Államadósság - Beismerték a trükközést

Publikálás dátuma
2016.12.29. 06:20
Barcza György és Varga Mihály sem tudott sokat mondani a letelepedési kötvények további szerepéről FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Idén trükkök nélkül sikerülhet a határnapon teljesíteni a tavalyinál alacsonyabb GDP arányos államadósságot. Ma már az állampapírok 20 százaléka a lakosság kezében található. Jövőre 1,2 milliárd euró értékben devizakötvényt is kibocsátunk. A letelepedési kötvény a jövő év első negyedévében még megmarad.

Az ideinél több hitelt kell felvenni a jövő évi költségvetés finanszírozására. 2017-ben 7844 milliárd forintos adósságot kell finanszírozni, amiből 1166 milliárd friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint pedig a lejáró tartozások megújítását szolgálja - jelentette be szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.vezérigazgatója. Az idei adósságkezelést a kormány eredményesnek ítéli meg, hetedik éve csökken a GDP arányos államadósság, amely 74 százalék alatt lesz, a 2015-ös esztendőt 74,7 százalékon zártuk.

A Népszava ezzel kapcsolatban arról érdeklődött Barcza Györgytől, hogyha idén nem alkalmaznak különböző számszaki trükköket az adósság mértékének beállítására, mint az a Világgazdaságnak adott minapi interjújából kiderült, akkor ez azt jelenti, hogy a tavalyi évtől eltekintve az ÁKK élt ezzel a módszerrel. A vezérigazgató ugyan nem ismerte el, hogy funkciója betöltése előtti időszakban történt ilyen beavatkozás, de azt nem tagadta, hogy elődei több olyan eszközzel éltek, amelynek révén a számbavétel napján, december 31-én teljesült az a maastricht-i kritérium, mely szerint az adósság mértékének évről évre csökkennie kell.

Idén mind a három hitelminősítő megadta Magyarországnak befektetési ajánlást, mégsem a külföldiek érdeklődése nőtt meg az államkötvények iránt - a kormányzati tervekkel összhangban - hanem a lakosságé. A háztartások már a hazai állampapírok 20 százalékát birtokolják, holott a 2010-es kormányváltáskor még csak 2 százalékos volt ez az arány. Természetesen ebben közrejátszottak az alacsony banki kamatok is.

Az Egyesült Államokban kamatemelési ciklus kezdődött, ezzel szemben az MNB jövőre sem tervez változtatni a forint 0,9 százalékos alapkamatán. Ez felveti, hogy a magyar államkötvények elvesztik korábbi hozamelőnyüket. Barcza György a Népszava felvetésére elismerte, hogy már jelenleg is azzal kell szembesülni, hogy a dollárkötvények hozama meghaladja a forintkötvényekét. A központi költségvetés devizaadóssága 25 százalék körül lesz 2016 végére, amit 2020-ra szeretnének 20 százalékra levinni. Sokat segített az állampapír-piacon - említette meg a miniszter, hogy a mintegy 270 milliárd forintos földértékesítési bevételek egy részéből visszavásároltak devizakötvényeket, amelyeknek a hozama mai körülmények között magasnak bizonyult.

Jövőre az ÁKK 1,2 milliárd eurónyi devizaforrás bevonását tervezi. Idén komolyabb devizaforrás bevonására nem került sor, a kínai jüankötvények kibocsátást tesztelésnek minősítette Barcza. Viszont most jelen kívánunk lenni az euró, a dollár, a japán jen, és a kínai jüan piacán is. Ez annyiban új, hogy a jenben jegyzett kötvényekhez ismét módunkban van visszatárni, ugyanis amíg bóvli volt a besorolásunk, addig kénytelenek voltunk távol maradni erről a piacról. Megnyugtató viszont, hogy Varga Mihály határozottan kijelentette, hogy más területeken nem kívánunk megjelenni, vagyis a korábban felröppentett azeri és egyéb devizákkal nem kívánnak kísérletezni.

A 2017-es kibocsátási tervben az szerepel, hogy Magyarország 62 milliárd forint értékben ad el letelepedési állampapírt és Prémium Euró Magyar Államkötvényeket (PEMÁK) együttesen. A letelepedési kötvény 2017 első negyedévét követően nem fog olyan formában futni, mint most – válaszolta egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Varga Mihály. Az egyik megoldás a hozamok csökkentése, a másik, hogy a kötvény ebben a formában ne működjön, vagyis a konstrukció felülvizsgálata zajlik.

Egy televíziós állomás munkatársa érdeklődött arról, hogy a tegnapi cikkünkben közölt mintegy 1300 milliárd forintos kormány által kezdeményezett költségvetési átcsoportosítás (osztogatás) összege megfelelő-e? Varga Mihály felsorolt néhányat a költségvetési kiadásokból, s bár nem összegzett, de nem járhattunk messze az igazságtól.

Szerző

Petárdázni tilos!

Publikálás dátuma
2016.12.29. 06:15
Piacról, kapualjból, autó csomagtartójából senki ne vásároljon FOTÓ: NÉPSZAVA
Szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A legfontosabb tudnivaló: magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat. Tettenérés esetén akár százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetéssel is sújthatják a petárdadobálókat, akikkel szemben a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezhet.

Szerdától már meg lehet vásárolni a szilveszteri tűzijátékokat, de csakis a kijelölt, engedéllyel rendelkező helyeken, így piacról, kapualjból, autó csomagtartójából lehetőleg senki ne vásároljon. Ezeken a helyeken a tűzijátékok minősége nem ellenőrzött, ezért a működtetésük rendkívül balesetveszélyes. A pirotechnikai termékekhez kötelező használati és kezelési útmutatót mellékelni, a terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie. A vásárlónak meg kell győződnie, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés.

Ellenőrzött tűzijátékokat a bevásárlóközpontok közelében kihelyezett konténerekből is lehet vásárolni, ugyanakkor nem érdemes nagy tűzijáték arzenállal készülni, az úgynevezett színpadi és hétköznapi tűzijátékokból egy lakótérben legfeljebb egy kiló nettó hatóanyag tárolható, a szabadtériekből pedig maximum 3 kiló. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 630 árusítóhely van az országban, ezeket a hatóság szakemberei december 31-ig folyamatosan ellenőrzik.

A tűzijátékokat a rendőrség a pirotechnikai eszközök harmadik csoportjába sorolja, vagyis csak felnőttek vásárolhatják, kizárólag december 28. és 31. között. A termékeket fellőni és begyújtani csak december 31-én este hat órától szabad, és legkésőbb az újév első napján, reggel hat órakor be kell fejezni a használatukat. A fel nem használt, vagy hibás termékeket ezután január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, aki köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni azokat.

Nagyon fontos: magánszemély továbbra sem birtokolhat, így nem is használhat petárdát. Ha valakinél bármilyen tiltott pirotechnikai eszközt találnak, úgy jelentős (a kiszabható bírság felső határa 150 ezer forint) pénzbüntetésre számíthat. A rendőrökön kívül a közterület-felügyelők és a katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézői is kiszabhatják a helyszíni bírságot, ha az illegális pirotechnikai termékkel garázdálkodókat tetten érik.

Vigyázzunk a házi kedvencekre!
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.
Azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

Szerző

Még nem kérnek a Jobbik jókívánságaiból

Nincs még párbeszéd a Jobbikkal. A hanukai jókívánság ugyanis nem tudja feledtetni a súlyos előzményeket. Heisler András, a Mazsihisz elnöke így reagált a Népszavának arra, hogy Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője üdvözlő levelet küldött a zsidó ünnep alkalmából. 

Tudomásul vették, hogy a radikális párt vezetése próbál elmozdulni, korábbi önmagához képest konszolidáltan viselkedni, ám a Jobbik története, jelenlegi tagsága nem bátorítja a Mazsihiszt arra, hogy Vonáékkal bár miről beszélgessenek. Az ünnepi üdvözlet kevés ahhoz, hogy felvegyék a kapcsolatot a Jobbikkal, ehhez még sok mindennek kell történnie – fogalmazott Heisler.

A Jobbik jókívánságaiból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség sem kért. Köves Slomó vezető rabbi nyílt levelében válaszul azt írta, „az utóbbi években megtisztelő szokássá vált, hogy az év végi ünnepi időszakban a magyar közélet szereplői a karácsonyi jókívánságok mellett, hanukai üdvözletet is küldenek”. Az ilyen üdvözleteket és magát a jelenséget nagyrabecsüléssel szokták fogadni, a Jobbik üdvözlete azonban inkább csak meglepte, talán még zavarba is hozta. „Az Önök pártja ugyanis számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak” – fogalmazott Köves Slomó. Emlékeztetett, Gyöngyösi Márton a zsidókat "nemzetpolitikai kockázatnak nevezte", Baráth Zsolt vérvádbeszédet mondott a parlamentben, Vona 2013-ban úgy nyilatkozott, hogy a zsidóság világuralomra tör, egyben az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat megszüntetését szorgalmazta. A Jobbik elnöke azt is mondta, ha kiderülne, hogy zsidó, lemondana a párt vezetéséről. Ezeket a kijelentéseket pedig sohasem vonták vissza.

„Meglehet, egyfajta gesztusként szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsósorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – figyelmeztette Vonáékat a vezető rabbi.

Szerző
Témák
Jobbik hanuka