Spermákat cseréltek össze egy holland klinikán

Publikálás dátuma
2016.12.28. 13:16
Illusztráció: Thinkstock
Összekeverték a megtermékenyítéshez használt spermamintákat egy holland klinikán - írta a BBC hírportálja.

A mesterséges megtermékenyítést (IVF, vagyis lombikbébi-eljárás) végző holland intézet elmondása szerint 26 nő esetében történhetett keveredés, tehát őket nem annak a férfinak a spermájával termékenyíthették meg, akiével tervezték. Az Utrechti Egyetemi Klinika (UMC) szerint "eljárási hiba" okozhatta a cseréket 2015 áprilisa és 2016 novembere között.

A szóban forgó 26 pár fele vagy várja a babát, vagy már meg is született a gyerekük. A klinika elmondása szerint értesítették őket. "Az UMC sajnálja, hogy ezt kellett közölnie a párokkal. A megtermékenyítés során egyes hímivarsejtek, melyeket egy pár kezelésekor használtak, 26 más pár petesejtjeit termékenyíthette meg, így lehetséges, hogy nem a kívánt apától fogantak a gyermekek" - írta a közlemény. Hozzátették, hogy "ennek az esélye kicsi ugyan, ám a lehetőséget nem lehet kizárni".

2012-ben egy anya beperelt egy szingapúri klinikát, miután a férje spermáját felcserélték egy idegen férfiéval. A kínai asszony akkor fogott gyanút, amikor észrevette, hogy a babájuk bőre és haja színe jelentősen különbözik az övétől és a kaukázusi származású apáétól.

Szerző

Megvan a lezuhant gép másik fekete doboza is

Publikálás dátuma
2016.12.28. 12:55
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Kiemelték a Fekete-tengerből a hét végén lezuhant orosz Tu-154 típusú utasszállító repülőgép második adatrögzítő berendezését - írja az Index az MTI alapján.

A repülőgép farkában található, a gép paraméreteit rögzítő két berendezést már korábban megtalálták, ezek egyikét sikerült a búvároknak a felszínre emelniük.

A fő fedélzeti adatrögzítőt kedden emelték ki és szállították a tárca Moszkva melletti tudományos kutatóintézetébe, hogy elemezzék a tárolt adatokat. A pilóták beszélgetéseit rögzítő berendezés jó állapotban volt, szakértők szerint lehetséges az adatelemzés.

A mentők szerda délelőttig a gép több mint 12 nagyobb és 1547 kisebb darabját találták meg, ebből 567-et felszínre emeltek - írja a portál.

A tragédia oka továbbra sem ismert, de a szerencsétlenség egyik lehetséges fő okának azt tartják, hogy idegen tárgyak kerülhettek a gép hajtóművébe. Továbbra is vizsgálják azonban azt is, hogy nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag, aminek következtében a hajtómű veszített teljesítményéből és leállt, esetleg pilótahiba vagy műszaki meghibásodás történt a fedélzeten.  A terrorgyanút sem vetették el teljességgel, minden lehetséges feltételezéssel számol a vizsgálat, hiszen egy orosz katonai gépről van szó, amely épp Szíriába tartott. 

A hírügynökség azt is közölte, hogy amíg ki nem derül, miért zuhant le a repülőgép, addig a hatóságok az összes TU-145-ös gépet kivonták a forgalomból.

A lezuhant gép roncsait Szoci térségében, a parttól másfél kilométernyire, 50-70 méteres mélységben találtak meg, a repülő ugyanis nem sokkal a felszállás után zuhant a Fekete-tengerbe. A fedélzetén 92 személy tartózkodott, 84 utas és 8 fős legénység. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja és karmestere utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton. Eddig 17 holttestet és 223 emberi maradványt találtak a szerencsétlenség körzetében.

Nem a repülők hete
Az indiai Goában kedden egy Jet Airways Boing 737-es, 161 emberrel a fedélzetén, megcsúszott a kifutópályán felszállás közben és lefutott róla. Tragédia nem történt, 15 személy megsérült.
Ugyancsak tegnap és ugyancsak Indiában, Újdelhi nemzetközi repülőterén a pilóták rutinján múlt, hogy nem ütközött össze két utasokkal teli repülő. Az egyik gép le, a másik pedig felszállni készült.
Szerző

Káoszt hozott a tomboló vihar

Több mint hatvanezer háztartás maradt áram nélkül a Lengyelországban hétfő este óta tomboló vihar miatt, hét ember megsérült, a szél háztetőket rongált meg és fákat döntött ki.

Pawel Fratczak, a tűzoltóság szóvivője szerda reggel azt közölte, hogy az utakra és autókra dőlt fák és faágak miatt öten megsérültek, és munka közben megsérült két tűzoltó is. A tűzoltóságot hétfő este óta csaknem háromezerszer riasztották az utat eltorlaszoló, kidőlt fák és  leszakadt elektromos vezetékek miatt. Az erős szél 184 épület, köztük 135 lakóház tetejét is megrongálta.

A kedd délutáni órákban országszerte több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül, szerda reggelre ez a szám kevesebb mint 13 ezerre csökkent. A vihar fokozatosan csillapodik.  A legtöbb kárt a helyenként óránkénti 120 kilométeres sebességű széllökések az északi vajdaságokban, a tengermelléken okozták. Két balti-tengeri kikötőben, Ustkában és Rowyben kedd óta riasztás van érvényben a viharos idő miatt, és szünetel a hajóközlekedés.

Szerző