Még nem kérnek a Jobbik jókívánságaiból

Nincs még párbeszéd a Jobbikkal. A hanukai jókívánság ugyanis nem tudja feledtetni a súlyos előzményeket. Heisler András, a Mazsihisz elnöke így reagált a Népszavának arra, hogy Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője üdvözlő levelet küldött a zsidó ünnep alkalmából. 

Tudomásul vették, hogy a radikális párt vezetése próbál elmozdulni, korábbi önmagához képest konszolidáltan viselkedni, ám a Jobbik története, jelenlegi tagsága nem bátorítja a Mazsihiszt arra, hogy Vonáékkal bár miről beszélgessenek. Az ünnepi üdvözlet kevés ahhoz, hogy felvegyék a kapcsolatot a Jobbikkal, ehhez még sok mindennek kell történnie – fogalmazott Heisler.

A Jobbik jókívánságaiból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség sem kért. Köves Slomó vezető rabbi nyílt levelében válaszul azt írta, „az utóbbi években megtisztelő szokássá vált, hogy az év végi ünnepi időszakban a magyar közélet szereplői a karácsonyi jókívánságok mellett, hanukai üdvözletet is küldenek”. Az ilyen üdvözleteket és magát a jelenséget nagyrabecsüléssel szokták fogadni, a Jobbik üdvözlete azonban inkább csak meglepte, talán még zavarba is hozta. „Az Önök pártja ugyanis számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak” – fogalmazott Köves Slomó. Emlékeztetett, Gyöngyösi Márton a zsidókat "nemzetpolitikai kockázatnak nevezte", Baráth Zsolt vérvádbeszédet mondott a parlamentben, Vona 2013-ban úgy nyilatkozott, hogy a zsidóság világuralomra tör, egyben az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat megszüntetését szorgalmazta. A Jobbik elnöke azt is mondta, ha kiderülne, hogy zsidó, lemondana a párt vezetéséről. Ezeket a kijelentéseket pedig sohasem vonták vissza.

„Meglehet, egyfajta gesztusként szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsósorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – figyelmeztette Vonáékat a vezető rabbi.

Szerző
Témák
Jobbik hanuka

Újabb kérdések a kötvénybizniszről

Jövő márciusig lehet piacon a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből, a felülvizsgálata most van napirenden - jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója együttesen 62 milliárd forinttal számol a letelepedési kötvényből és a belföldi eurókötvény értékesítéséből.

Mindez már csak azért is érdekes, mert miközben bizonyos kormánytagok, így például Lázár János kancelláriaminiszter már október óta a legalábbis gyanús kötvénybiznisz megszüntetéséről beszél, az idevágó kormánydöntéseket máig nem hozták meg. Sőt, Tállai András adóhivatalt vezető államtitkár azt válaszolta Demeter Márta, szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, hogy semmiféle adata nincs a kötvényprogram beruházási hasznáról. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig már rég elkészítette a kötvényprogram áttekintéséről szóló jelentést, amit még nem hoztak nyilvánosságra. Lapunk az NGM-nél érdeklődött, hogy megismerheti-e a közvélemény a jelentést, de kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy ha nem szerepelnek benne konkrét adatok, mint Tállai mondja, honnan lehet tudni, hogy a letelepedési kötvény-program sikeres. Választ egyelőre nem kaptunk. Orbán Viktor kormányfő egy parlamenti válaszában októberben azt mondta: a letelepedési kötvény sikeres konstrukció, mert pénzt hoz az országnak, és egyetlen fillért sem visz ki innen.

Szerző

A nyomornak két arca van - Magát fényezi a kabinet

Publikálás dátuma
2016.12.29. 06:00
A valóság mást mutat - Fotó: Tóth Gergő/Népszava
A kormány és a Fidesz-frakció év végi ajándéka, hogy naponta meghallgathatjuk a sok jótéteményt, amivel évek óta segítik a magyar családok boldogulását. Az ellenzék többsége téli szabadságon van, amelyik párt reagált a sorozatos sikertájékoztatókra, saját szegénység elleni programját ajánlotta.

Karácsony előtt azt foglalta össze az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, hogy 2016 mekkora előrelépést hozott a rászoruló, alacsony jövedelmű családok, a dolgozók és a nyugdíjasok számára, tegnap pedig azért hívott össze sajtótájékoztatót Rétvári Bence, hogy elmondja, januártól tovább bővülnek a családok kedvezményei, és európai szinten is példátlan módon a kormány a GDP 4,7 százalékát költi erre a célra, míg más országok csak 2,5 százalékot. Ha az ellenzéken múlna, akkor a családok 2017-ben sem léphetnének előre - terelte a szót szakmai kérdésekről politikára Halász János. A Fidesz-frakció szóvivője szerint a baloldal a kormányzása alatt sorozatos adóemelésekkel sújtotta a családokat, és most sem szavazta meg a kormány adócsomagját.

Az Igazgyöngy Alapítvány karácsonyi ajándékosztása - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Az Igazgyöngy Alapítvány karácsonyi ajándékosztása - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Természetesen azt nem hozták szóba, hogy a Fidesz az általános egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével kezdte kormányzását, amivel minden bruttó 200 ezer forint alatt kereső rosszabbul járt, mint a többkulcsos rendszerrel. Megszüntették az adójóváírás lehetőségét, drasztikusan csökkentették a béren kívüli juttatásokat, megadóztatták a cafeteriát, megemelték a munkavállalói járulékokat, az egyszerűsített vállalkozói adót 30-ról 37 százalékra emelték, az áfakulcsot 25 százalékról 27-re vitték fel, megemeltek több illetéket, bevezették a kommunális adót és a chipszadót, bevezették a környezetvédelmi termékdíjat, emelték az üzemanyagok jövedéki adóját, négy napról tízre emelték és drágították az autópálya-használat minimumát, csökkentették a táppénz összegét, visszavették a rokkantak ellátását, szociális hozzájárulási adót, továbbá elektronikus útdíjat vezettek be, a magánszemélyek kommunális adóját megemelték, megvonták a nyugdíjas kedvezmények egy részét a távolsági buszokon s gyorsvonatokon, indulásként lecsökkentették a közmunkások bérét, a munkanélküli segély időtartamát 270 napról 90-re csökkentették, a szociális segély összegét 22 800 forintra vették vissza – csak vázlatosan említve azokat az adóváltozásokat, amelyek jelentősen növelték az emberek kiadásait.

Az Igazgyöngy Alapítvány karácsonyi ajándékosztásán - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Az Igazgyöngy Alapítvány karácsonyi ajándékosztásán - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Halász János az ellenzékre mutogatva sokadszor is fő bűnnek nevezte, hogy eltörölték a családi adókedvezményt. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP szociálpolitikusa erre reagálva tegnap közleményben üzente a Fidesznek: „lassan 7 éve kormányoznak, ezért hiteltelen minden hazug magyarázkodás és hátrafelé mutogatás”. Ami a családi adókedvezményt illeti: az OECD-országok egy része egyáltalán nem használja ezt a módszert a családok támogatására, szó nincs tehát arról, hogy ez az egyetlen üdvözítő lehetőség. A balliberális kormányok már 2002-es választási programjukban rögzítették, hogy a legfontosabb támogatási eszköznek a családi pótlék emelését tartják, mert úgy ítélték meg, hogy a családi adókedvezmény 1998-2002 közötti fideszes rendszere elsősorban a tehetős, többgyerekes családoknak kedvezett, míg a szegényebbek nem tudták igénybe venni, nem volt ugyanis miből leírni a gyermekek után járó kedvezményt. Az más kérdés, hogy a két párt kormányzásának végén a gazdasági helyzet romlása miatt a családtámogatások befagyasztására kényszerültek. A családi adókedvezményt a Fidesz 2011-től ismét bevezette, a családi pótlék összegét viszont nem emelte, 2008 óta változatlanul 12 200 forint jár az egy gyermekes családoknak.

A kormány óriási sikernek tartja a lakástámogatásokat, benne a lakásépítés áfájának csökkentését, az ellenzék viszont egységesen úgy látja, a „fideszes oligarchák kaszálhatnak a lakásépítés áfacsökkentésével”.

Halász Jánost a sajtótájékoztatón kérdezték arról is, mi a válaszuk arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint 30-50 ezer gyermek éhezik az országban. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy már háromszor annyi gyermek jut ingyenes étkezéshez, mint a szocialisták kormányzása idején. Bangóné Borbély Ildikó viszont arra emlékeztetett, hogy a kormány 1,6 milliárd forintot lopott el "a rászoruló gyerekek tányérjáról", amikor december közepén úgy döntött, a gyermekétkeztetésre szánt pénz maradványát "csókos önkormányzatok" támogatására, stadionépítésre költik.

Egy 8 éves kislány álma a karácsonyról - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Egy 8 éves kislány álma a karácsonyról - Forrás: L. Ritók Nóra/Facebook

Hosszan lehetne sorolni a kérdéseket a minimálbér-emelés hatásától addig, hogy ki szorul ingyenes tankönyvre, de egy biztos: elbeszél egymás mellett kormány és ellenzék. Ez persze megszokott felállás, annyit változik a kép az előző évekhez képest, hogy kezdenek megjelenni programelemek a hatalomból kiszorult pártoknál is, amiből következtetni lehet rá, mit tennének családpolitika címén, ha hatalomra jutnának 2018-ban. Az MSZP négypontos csomagot kínál a családok biztos megélhetéséhez: nettó 100 ezer forintos minimálbért, a régi nyugdíjszámítás visszaállítását, alacsonyabb gáz és a villanyárakat, minden alapvető élelmiszer áfájának csökkentését ígérik, a Párbeszéd pedig ismét hangsúlyozta, hogy az Alapjövedelem bevezetésével lehetne csökkenteni a szegénységet Magyarországon.

Témák
nyomor