Előfizetés

Tarlós nyári kezdést ígér

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.12.31. 06:08
Fotó: Vajda József
A főpolgármester nagyon szeretné, ha a 3-as metróvonal állomásain lennének liftek, ám a felújításra szánt 137 milliárd forintos keretet nem lépheti túl a főváros. Tarlós István reméli, ezúttal nem érkeznek irreális ajánlatok, ahogy korábban, így jövő nyáron végre valóban elkezdődhet a rekonstrukció.

Elképzelhető, hogy mégis lesznek liftek az M3-as metróvonal állomásain. A BKV újra megjelentette az Európai Unió hivatalos lapjában a 3-as metró Kőbánya-Kispest és Népliget közötti szakaszának felújítására vonatkozó tendert, amelynek egyebek mellett ez is a része – adta hírül tegnap a Világgazdaság. A korábbi pályázatot az irreálisan magas árajánlatok miatt megsemmisítették. A most közzétett felhívás szerint a tender győztesének a Kőbánya-Kispest végállomáson, a Határ úti, a Pöttyös utcai, illetve a népligeti metrómegállóban építészeti, szerkezetépítési, szigetelésjavítási munkákat kell elvégeznie, emellett be kell építenie a mozgólépcsőket, fel kell újítania az épületgépészeti és különleges gépészeti berendezéseket, valamint a lifteket.

Ezek mellett a győztes feladatai közé tartozik majd az áramellátási rendszer, az állomások erőátviteli és világítási berendezéseinek cseréje, a felszíni közműkiváltás, valamint közműépítés is. A pályázat része a BKV 3-as metrót kiszolgáló Kőér utcai járműtelep felújítása is. Február 16-ig várják az ajánlatokat és a főváros nem titkolja, a lehetetlenül drága ajánlatokat ismét el fogják utasítani, a többletjótállás viszont plusz pontokat jelent a pályázók számára.

Tarlós István nagyon szeretné, ha a 3-as metró állomásain mégis lennének liftek, és nem csupán a legszükségesebb felújításokat sikerülne elvégezni. A főpolgármester a Népszavának arról beszélt, minden attól függ, milyen ajánlatok érkeznek a különböző szakaszok átépítésére. A rendelkezésre álló 137 milliárd forintos keretet nem lépheti túl a főváros, hacsak a kormány nem biztosít pluszforrást, ám az utóbbira nincs remény.

Az említett déli szakasz rekonstrukciójára a szeptemberi tenderbontásig összesen 5 konzorcium jelentkezett, ám a pályázatot megsemmisítették, akárcsak az északi vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzést. A Dózsa György út és az Újpest-Központ állomások közötti rész felújítására ugyanis 19,65 milliárd forint áll a BKV rendelkezésére, de az ajánlatok bontásakor kiderült, hogy ez nem elég. A középső szakasz rekonstrukciójára kiírt pályázatnak szintén ez lett a sorsa, az új tender december 20-án jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Álmukban sem gondolták volna, hogy ilyen magasra kúsznak a felújításra ajánlott árak. Ha összességében 137 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, akkor nem költhetnek el 171 milliárd forintot – fogalmazott korábban lapunknak Tarlós. A főpolgármester akkor azt ígérte, legközelebb pontos kivitelezési tervek alapján írják ki a pályázatokat, így várhatóan elfogadható ajánlatok érkeznek. Reményei szerint, ha nem szállnak el a költségek, akkor júniusban megkezdődhet a 3-as metró felújításának kivitelezése.

Az idén tízszer kellett leállítani
Bár hivatalosan azt állítják, biztonságos a 3-as metró, annál is inkább, mert 2012 és 2015 között az összes sínt kicserélték, az idén eddig tízszer kellett műszaki okból leállítani a közlekedését. Legutóbb december 22-én Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között jártak pótlóbuszok járműhiba miatt. A szerelvények többször füstöltek, előfordult, hogy kigyulladtak, a déli szakaszon pedig az egyik hétvégén több mint tíz órára sebességkorlátozást kellett bevezetni, mert az egyik kitérőnél darabok törtek ki a pályaszakaszból.

7-en a 7-ről - Itt az év vége. Nézzünk előre: ön mit lát?

Arató András

Klubrádió

Ma már nincs szükség az egyén előre látására. A dekadens, nyilvánvalóan összeomlott Nyugat Traubisoda mámorban beatzenére vonagló nyugdíjasai, pólójukon Lennon, Che Guevara, sőt, mások arcképével kergetik annak a múltnak az illúzióját, amelynek a kulcsát az illiberálisok ellopták a lábtörlő alól. Konkrétan: 2010 az összefogás, 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 a felemelkedés, 2014 a gyarapodás éve volt. 2015 és 2016 kimaradt, egyszerűen nem volt rájuk szükség, 2017 pedig a lázadás éve lesz.

Avar János

újságíró

Jobb esztendőt. S nem a régi viccbe illően a következőnél jobbat, de az ideinél rosszabbat, hanem éppen ellenkezőleg: a most záródónál lesz jobb, hogy 2018 még jobb legyen. Amerikában és Európában szaporodnak a jelek, hogy kibontakozik az ellenállás a trumpizmus (de tőlem nevezhetjük orbánizmusnak is) menetelésével szemben. Kaliforniában már az állam szenátusa is készül gátolni az új elnöki visszarendeződést. S ha ez sikeres lesz, talán hozzánk is begyűrűzik.

Bolgár György

rádiós újságíró

Megnyugtatok mindenkit: látom a jövőt. Csak az a baj, hogy nagyon hasonlít a múltra.

Farkasházy Tivadar

Hócipő

Megbeszéli az ellenzék, hogy novemberig megállapodnak, de nem teszik hozzá, melyik novemberig. Kerék-Bárczy és Pukli új pártot alapít, ezzel megelőzik Fodort, mivel már ketten lesznek. Botka a nyárig ötször megsérti Gyurcsányt, majd elnézést kér, hogy áprilisban elfelejtette. Medgyessy felveti, nem kéne-e bevenni a Betyársereget is, Vona addigra örökbe fogadja az összes kóbor zsidó cicát. Orbánról kiderül, hogy Mészáros strómanja, de már nem lesz lap, hogy megírja.

Horváth István

hírlapíró

Még több bezárt újságot, fölvásárolt televíziót, hírportált, még több kirúgott újságírót, Ja! És ahogyan a miniszterelnökünk szájába adták, még több hullát a kórházi vécékben.

Horváth Zoltán

újságíró

Hölgyeim és Uraim! Ezennel van szerencsém megjövendölni és szíves tudomásukra hozni, hogy miként az idei esztendő elmúltával, úgy a következő év elteltével is bizton számíthatnak az ideiglenesen hazánkban állomásozó rezsim fennállásának egészen pontosan 365 nappal való megrövidülésével. Más megközelítésben: jelentsen ez kinek örömet, kinek bánatot, éppen ennyivel kerülünk közelebb e rendszer végnapjához.

Veress Jenő

a Népszava főmunkatársa

Magyarország tovább erősödik, úgyhogy lesz itt még rosszabb is. Az ellenzék végre belátja, hogy eddigi helybenjárásuk hiábavaló volt és a sokkal hatékonyabb helybenfutásra kapcsolnak. Az alagútról, melyben országunk kisvasútja robog kiderül, hogy valójában a nagy medve barlangja. Amit pedig Orbán lát a végén az a fényvisszaverő. De a nagy csattanásig szerzünk és kijelölünk még pár ellenséget, akire a katasztrófát rá lehet majd fogni. Mindenesetre 2017-ben jobban fogunk élni, mit 2018-ban.

Nincs magyar Donald Trump vendéglistáján?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda a továbbiakban is tájékoztatja a szerkesztőségeket Orbán Viktor hivatalos, illetőleg sajtónyílvános programjairól - válaszolta lapunknak Havasi Bertalan. A kormányfő sajtófőnökénél arról érdeklődtünk, részt vesz-e Orbán a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump beiktatási ceremóniáján, illetve ha nem a miniszterelnök, akkor ki képviseli majd a magyar kormányt. Havasi valamennyi kérdésünkre "válaszolt" az idézett első mondattal, de nem kaptunk érdemi tájékoztatást a külügyi tárcától sem, pedig épp Szijjártó Péter szavaiból lehetett arra következtetni, Orbán nem a beiktatáson fog először találkozni Trumppal.

A külgazdasági és külügyminiszter ugyanis minapi, a német konzervatív Die Weltnek adott interjúban azt mondta, "Orbán Viktor és Donald Trump telefonbeszélgetése során megállapodtak abban, hogy Washingtonban találkoznak, az időpontot pedig Trump hivatalba lépése után jelölik ki." Hogy a kormányfő nem kapott meghívót, azt persze a külügy sem kívánta megerősíteni, csupán Havasihoz irányítottak minket, ám érdekes módon a diplomácia arról sem tudott felvilágosítást adni a Népszavának, hogy a kabinet bármely tagja, vagy szerve kapott-e meghívót.

Márpedig diplomáciai forrásaink szerint a korábbi amerikai elnöki beiktatások tapasztalatából arra lehet következtetni, nem is Orbán Viktor postaládájába kellene várni a meghívót, hiszen az ünnepélyre nem állam- és kormányfők kapnak invitálást, hanem hagyományosan az egyes államok nagykövetei. Nagy tévedésben volt Milorad Dodik is, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, aki nagy büszkén bejelentette, hogy - a balkáni államok közül egyedüliként - őt bezzeg meghívták Trump beiktatására. Dodik diplomáciai vízumért folyamodott, s elkezdte szervezni az utazását. Hamarosan kiderült azonban, hogy Dodik nem ülhet ott a Capitolium lépcsőjén, a meghívója csak az egyik beiktatási bálra érvényes, egy konzervatív, a Teadélután mozgalomhoz kötődő csoport küldte az invitálást - számolt be róla a Szabad Európa Rádió honlapja. A boszniai külügyminiszter, Igor Crnadak ezután tisztázta a helyzetet, sőt, közölte azt is: nem magánlevélben, hanem a washingtoni külügyminisztériumon keresztül, diplomáciai postával érkezik a meghívó a külképviseleti vezetőknek.

Ám arról egyelőre tehát nem tudni, Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet kapott, avagy kap-e ilyet. Eközben például Nigel Farage, a brit euroszkeptikus UKIP volt vezetője ismét fényezheti magát, sikerült VIP-meghívót szereznie Donald Trump beiktatási ünnepségére. A meghívót azonban nem Trumptól, nem is aceremónia hivatalos szervezőbizottságától kapta, hanem Mississippi állam kormányzójától. Phil Bryant volt az is, aki elintézte, hogy Farage első külföldi politikusként találkozhasson a megválasztott amerikai elnökkel a Trump-toronyban. Ugyanakkor a kormányzó feltehetőleg saját állama kontingenséből engedett át egy meghívót a volt UKIP-vezérnek, így az Orbán-kormánynak sincs még miért aggódnia, az amerikai külügy a következő napokban még felveheti a vendéglistára a magyar nagykövetet, vagy más diplomáciai vezetőt.