Áder hallgatott a főnökre

Publikálás dátuma
2016.12.30. 06:01
Kormányfői „vendégség” a köztársasági elnöknél, a Sándor-palotában FOTÓ: NÉPSZAVA
"A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést" - áll abban a nyilatkozatban, amelyben Áder János köztársasági elnök bejelentette: elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést a Fidesz elnökségétől, pontosabban egyenesen a kormányfőtől. Orbán Viktor és a Fidesz vezetősége az utóbbi napokban kezdett médiakampányt Áder újbóli államfővé választásáról, noha korábban arról lehetett tudni, a miniszterelnök semmiképpen sem szeretné régi barátját egy újabb ciklusra a köztársasági elnöki székben látni, sőt, "nem engedi" Ádert újraválasztani. Egyelőre nem tudni, mi az oka annak, hogy Orbán mégis meggondolta magát, ám a Fidesznek vélhetően még Áder újrajelölésével sem lesz meg a szükséges parlamenti kétharmada ahhoz, hogy önállóan - a KDNP voksaival - első körben államfőt válasszon. A köztársasági elnök ennek ellenére sem mondott nemet Orbánnak.

"Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik lélekben most is velem voltak, és mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták államfői tevékenységemet" - fogalmazott Áder János abban a nyílt levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-nek küldött, de valójában, mint az közismert, csak Orbán Viktornak szólhat. A miniszterelnök jelöli ugyanis újra a jelenlegi államfőt, akinek mandátuma jövő májusban jár le. A Fidesz vezetőségének bizonyos tagjai - így például Kövér László, vagy épp Kósa Lajos - régóta lobbizott Áder újraválasztása mellett, főként azután, hogy bizonyos pletykák arról szóltak, Orbán csupán valamiféle személyes okból nem támogatná őt. Jobb jelölt azonban nem akadt, s maga a kormányfő a két héttel ezelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján maga is belengette Áder újrajelölésének lehetőségét, amelyet a múlt héten hivatalosan is bejelentettek.

Noha maga Orbán személyesen is felkereste és tájékoztatta a köztársasági elnököt arról, hogy mégiscsak támogatják, Áder erre nem válaszolt azonnal, csaknem egy hétig húzta, mire közölte: megtiszteltetésnek tekinti az újabb köztársasági elnöki megbízatásra szóló felkérést. Az államfő azt is írta, elnöki tevékenysége elismeréseként tekint a Fidesz elnökségének egyhangú felkérésére. Igaz, ami igaz, Áder államfősége minden lényegi kérdésben "kedvezett" a kormányoldalnak, hiszen lényegi ügyekben sosem akadályozta. Erről persze Áder hallgatott, ám a jelölésért hálálkodó - még saját honlapján sem közzétett - levele úgy szólt: az államfői megbízatásra eddig is olyan alkotmányos szolgálatként tekintett, amelynek ellátása során a köztársaság elnöke a magyar nemzetnek tartozik felelősséggel és számadással.

Állította, hogy a köztársasági elnöki hivatal újabb vállalására szóló felkérést követően sokan biztatták a megkezdett munka folytatására. Úgy fogalmazott: "az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig karácsony békéje segített a körültekintő mérlegelésben és döntése meghozatalában". Kitért arra is, hogy újbóli megválasztása esetén céljai és személyes vállalásai a jövőben is változatlanok maradnak. "Vallom, hogy a teljesítmény méltó megbecsülésével és az egymásnak megadott kölcsönös tisztelettel jobbá és sikeresebbé tehetjük közös és személyes életünket. Ebben a munkában szövetségesemnek tekintek mindenkit, aki számára fontos, hogy ezen elvek és célok szerint rendezzük közös dolgainkat" - áll a köztársasági elnök nyilatkozatában.

A kissé elbizakodott ömlengést némileg beárnyékolhatja, hogy Áderből - az ellenzéki pártok korábbi nyilatkozatai nyomán - nem lesz első körben újraválasztott államfő. Orbán maga "az ország első polgárának" nevezte a mindenkori köztársasági elnököt, s hosszasan ígérgette, hogy miként fognak egyeztetni az államfőjelölés ügyében az ellenzéki pártokkal, mielőtt megnevezné jelöltjét. Ehhez képest két héttel később már el is fogadta a "megtiszteltetést" a hűséges Áder. Csakhogy köztársasági elnököt az országgyűlési képviselők ötödének támogatásával lehet jelölni, a titkos választás első fordulója pedig csak akkor eredményes, ha az országgyűlési képviselők kétharmada (66,67 százaléka) támogatja valamelyik jelöltet. Amennyiben nincs ilyen jelölt, a második szavazás alapján megválasztott elnök az, aki - tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára - a legtöbb érvényes voksot kapta. Egyértelmű ugyanakkor, hogy "az ország első számú polgárát" csak kétharmados támogatással lehet megválasztani, magyarán Orbán számára komoly kudarca volna minden egyéb forgatókönyv.

Szerző

Kézilabda Karácsony Kupa - Döntőben a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2016.12.29. 20:49
Bánhidi Bence (j) és a szlovák Jozef Hanták MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 A magyar férfi kézilabda-válogatott kilenc góllal legyőzte Szlovákia csapatát az Érden zajló Provident Karácsony Kupa felkészülési torna csütörtöki elődöntőjében.

A január közepén kezdődő franciaországi világbajnokságra készülő magyar együttes ellenfele Csehország válogatottja lesz a pénteki fináléban.

Eredmény, elődöntő:
Magyarország-Szlovákia 35-26 (17-13)

A Győri Mátyást betegség, Bartucz Lászlót kisebb sérülés miatt átmenetileg, Ilyés Ferencet és Nagy Kornélt pedig huzamosabb ideig nélkülöző magyarok jól kezdték a mérkőzést, magabiztosan őrizték az első percekben megszerzett előnyüket (10-6), a szünetben pedig négy góllal vezettek (17-13).

A második félidő elején a szlovák csapat - amelynek 16 fős keretéből tíz játékos a magyar NB I-ben szerepel - két gólra felzárkózott, de Javier Sabaté szövetségi kapitány időkérése után nem sokkal ismét hat találat volt a különbség (25-19).
A hazai együttes a hajrában többféle felállásban, többféle taktikai variációt gyakorolt - ráadásul Nagy László nem állt be, csupán a kispadról kísérte figyelemmel a meccset -, sikere így sem forgott veszélyben, sőt hat perccel a lefújás előtt már 33-23-ra vezetett, és végül kilenc találattal nyert.

A két csapat 31. egymás elleni mérkőzésén 22. alkalommal született magyar győzelem.

további eredmény:
Csehország-Bahrein 28-23 (16-12)

a pénteki program:
a 3. helyért: Szlovákia-Bahrein 14.00
döntő: Magyarország-Csehország 16.00

Szerző

Újabb pénzek az államkincstárnál

 Akkreditált szervezetként a Magyar Államkincstár kezeli január 1-jétől a területalapú és a vidékfejlesztési támogatásokat, a kifizetésekben nem lesz fennakadás - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jelenlegi formájában megszűnik, tevékenységét részben a Magyar Államkincstár, részben a megyei kormányhivatalok veszik át január 1-jétől.

Az MVH kifizető ügynökségként működött, ezt a feladatot a jövőben az államkincstárnak kell ellátnia. Ahhoz, hogy a közvetlen területalapú, valamint a vidékfejlesztési támogatások kifizethetőek legyenek, majd az Európai Bizottsággal elszámoljanak, a kincstárnak akkreditált szervezetté kellett válnia - mondta el Kis Miklós Zsolt.

Az akkreditációs folyamat az elmúlt hónapokban lezajlott, megtörtént a kifizető ügynökségi akkreditációt megelőző vizsgálat, és a vizsgálati jelentés alapján az illetékes hatóság december 27-én kiadta az államkincstár feltételes akkreditációját.

Az államtitkár hangsúlyozta: a folyamat az Európai Bizottság tájékoztatása, a felmerülő kérdések, észrevételek megválaszolása mellett történt.

A végleges akkreditációt a tervek szerint 2017. október 15-ig le tudják zárni - közölte a Miniszterelnökség államtitkára.

Szerző