Csökkent a jogszabály alkotási kedv?

Összesen 1235 új jogszabály (törvény, kormány-, miniszteri vagy egyéb rendelet) jelent meg 2016. január 1-je és december 31-e között - derült ki a Wolters Kluwer Kft. Új Jogtárának adataiból. Ez kevesebb, mint a tavalyi kereken 1300-as szám. 

A legaktívabb minisztérium az elmúlt évben is a Földművelésügyi tárca lett, a maga 89 rendeletével, míg a legkevésbé aktív tárca a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett, 7 rendeletével. Először fordult elő 2005 óta, hogy a miniszterelnök nem adott ki egy rendeletet sem. Csökkent az Alkotmánybíróság aktivitása is, a 2015-ös 36 határozatával szemben tavaly csak 25 határozatot hozott, ahogy az Országgyűlés is 36-ra csökkentette határozatai számát a korábbi 61-ről. 2010 óta ez a legkisebb szám minkét esetben.

Szerző

Jön a Lázár-kisvasút is?

Publikálás dátuma
2017.01.02. 06:05
Fotó: Molnár Ádám
Villamosvonal köti össze Szeged és Hódmezővásárhely belvárosát 2020-tól - derült ki a vasút és a villamost kombináló, "tramtrain" megvalósításáról szóló, európai uniós tenderből. 

Mindkét városban a villamossíneken, a két város között pedig a vasúti síneken akár száz kilométer/órás sebességgel, akadálytalanul közlekedhetnek majd a szerelvények. Vásárhelyen 3 kilométerrel hosszabbítják majd meg a vonalat a városközpontba, 5 megállóhelyet és egy végállomást is kiépítenek. A vonal felújítása és a nyolc elővárosi villamos 23 milliárd forintba kerül, az Európai Unió 100 százalékban finanszírozza a beruházást.

Szerző

Pannon Lapok Társasága - Már cáfolják a tisztogatást

Publikálás dátuma
2017.01.02. 06:03
Fotó: Vajda József
Nincs ok-okozati összefüggés a miniszterelnöki interjú meghamisítása és az ügyvezető igazgató kirúgása között - állítja a Pannon Lapok Társasága (PLT). Ahogyan arról beszámoltunk, valaki olyan gondolatokkal egészítette ki a Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számában megjelent Orbán Viktor-interjút, amelyek nem a miniszterelnöktől származtak. A PLT-nél néhány nap alatt lefolytatott vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy belsős ember nyúlt bele az írásba. 

A hamisítás miatt azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. A kirúgott újságírók közül többen munkaügyi és hitelrontási pert fontolgatnak, s hátborzongató eljárásról számoltak be. Ezután Kinde Kálmán ügyvezető igazgatót csütörtökön rúgta ki a PLT, ám az elbocsátás okáról nem nyilatkoztak.

Nem sokkal később a PLT tulajdonosa, a Népszabadság beszántása után a kormány közelébe került Mediaworks azt közölte: december 29-én Kindét visszahívta ügyvezetői tisztségéből, a társaság képviseletére 2016. december 30-tól Kázmér Judit önállóan jogosult. A cég egy nappal később azt is tudatta: Kindét nem az interjú meghamisítása miatt menesztették. Mint írták: "a sajtóban megjelentekkel ellentétben nincs ok-okozati összefüggés a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent miniszterelnöki interjú meghamisítása és az ügyvezető távozása között".

Erdélyben is beavatkozást sejtenek
Tizennégy év működés után megszűnik az Erdélyi Riport - derült ki a szerkesztőség közleményéből. A lap kiadója, a kolozsvári Progress Alapítvány karácsony előtt arról értesítette őket, hogy 2017. január 1-től anyagi okok miatt határozatlan időre szünetelteti a portál működtetését, a munkatársakkal pedig szerződést bont.
A Kettős Mérce blognak, két az erdélyi laphoz közel álló forrás azt mondta: "a Fidesz leszólt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek - amely a kolozsvári székhelyű Progress Alapítvány mögött áll -, hogy legyen már vége az ilyen független sajtó dolognak, meg liberáliskodásnak, mire az RMDSZ lépett is."

Szerző