Kiutasítottak 35 orosz diplomatát az Egyesült Államokból

Kiutasítottak az Egyesült Államokból 35 orosz diplomatát, akiknek 72 órán belül el kell hagyniuk az országot - közölte egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő csütörtökön.

Szerző

Terror Berlinben - Szilveszterkor rendkívüli óvintézkedéseket tesznek

 Minden eddiginél szigorúbb óvintézkedéseket vezetnek be szilveszterkor Berlin központjában, ahol ismét megrendezik Németország legnagyobb évbúcsúztató mulatságát, a biztonsági koncepciót a német fővárosban karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerénylet miatt átdolgozták.

A berlini rendőrség csütörtökön ismertetett tervei szerint a kamionos merényletből okulva beton terelőelemekkel torlaszolják el a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett belvárosi szabadtéri rendezvény helyszínéhez vezető utakat. A betontömböket úgy állítják fel, hogy senki ne tudjon belehajtani a tömegbe, de a mentő-, tűzoltó vagy rendőrautók áthaladhassanak. Szintén fontos újítás, hogy a bejáratoknál és a rendezvény térségében géppisztolyos rendőrök is járőröznek majd.

A szabályokat már a 2015. novemberi párizsi terrormerénylet hatására is szigorították. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket korábban sem engedtek be, tavaly óta pedig nagyobb táskával, hátizsákkal, kofferrel sem lehet bemenni. Az idén három bejáratnál csomagmegőrző konténereket állítanak fel, ezekben egyenként 840 zárható szekrény van.

A Berlin központját átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop közötti két kilométeres szakaszán 22. alkalommal rendeznek évbúcsúztatót. Tavaly mintegy 200 ezren vettek részt a rendezvényen, a szervezők szerint az idén is legalább ennyien lesznek. A karácsony előtti merénylet nem vetette vissza a turizmust, nagyon kevesen mondták le az ünnepekre lefoglalt szállásukat - mondta a Der Tagesspiegel című fővárosi lapnak a Visit Berlin tartományi városmarketing ügynökség vezetője, Burkhard Kieker.

A belvárosban szilveszterezőkre 1000-nél is több rendőr és 600 biztonsági őr vigyáz majd. A kerítéssel körbevett területet zónákra osztották, azonosító számukat a villanyoszlopokon elhelyezett tájékoztató táblákról lehet leolvasni, aki bajba kerül, ennek a számnak a segítségével tudja megadni pontos tartózkodási helyét. Berlin egészében 2400 rendőr és 1500 tűzoltó teljesít szolgálatot szilveszterkor.

A terrorveszély miatt a legtöbb német nagyvárosban szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be szilveszterre, és több helyen a terror mellett az egy évvel korábbi szexuális támadások megelőzése is fontos szempont. Leginkább Kölnben, ahol 1800 rendőr, 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági szolgálat 250 munkatársa ügyel majd a rendre.

Szerző

Idén már nem lesz új kormánya Romániának

Elhalasztotta a döntést Klaus Johannis államfő arról, hogy megbízza-e kormányalakítással Sorin Grindeanut, a szociáldemokrata-liberális koalíció jelöltjét. Az azonban kérdéses, hogy pénteken lesz-e bejelentés, vagy még tovább halogatja-e a döntést az államfő.

Johannis és Sorin Grindeanu bukaresti idő szerint délben mintegy félórát tárgyaltak a Cotroceni-palotában. Sorin Grindeanu a kormánykoalíció második jelöltje volt, miután Sevil Shhaideh kinevezését kedden elutasította az államfő. A szociáldemokrata PSD korábban azt közölte, hogy amennyiben Johannis a második javaslatukat sem fogadja el, kilátásba helyezik a felfüggesztését – emlékeztetett a Transindex.

Előzőleg az RMDSZ elnöke azt közölte, bánsági kollégái úgy ismerték meg a miniszterelnök-jelöltet, mint olyan embert, akinek a támogatását nyugodtan vállalhatja a szövetség. Kelemen Hunor a Transindex portálján azt közölte, nincs olyan információjuk, ami miatt ne támogathatnák Grindeanu miniszterelnöki kinevezését.

„Itt mindenekelőtt arra gondolunk, hogy a kisebbségekhez, a magyar közösséghez hogy viszonyult; és azok, akik jobban ismerik, többet dolgoztak vele Temesváron, bánságiként írják le, nyitott emberként, aki ígéreteit betartja, egy olyan emberként, aki egy más szellemiséget képvisel, mint sokan azok közül, akik szóba kerültek a sajtóban potenciális miniszterelnök-jelöltként” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor kijelentette azt is, amennyiben olyan lesz a kormány programja, ahogyan azt előzetesen ígérték, úgy az RMDSZ bizalmat szavaz a koalíciónak. Arra a kérdésre, szerinte Klaus Johannis elnök kinevezi-e kormányfőnek Grindeanut, kijelentette, „nem vagyok jós. Inkább azt gondolom, elfogadja ezt a jelölést”.

Szerző