Tarlós nyári kezdést ígér

Publikálás dátuma
2016.12.31 06:08
Fotó: Vajda József
Fotó: /
A főpolgármester nagyon szeretné, ha a 3-as metróvonal állomásain lennének liftek, ám a felújításra szánt 137 milliárd forintos keretet nem lépheti túl a főváros. Tarlós István reméli, ezúttal nem érkeznek irreális ajánlatok, ahogy korábban, így jövő nyáron végre valóban elkezdődhet a rekonstrukció.

Elképzelhető, hogy mégis lesznek liftek az M3-as metróvonal állomásain. A BKV újra megjelentette az Európai Unió hivatalos lapjában a 3-as metró Kőbánya-Kispest és Népliget közötti szakaszának felújítására vonatkozó tendert, amelynek egyebek mellett ez is a része – adta hírül tegnap a Világgazdaság. A korábbi pályázatot az irreálisan magas árajánlatok miatt megsemmisítették. A most közzétett felhívás szerint a tender győztesének a Kőbánya-Kispest végállomáson, a Határ úti, a Pöttyös utcai, illetve a népligeti metrómegállóban építészeti, szerkezetépítési, szigetelésjavítási munkákat kell elvégeznie, emellett be kell építenie a mozgólépcsőket, fel kell újítania az épületgépészeti és különleges gépészeti berendezéseket, valamint a lifteket.

Ezek mellett a győztes feladatai közé tartozik majd az áramellátási rendszer, az állomások erőátviteli és világítási berendezéseinek cseréje, a felszíni közműkiváltás, valamint közműépítés is. A pályázat része a BKV 3-as metrót kiszolgáló Kőér utcai járműtelep felújítása is. Február 16-ig várják az ajánlatokat és a főváros nem titkolja, a lehetetlenül drága ajánlatokat ismét el fogják utasítani, a többletjótállás viszont plusz pontokat jelent a pályázók számára.

Tarlós István nagyon szeretné, ha a 3-as metró állomásain mégis lennének liftek, és nem csupán a legszükségesebb felújításokat sikerülne elvégezni. A főpolgármester a Népszavának arról beszélt, minden attól függ, milyen ajánlatok érkeznek a különböző szakaszok átépítésére. A rendelkezésre álló 137 milliárd forintos keretet nem lépheti túl a főváros, hacsak a kormány nem biztosít pluszforrást, ám az utóbbira nincs remény.

Az említett déli szakasz rekonstrukciójára a szeptemberi tenderbontásig összesen 5 konzorcium jelentkezett, ám a pályázatot megsemmisítették, akárcsak az északi vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzést. A Dózsa György út és az Újpest-Központ állomások közötti rész felújítására ugyanis 19,65 milliárd forint áll a BKV rendelkezésére, de az ajánlatok bontásakor kiderült, hogy ez nem elég. A középső szakasz rekonstrukciójára kiírt pályázatnak szintén ez lett a sorsa, az új tender december 20-án jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Álmukban sem gondolták volna, hogy ilyen magasra kúsznak a felújításra ajánlott árak. Ha összességében 137 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, akkor nem költhetnek el 171 milliárd forintot – fogalmazott korábban lapunknak Tarlós. A főpolgármester akkor azt ígérte, legközelebb pontos kivitelezési tervek alapján írják ki a pályázatokat, így várhatóan elfogadható ajánlatok érkeznek. Reményei szerint, ha nem szállnak el a költségek, akkor júniusban megkezdődhet a 3-as metró felújításának kivitelezése.

Az idén tízszer kellett leállítani
Bár hivatalosan azt állítják, biztonságos a 3-as metró, annál is inkább, mert 2012 és 2015 között az összes sínt kicserélték, az idén eddig tízszer kellett műszaki okból leállítani a közlekedését. Legutóbb december 22-én Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között jártak pótlóbuszok járműhiba miatt. A szerelvények többször füstöltek, előfordult, hogy kigyulladtak, a déli szakaszon pedig az egyik hétvégén több mint tíz órára sebességkorlátozást kellett bevezetni, mert az egyik kitérőnél darabok törtek ki a pályaszakaszból.
Szerző
2016.12.31 06:08

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46