Előfizetés

Az MSZP figyelmeztette a nyugdíjasokat

A parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint a nyugdíjasok számára a 2017-es év sem lesz kedvezőbb az ideinél, mert az Orbán-kormány a jövő évi költségvetésben 17 milliárd forinttal kevesebbet tervezett a korhatár alatti ellátásokra, 3,5 milliárd forinttal kevesebbet az özvegyi nyugdíjakra és 2,5 milliárd forinttal kevesebbet a rokkantak ellátására.

Korózs Lajos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az Orbán-kormány idei intézkedéseit vizsgálva megalázásként lehet tekinteni a jövőre eredetileg előirányzott 0,9 százalékos nyugdíjemelésre, amit ugyan a kormány később 1,6 százalékra módosított, ez azonban még mindig elmarad az MNB jövő évi inflációs előrejelzésétől.

"A kormány érzékelte, hogy nagy a baj, ezért karácsony előtt odalökött a nyugdíjasoknak egy 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, ami 12 hónapra lebontva 833 forintra jön ki. Ennyit ér a kormánynak a nyugdíjasok társadalma" - fogalmazott az ellenzéki politikus.     Kitért arra is: az Országgyűlés a karácsony előtti utolsó parlamenti ülésnapon fogadta el a szülőtartás intézményét és a házi segítségnyújtás átalakítását. Az MSZP-s politikus mindkettőt gyalázatosnak minősítette, előbbit azért, mert "garantáltan megalázza" az idős embereket, utóbbit pedig azért, mert úgy vélte, aki tud fizetni a házi segítségnyújtásért, az előnyt élvez majd.     

Hangsúlyozta: a szocialistáknak van válaszuk arra, hogyan kellene a szegényeket, rokkantakat, elesetteket, hajléktalanokat, valamint a munkából élőket támogatni.     A Fidesz-kormány regnálása alatt nagymértékben nőtt a dolgozói szegénység, ezért az MSZP követeli a minimálbér nettó értékének 100 ezer forintra emelését, a korábbi nyugdíjemelési számítási mód visszaállítását, és folyamatosan kezdeményezi az energiaárak, illetve az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését - emlékeztetett Korózs Lajos. Ha az Orbán-kormány ezeket az intézkedéseket a jövőben sem teszi meg, akkor a szocialisták 2018-ban garantáltan megteszik majd - szögezte le az ellenzéki politikus.  

A Jobbik és az MSZP jövőbeni választási együttműködését firtató újságírói kérdésekre kifejtette: "a demokratikus ellenzéknek kell jövőre olyan kondícióval rendelkeznie, hogy képes legyen a Fideszt leváltani, le is tudják majd váltani". A Jobbik nélkül is meg tudják ezt tenni - mondta.

Kiderülhet, tényleg zsarolta-e a jobbikos politikust a Fidesz

Publikálás dátuma
2016.12.29. 12:57
Volner János. FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el kényszerítés bűntett kísérlete ügyében, miután Volner János a Facebookon azt állította, egy Fidesz-közeli vállalkozó rengeteg pénzzel megzsarolta és meg is fenyegette, hogy lépjen ki a Jobbikból és támadja hátba a párt elnökét, Vona Gábort. Az ügyben a feljelentéseiről ismert fideszes, Tényi István tett feljelentést.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Volner János még idén szeptemberben állította közösségi oldalán, hogy egy kormányzati körökkel jó kapcsolatot ápoló vállalkozó próbálta rávenni arra, hogy lépjen ki saját pártjából, majd támadja Vona Gábort. A képviselő szerint a titkos találkozón elhangzott az is, hogy MSZP-s, SZDSZ-es, LMP-s politikushoz hasonlóan ő is nagyon jól járhatna így, a titkos találkozón - ahol még a telefonja aksiját is ki kellett vennie, hogy ne maradhasson nyoma a beszélgetésnek - ugyanis állítása szerint annyi pénzt ajánlott a Fidesz-közeli üzletember, hogy "még az unokái is gazdagságban élnének". Volner bejegyzésében hozzátette, hogy azzal fenyegették, ha nem fogadja el az ajánlatot, akkor  cégeire ráküldik az adóhatóságot.

Az ügyben Tényi István, a fel-és bejelentéseiről ismert magánszemély tett feljelentést zsarolás bűntettének kísérlete miatt, amit a budapesti ügyészség elutasított még októberben. Indoklásukban azt írták, hogy a feljelentésben leírt cselekmény a zsarolás bűncselekményének a gyanúját nem támasztotta alá. Most decemberben azonban a Fővárosi Főügyészség a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség elutasító határozatát hatályon kívül helyezte, és elrendelte a nyomozást kényszerítés bűntett kísérletének gyanúja miatt. A Fővárosi Főügyészség határozatát ide kattintva olvashatja el!

Medgyessy: nem lehet finnyáskodni, össze kell fogni a Jobbikkal

Publikálás dátuma
2016.12.29. 10:48
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint csak akkor győzhető le a Fidesz a 2018-as választáson, ha az MSZP és a DK összefog a Jobbikkal – derült ki az ATV Magánszféra című műsorának beharangozójából.

Medgyessy Péter szerint az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a parlamenti helyük bebiztosítása vagy a szekértáborok feletti összefogás élvez-e elsőbbséget. Ennek hiányában ugyanis elmarad a kormányváltás, és aki ezt nem veszi tudomásul, az csak magát okolhatja, illetve el kell számolnia a nép felé – fogalmazott a volt kormányfő, hozzátéve, hogy ebben a helyzetben egyik oldal sem lehet finnyás.

Gyurcsány Ferenc nemrégiben hasonló nyilatkozatot tett, amikor arról beszélt: egyáltalán nem lelkesedne érte, de már nem tudja kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők.

Az SZDSZ egykori alapítója, Haraszti Miklós májusban mondta azt, hogy a baloldalnak össze kellene fognia a Jobbikkal, hogy közösen rászorítsák a kormánypártokat egy arányosabb választási rendszer kialakítására. A szintén egykori szabad demokrata politikus, Kőszeg Ferenc egy elemzésében úgy fogalmazott: „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből” - emlékeztetett a Magyar Idők.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke azonban már a napokban nyomatékosította, hogy a 2014-ben már kipróbált baloldali összefogás eredménytelen, és ha rajta múlik, ilyen nem lesz még egyszer.

Botka szabadulna Gyurcsánytól?
Hiába jelentkezett be nem sokkal karácsony előtt Botka László, hogy – az elmúlt évekkel szemben – ezúttal mégis elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget, a párton belül sokan teljesíthetetlennek tartják a feltételeit - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az MSZP nem szívesen működne együtt Gyurcsány Ferenccel és pártjával, többen azonban úgy gondolják, hogy a baloldali összefogás nélkül lehetetlen lesz leváltani az Orbán-kormányt. Erről bővebben ide kattintva olvashat!