Háromezer rendőr biztosította a londoni ünneplést

Publikálás dátuma
2017.01.01. 09:28
Fotó: Leon Neal/Getty Images
Példátlan biztonsági intézkedések közepette köszöntötték az új évet Nagy-Britanniában. Az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva tartott nagyszabású szabadtéri rendezvényeket csak Londonban háromezer rendőr biztosította, és vasárnaptól a brit közlekedési rendőrség rendszeres fegyveres járőrözést kezdett a londoni metróhálózaton.

Példátlan biztonsági intézkedések közepette köszöntötték az új évet Nagy-Britanniában. Az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva tartott nagyszabású szabadtéri rendezvényeket csak Londonban háromezer rendőr biztosította, és vasárnaptól a brit közlekedési rendőrség rendszeres fegyveres járőrözést kezdett a londoni metróhálózaton.

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap hajnalban közzétett újévi üzenetében elismerte, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás - amelyen a többség a kilépésre voksolt - megosztotta az országot, de kijelentette, hogy a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból új lehetőségeket is teremt, és ez reményei szerint egységbe tereli az országot.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A 12 ezer tűzijáték-rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár harmadik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből 110 ezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

A rendőri jelenlét a díjasított és ellenőrzött part menti övezeten kívül is igen jelentős és jól látható volt. A tűzijátékot sok ezren nézték például a Temzétől távolabb eső Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - előtti térről, ahová nem kellett jegyet váltani, de itt is folyamatos volt a rendőri járőrözés. A térre bevezető utat acélsorompóval zárták le a forgalom elől, azzal a nem titkolt céllal, hogy járművel ne lehessen a tömegbe hajtani. Hasonló acél- és betonakadályokat telepítettek számos más olyan helyszínre is, ahol nagy tömeg gyűlt össze az újévköszöntő rendezvényekre.

 A Scotland Yard már a tizenkét emberéletet kioltó karácsonyi berlini merénylet után bejelentette, hogy "kiigazításokat hajt végre" a nagy-britanniai nyilvános rendezvények biztonsági őrizetének tervein a karácsonyi és az újévi időszakban. Ennek a felülvizsgálatnak az egyik eleme volt az acélsorompók és betonakadályok elhelyezése a nagy tömegek látogatta rendezvényhelyszínek bevezető útvonalain.

A brit közlekedési rendőrség az újév első napjától meghatározatlan ideig fegyveres járőrözést kezdett a 400 kilométeres londoni metróhálózaton. A jelentősebb londoni tömegközlekedési csomópontokban eddig is volt fegyveres rendőri jelenlét, de ezentúl - most első ízben - a metróállomásokon és a szerelvényeken is jelen lesznek fegyveres járőregységek.

Theresa May brit miniszterelnök újévi köszöntőjében kijelentette: tudja, hogy a brit EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás megosztotta az országot, de az új helyzetből eredő lehetőségek és törekvések ismét egységbe terelhetik a nemzetet. A kormányfő szerint ez biztosíthatja, hogy az Egyesült Királyság ne maradjon a kilépésre voksoló 52 százalék és a bennmaradása szavazó 48 százalék megosztott országa, hanem nemzeteinek "egyetlen nagy uniójaként" élhessen tovább. Theresa May ezzel alig burkoltan üzent a skót kormánynak is, amely a népszavazás után ismét napirendre vette Skócia függetlenné válásának kérdését, tekintettel arra, hogy a skótok 62 százaléka az EU-tagságra szavazott.

Szerző

Járókelők közé hajtott egy autó Helsinkiben

Az autó szombat délután hajtott a járókelők közé a finn főváros keleti részén. Hét ember sérült meg, közülük hárman súlyosan- adja hírül az Euronews.

A finn rendőrség közlése szerint nincs jele terrorcselekménynek és szándékosságnak, nagy valószínűséggel baleset történt. Az autó sofőrjét őrizetbe vették, és megkezdték a kihallgatását. Egy szemtanú szerint túl gyorsan ment, elvesztette uralmát a kocsi fölött, és ekkor hajtott fel a járdára.

Szerző

89 éves asszony tűnt el a hideg éjszakában

Egy 89 éves asszony eltűnéséről értesítették a kecskeméti rendőröket szombra virradó éjszaka - olvasható a police.hu-n. 

A riasztott rendőrök alaposan átvizsgálták a környéket: a szomszédos utcákat, a lépcsőházakat, a parkokat, a buszmegállókat és minden olyan helyet, ahol az asszony felkutatása eredményre vezethet. A fagyos éjszakában végzett keresés során hajnali 4 óra 30 perckor állampolgári segítségnek köszönhetően megtalálták az idős nénit egy bokor tövében feküdve. A rendőrök a szolgálati gépjárműben lévő pokróccal betakarták az idős asszonyt és az időközben értesített mentők kiérkezéséig a fűtött autóba ültették. A Police Medic elsősegélynyújtó képzésén szerzett ismereteikkel átvizsgálták, majd sérülésmentesen átadták a mentőszolgálat munkatársainak.
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy figyeljenek egymásra. Nem csak az utcán, a lakókörnyezetükben is élhetnek hideg, fűtetlen lakásban idős, beteg vagy egyéb okból segítségre szorulók. Ha a szabadban magatehetetlen embert látnak, azonnal hívják a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikét! Tegyünk együtt azért, hogy senki ne essen a hideg idő áldozatául- írják a rendőrségi honlapon,

Szerző