Mi szükségünk Vonára?

Publikálás dátuma
2016.12.29. 19:19

Pápai Gábor rajza.

Szerző

Zöld félelmek - A Népliget a következő?

Tízmilliárdból épülhetnek jövőre sportlétesítmények Fradiváros néven a Népligetben. De arról, hogy mi lesz a parkkal, a fákkal, keveset tudni - írja a hvg.hu.

Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget igen rossz állapotban van. Ez igaz a zöldfelületre és a közbiztonságra is. A kormánynak már évek óta komoly tervei vannak a park megújítására, kiemelt beruházássá is tette azt, de a megvalósítás még várat magára.

Van viszont egy sokkal előkészítettebb projekt a Népligetben: a Fradiváros elnevezés egy új sportkomplexum kivitelezését takarja, a munka már jövő tavasszal megindulhat. Itt kapnának helyet egyes olimpiai sportesemények, ha elnyerjük a rendezés jogát, bár a fejlesztés az olimpiától függetlenül is megvalósul. Az első ütemben az FTC-nek a Népliget belsejében, a Vajda Péter utca mentén található sportlétesítményei terjeszkedhetnek tovább az út túloldalán álló Építők Sporttelepén, erről december 10-én döntött a kormány. Az Építők telepének átadás-átvételének január 1-től március 31-ig kell megtörténnie, a mostani bérlőknek is csak jövő áprilisig adják ki a csarnokot, utána bizonyára indul a bontás.

A Fradiváros a távlati tervek szerint még tovább kúszna a Népligetben dél felé, egészen az Üllői útig érne – ezt Kubatov Gábor FTC-elnök, a Fidesz alelnöke mondta egy klubeseményen. Szerinte a létesítmények egy része már 2018-ra állhat.

Noha a Fradiváros is a kiemelt kormányzati beruházás részét képezi, arról eddig semmilyen részletes látványtervvel, projektismertetővel nem találkozhattunk. A lap kérdésére a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) azt írta: a sportcélú intézményfejlesztések azokon a területeken valósulnak majd meg, amelyeket eddig is sportcélokra használtak. Ám a terveket látó, illetve azokról halló zöldek szerint a létesítmények beleharapnának a mai park területébe. 

Részleteket itt olvashat!

Szerző

Áder vállal még egy ciklust

Publikálás dátuma
2016.12.29. 17:00
FOTÓ: Molnár Ádám
Áder János köztársasági elnök elfogadja a következő államfői ciklusra szóló felkérést. Az államfő ezt tartalmazó nyilatkozatát csütörtökön juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.

"A felkérést elfogadom. Az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően vállalom a jövő tavasszal esedékes demokratikus megmérettetést" - áll a dokumentumban.

Áder János azt írta, az államfői megbízatásra eddig is olyan alkotmányos szolgálatként tekintett, amelynek ellátása során a köztársaság elnöke a magyar nemzetnek tartozik felelősséggel és számadással.

Emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnöki megbízatás újabb vállalására szóló felkérést követően sokan biztatták a megkezdett munka folytatására. "Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik lélekben most is velem voltak, és mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták államfői tevékenységemet" - írta.

Közölte, az első felkérés alkalmával a húsvéti elcsendesedés, most pedig karácsony békéje segített a körültekintő mérlegelésben és döntése meghozatalában.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy újbóli megválasztása esetén céljai és személyes vállalásai a jövőben is változatlanok maradnak. Kiemelt feladatának tartja a törvényalkotás feletti alkotmányos kontroll gyakorlását, valamint továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a természeti környezet védelme, a jövő nemzedékek iránti felelősségvállalás társadalmi szintű megerősítése, valamint a magyar értékek és magyar érdekek következetes nemzetközi képviselete érdekében.

"Vallom, hogy a teljesítmény méltó megbecsülésével és az egymásnak megadott kölcsönös tisztelettel jobbá és sikeresebbé tehetjük közös és személyes életünket. Ebben a munkában szövetségesemnek tekintek mindenkit, aki számára fontos, hogy ezen elvek és célok szerint rendezzük közös dolgainkat" - áll a köztársasági elnök nyilatkozatában.

Orbán Viktor miniszterelnök személyesen tájékoztatta Áder Jánost arról, hogy a Fidesz ismét őt jelöli az államfői posztra. 

Az államfő pénteken közölte, megtiszteltetésnek tekinti az újabb felkérést, ám a kormányfő felkérésének elfogadásáról karácsony után teszi közzé döntését. A köztársasági elnök ugyanakkor tiszteletben tartja mindazon ellenzéki ellenzéki politikusok véleményét is, akik elutasítják jelölését. „Az államfő továbbra sem kíván semmiféle pártcsatározás résztvevőjévé válni, mivel ezt a köztársasági elnökre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések eleve kizárják.”

Az államfő megválasztáshoz első fordulóban ugyan a képviselők kétharmadának támogatására van szükség, ám a másodikban az győz, aki a résztvevőktől a legtöbb szavazatot kapja. Így nem kétséges, hogy Orbán akarata fog érvényesülni.

Szerző
Frissítve: 2016.12.29. 17:48