Áder hallgatott a főnökre

Publikálás dátuma
2016.12.30 06:01
Kormányfői „vendégség” a köztársasági elnöknél, a Sándor-palotában FOTÓ: NÉPSZAVA
"A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést" - áll abban a nyilatkozatban, amelyben Áder János köztársasági elnök bejelentette: elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést a Fidesz elnökségétől, pontosabban egyenesen a kormányfőtől. Orbán Viktor és a Fidesz vezetősége az utóbbi napokban kezdett médiakampányt Áder újbóli államfővé választásáról, noha korábban arról lehetett tudni, a miniszterelnök semmiképpen sem szeretné régi barátját egy újabb ciklusra a köztársasági elnöki székben látni, sőt, "nem engedi" Ádert újraválasztani. Egyelőre nem tudni, mi az oka annak, hogy Orbán mégis meggondolta magát, ám a Fidesznek vélhetően még Áder újrajelölésével sem lesz meg a szükséges parlamenti kétharmada ahhoz, hogy önállóan - a KDNP voksaival - első körben államfőt válasszon. A köztársasági elnök ennek ellenére sem mondott nemet Orbánnak.

"Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik lélekben most is velem voltak, és mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták államfői tevékenységemet" - fogalmazott Áder János abban a nyílt levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-nek küldött, de valójában, mint az közismert, csak Orbán Viktornak szólhat. A miniszterelnök jelöli ugyanis újra a jelenlegi államfőt, akinek mandátuma jövő májusban jár le. A Fidesz vezetőségének bizonyos tagjai - így például Kövér László, vagy épp Kósa Lajos - régóta lobbizott Áder újraválasztása mellett, főként azután, hogy bizonyos pletykák arról szóltak, Orbán csupán valamiféle személyes okból nem támogatná őt. Jobb jelölt azonban nem akadt, s maga a kormányfő a két héttel ezelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján maga is belengette Áder újrajelölésének lehetőségét, amelyet a múlt héten hivatalosan is bejelentettek.

Noha maga Orbán személyesen is felkereste és tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy mégiscsak támogatják, Áder erre nem válaszolt azonnal, csaknem egy hétig húzta, mire közölte: megtiszteltetésnek tekinti az újabb köztársasági elnöki megbízatásra szóló felkérést. Az államfő azt is írta, elnöki tevékenysége elismeréseként tekint a Fidesz elnökségének egyhangú felkérésére. Igaz, ami igaz, Áder államfősége minden lényegi kérdésben "kedvezett" a kormányoldalnak, hiszen lényegi ügyekben sosem akadályozta. Erről persze Áder hallgatott, ám a jelölésért hálálkodó - még saját honlapján sem közzétett - levele úgy szólt: az államfői megbízatásra eddig is olyan alkotmányos szolgálatként tekintett, amelynek ellátása során a köztársaság elnöke a magyar nemzetnek tartozik felelősséggel és számadással.

Állította, hogy a köztársasági elnöki hivatal újabb vállalására szóló felkérést követően sokan biztatták a megkezdett munka folytatására. Úgy fogalmazott: "az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig karácsony békéje segített a körültekintő mérlegelésben és döntése meghozatalában". Kitért arra is, hogy újbóli megválasztása esetén céljai és személyes vállalásai a jövőben is változatlanok maradnak. "Vallom, hogy a teljesítmény méltó megbecsülésével és az egymásnak megadott kölcsönös tisztelettel jobbá és sikeresebbé tehetjük közös és személyes életünket. Ebben a munkában szövetségesemnek tekintek mindenkit, aki számára fontos, hogy ezen elvek és célok szerint rendezzük közös dolgainkat" - áll a köztársasági elnök nyilatkozatában.

A kissé elbizakodott ömlengést némileg beárnyékolhatja, hogy Áderből - az ellenzéki pártok korábbi nyilatkozatai nyomán - nem lesz első körben újraválasztott államfő. Orbán maga "az ország első polgárának" nevezte a mindenkori köztársasági elnököt, s hosszasan ígérgette, hogy miként fognak egyeztetni az államfőjelölés ügyében az ellenzéki pártokkal, mielőtt megnevezné jelöltjét. Ehhez képest két héttel később már el is fogadta a "megtiszteltetést" a hűséges Áder. Csakhogy köztársasági elnököt az országgyűlési képviselők ötödének támogatásával lehet jelölni, a titkos választás első fordulója pedig csak akkor eredményes, ha az országgyűlési képviselők kétharmada (66,67 százaléka) támogatja valamelyik jelöltet. Amennyiben nincs ilyen jelölt, a második szavazás alapján megválasztott elnök az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a legtöbb érvényes voksot kapta. Egyértelmű ugyanakkor, hogy "az ország első számú polgárát" csak kétharmados támogatással lehet megválasztani, magyarán Orbán számára komoly kudarca volna minden egyéb forgatókönyv.

Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.