Petárdázni tilos!

Publikálás dátuma
2016.12.29. 06:15
Piacról, kapualjból, autó csomagtartójából senki ne vásároljon FOTÓ: NÉPSZAVA
Szilveszterhez közeledve egyre többen vásárolnak pirotechnikai termékeket. A legfontosabb tudnivaló: magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, és nem használhat. Tettenérés esetén akár százötvenezer forintig terjedő pénzbüntetéssel is sújthatják a petárdadobálókat, akikkel szemben a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezhet.

Szerdától már meg lehet vásárolni a szilveszteri tűzijátékokat, de csakis a kijelölt, engedéllyel rendelkező helyeken, így piacról, kapualjból, autó csomagtartójából lehetőleg senki ne vásároljon. Ezeken a helyeken a tűzijátékok minősége nem ellenőrzött, ezért a működtetésük rendkívül balesetveszélyes. A pirotechnikai termékekhez kötelező használati és kezelési útmutatót mellékelni, a terméken magyar nyelvű, jól olvasható címkének kell szerepelnie. A vásárlónak meg kell győződnie, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés.

Ellenőrzött tűzijátékokat a bevásárlóközpontok közelében kihelyezett konténerekből is lehet vásárolni, ugyanakkor nem érdemes nagy tűzijáték arzenállal készülni, az úgynevezett színpadi és hétköznapi tűzijátékokból egy lakótérben legfeljebb egy kiló nettó hatóanyag tárolható, a szabadtériekből pedig maximum 3 kiló. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 630 árusítóhely van az országban, ezeket a hatóság szakemberei december 31-ig folyamatosan ellenőrzik.

A tűzijátékokat a rendőrség a pirotechnikai eszközök harmadik csoportjába sorolja, vagyis csak felnőttek vásárolhatják, kizárólag december 28. és 31. között. A termékeket fellőni és begyújtani csak december 31-én este hat órától szabad, és legkésőbb az újév első napján, reggel hat órakor be kell fejezni a használatukat. A fel nem használt, vagy hibás termékeket ezután január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, aki köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni azokat.

Nagyon fontos: magánszemély továbbra sem birtokolhat, így nem is használhat petárdát. Ha valakinél bármilyen tiltott pirotechnikai eszközt találnak, úgy jelentős (a kiszabható bírság felső határa 150 ezer forint) pénzbüntetésre számíthat. A rendőrökön kívül a közterület-felügyelők és a katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézői is kiszabhatják a helyszíni bírságot, ha az illegális pirotechnikai termékkel garázdálkodókat tetten érik.

Vigyázzunk a házi kedvencekre!
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák - hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.
Azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

Szerző

Rendőrségi nyomozást indít Netanjahu ellen az államügyész

Rendőrségi nyomozást rendelt el Izraelben Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen Aviháj Mendelblit államügyész, s a közeli napokban eskü alatt kihallgatják a kormányfőt - jelentette szerda este a tízes tévécsatorna híradása.

Az izraeli miniszterelnököt két ügyben vádolják korrupcióval és csalással, ezek részleteit egyelőre nem hozta nyilvánosságra az izraeli média. A tízes tévé szerint az egyik ügy súlyosnak tekinthető, és bizonyítékok szólnak Netanjahu ellen. 

Aviháj Mendelblit főügyész már hónapokkal ezelőtt felkérte a rendőrséget a miniszterelnök gyanús ügyeiben vizsgálat indítására, de a helyi média szerint a Netanjahu által kinevezett főügyész erősen korlátozta a rendőrséget munkájában, s meghatározta, hogy milyen szálakon haladhatnak, kiket, és miről hallgathatnak ki. Az utóbbi időben azonban a rendőrség birtokába került újabb információk nyomán mégis engedélyezték bűnügyi nyomozás megindítását, amelynek keretében eskü alatt, várhatóan már a közeli napokban kihallgatják a kormányfőt.

A két ügyről egyelőre nem lehet részleteket tudni, de valószínű, hogy újonnan felszínre került esetekről van szó, melyekkel eddig nem foglalkozott az izraeli média. A rendőrség képviselői szerint a nyomozás több hónapos késleltetése egyértelműen indokolatlan volt, és a tévécsatorna szerint erről majd magyarázatot kell adnia az államügyésznek.

Ehud Olmert, Izrael előző kormányfője jelenleg börtönbüntetését tölti, amelyet korrupciós ügyek miatt mért rá az izraeli bíróság, miután sikerült rábizonyítani hatvanezer sékel csúszópénz elfogadását még miniszterelnöksége előtti politikusi időszakából.

Szerző

Egy budapesti bölcsődés halt meg agyhártyagyulladásban

Agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti bölcsődés karácsony napján. Az intézmény levélben értesítette a szülőket és az Országos Epidemiológiai Központot a cseppfertőzéssel terjedő betegség megjelenéséről. A kisgyermek a tünetek jelentkezése után egy nappal halt meg a kórházban. Az elsődleges, nem hivatalos laboreredmények szerint a gennyes agyhártyagyulladást (meningococcus) okozó Neisseria meningitidis baktérium B típusa volt a kisgyermek szervezetében - írja az Index.

December 12-ig 47 megbetegedést regisztráltak, ebből hét végződött halállal – közölte az ÁNTSZ. Ez 15 százalékos halálozási rátát jelent, bár az eleve alacsony esetszám miatt az összevetés megtévesztő a világátlaggal, tavaly például a hazai halálozási arány 25 százalék volt, ami az elmúlt tíz év legmagasabb aránya volt. (A karácsonyi budapesti és az egy nappal korábban meghalt 22 hónapos körömi kisfiú esetével együtt összesen kilencen haltak meg agyhártyagyulladásban 2016-ban.)

Szerző