epizódjában - írja a portál.

Szerző

Dick Van Dyke, Amerika vicces embere

Publikálás dátuma
2016.12.27. 12:19
FOTÓ: Jerritt Clark/Getty Images
A filmipar abszolút veteránjának számít, de Dick Van Dyke, a népszerű amerikai színész kilencvenegy évesen is kamera elé áll. Valaha a Mary Poppins kéményseprőjét alakította, most a filmklasszikus új változatában szerepel.

1964-ben mondhatni a fél világ megismerte Csudálatos Mary-t, az ausztrál P. L. Travers hősnőjét. A klasszikus produkció címszerepét Julie Andrews játszotta, aki a papagájfejes esernyőjével, a keleti szál hátán beröppenő dada megszemélyesítéséért a rákövetkező évben megkapta az Oscar-díjat. Noha a szívet melengető zenés játékfilm jórészt az általa megformált karakter miatt emlékezetes, úgy, mint a könyvben, a filmadaptációban is fontos alak a kéményseprő, aki egy személyben a századelő brit fővárosának utcazenésze.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a Bertet alakító Dick Van Dyke nem pusztán Mary Poppins cimboráját keltette életre. A forgatás során harmincnyolc éves amerikai színészt a film mozielőzetese úgy mutatja be, mint „Amerika mesésen vicces emberét”. Dick Van Dyke mögött ekkor már volt néhány jelentéktelen kis tévés szerep, meg egy komédia főszerepe, de a Mary Poppins forgatásán is bizonyította, hogy nem érdemtelenül kapta meg a mókamester jelzőt. Két jelenet között a színész elkezdett úgy járni, mint egy hajlott öregember, aki szinte lépni sem tud, annyira fél attól, hogy elterül. A mókázás jelenetét a filmet gyártó Walt Disney is látta, és egyből meg is tetszett neki, így Van Dyke-ra osztotta Banks papa főnökének, a megkeseredett öreg bankárnak a szerepét is. (A stáblista szerint a karaktert egy bizonyos Navckid Keyd alakította, csakhogy ez a Dick Van Dyke név anagrammája.)

Azóta, hogy bemutatták a Mary Poppinst, több mint félévszázad telt el. A szereplőgárdából sokan már elhunytak, nyolcvanas-kilencvenes éveikben járnak azok, akik még élnek. A bájos filmnek és a daloknak azonban még ma is nehéz ellenállni, így gondolhatta ezt Rob Marshall, a Chicago rendezője is, aki 2018-ra elkészíti az alkotás remake-jét. A Mary Poppins visszatér a Disney-stúdióban készül, története pedig akkor játszódik, amikor a Banks-testvérek már felnőttek. Mary akkor tér vissza egykori munkáltatójának házába, amikor már a fiúnak gyerekei születtek. A történet azonban alapvetően a bébicsősz és egy Jack nevű lámpagyújtogató kapcsolatára helyezi a fókuszpontot. Hogy ki is az új férfi karakter, az egyelőre nem ismert, a karaktert megszemélyesítő Lin-Manuel Miranda amerikai színész csak annyit mondott róla, hogy olyasmi figura, mint Bert. És ha már szóba került a kéményseprő, az új változat legnagyobb dobása az, hogy Dick Van Dyke is szerepet kapott benne.

A decemberben 91. születésnapját ünneplő, mindig mosolygó színész örömmel csatlakozott a csapathoz. Lelkesedése magáért beszél, hiszen a varázslatos nevelőnőt Emily Blunt, napjaink egyik legkiválóbb angol színésznője kelti életre, de két Oscar-díjas sztár, Colin Firth és Meryl Streep is aláírta a szerződést. Noha Van Dyke abszolút veteránnak számít a szakmában, mégsem ő lesz a stáb korelnöke, ugyanis a nála két hónappal idősebb Angela Lansbury, minden idők egyik legsziporkázóbb idős detektívasszonyának alakítója is szerepet vállalt a moziban. Az amerikai film- és televíziós színészek céhe által néhány éve életműdíjjal is elismert Van Dyke az örömhír kapcsán árulta el, hogy esze ágában sincs visszavonulnia.