A fagy sem tántorít el - Már februárban utcára készülnek

Publikálás dátuma
2017.01.02. 10:52
A fotó ( Népszava/Molnár ádám) a tavalyi márciusi demonstráción készült
Nem várnak a tavszi jóidőre, még a télen visszatérnek a Tanítanék mozgalom demonstrációi, az elsőt február elsejére szervezik. Erről Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

A pedagógusok azt követelik, hogy Balog Zoltán emberminiszter távozzon posztjáról, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot a kormányon belül, és dolgozzák újra a köznevelési törvényt az 50 szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform Kockás könyvének szellemében. 

Legutóbb néhány nappal karácsony előtt tartottak gyertyás felvonulást a tanárok, ahol a szervező szerint nagyjából 1000-1500 szimpatizáns vett részt -  emlékeztet a Klubrádió. Törley Katalin a műsorban arról is beszélt, hogy nem lehet a tüntető tanárokat puszta hőzöngőknek nevezni, mert Civil Közoktatási Platform stratégiai munkacsoportja a megbukott köznevelési törvény helyett, letette az asztalra a Kockás könyv nevű oktatáspolitikai koncepciót . Legfőbb feladatuk, hogy eljuttassák a Kockás könyv üzenetét és értelmezését a lehető legtöbb embernek.  Még januárban szeretnének létrehozni egy nagy találkozót tanárkollégák részvételével, ahol ez a bizonyos Kockás Könyv lesz a központi téma.

Bár úgy látja, hogy a megjelenési terük,a nyilvánosság egyre szűkül számukra, a közoktatást mégis sikerült jól érzékelhető témává tenni a ezt mutatja az is, hogy az RTL Klub év végi szavazásán Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom képviselője lett az év embere. Ezzel szerinte falakat törtek át.

Szerző

Már hat magyarországi településen veszélyes a levegő

Már hat településen - köztük a fővárosban - veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen a levegő magas szálló por (PM10) koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tizenkét település - Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár - az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel tüntették fel a térképen. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre Somogy és Baranya megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki.

Szerző

Miskolcon is tovább romlott a levegő minősége

Miskolcon tovább romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát - tájékoztatott a polgármesteri hivatal szóvivője.

Koczák Szilvia elmondta: az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, és az Országos Meteorológiai Szolgálat a levegőminőség további romlását prognosztizálta.

Szmogriadó Budapesten
A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Ez azt jelenti, hogy a levegő minősége veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármester ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használjanak személyautókat, főleg dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, és ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. 

A levegő szennyezettsége a késődélutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban tartózkodást, valamint a szellőztetést. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, akkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

Szerző