Vigyázat! - Ravasz csalók húznak le az OTP Bank nevével visszaélve

Publikálás dátuma
2017.01.02. 13:42
Népszava fotó/Vajda József
Újabb visszaélési forma van terjedőben az interneten, az OTP Bank nevével visszaélve, a bank 67. születésnapjára hivatkozva csalók nyereményjátékot hirdettek - közölte honlapján a pénzintézet.

A tájékoztatás szerint az esetlegesen hiszékeny internetezőknek egyszerű kérdésekre kell választ adniuk, a csalók célja: a bizalmas adatok megszerzése, az adathalászat. A gyanútlan internetező ugyanis olyan "szolgáltatásra" is regisztrálhat a játék során, amelynek magas sms-díját havonta fizetheti.

Az OTP Bank nem szervez a születésnaphoz kötődő nyereményjátékot - szögezi le közleményében a pénzintézet, és nem sorsol ki telefont, játékkonzolt vagy vásárlási utalványt.

A bank logójával visszaélnek a csalók. A hitelintézet megtette a szükséges biztonsági és jogi intézkedéseket. A bank kéri: senki "ne dőljön be a csalóknak", és ismeretlen internetes oldalon ne adja meg banki vagy személyes adatait - olvasható a tájékoztatásban.

Szerző

Tavaly év vége óta alig változott a forint

Publikálás dátuma
2017.01.02. 09:40
Thinkstock illusztráció
Vegyesen alakult a forint árfolyama az elmúlt év utolsó kereskedési napjához képest hétfőre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

Az eurót december 30-án este hét órakor 309,31 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, hétfőn reggel nyolc órakor, az év első kereskedési napján pedig közel megegyező árfolyamon, 309,42 forinton.  A dollár jegyzése 293,41 forintról 293,73 forintra emelkedett, a svájci franké pedig 288,46 forintról 288,31 forintra csökkent. 

Tavaly január elején az eurót 315 forinton, a dollárt 290 forinton, a svájci frankot 289,5 forinton jegyezték. A forint az elmúlt évben az euróval szemben 1,8 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,3 százalékkal erősödött, míg dollárban 1,2 százalékkal gyengült.

Szerző
Témák
devizapiac

Megkeresik az autista gyerekeket

Publikálás dátuma
2017.01.02. 06:24
Fotó: Thinkstock
Az autizmus korai azonosítására alkalmas rendszert fejleszt uniós támogatással két magyar cég. Az Ard Medical Kft. és a Nanotrade Kft. tájékoztatása szerint a fejlesztést konzorciumi együttműködésben 496,29 millió forintból végzik, amiből 329,74 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból.

A konzorciumvezető Ard Medical Kft. 2003-as megalakulása óta kereskedik egészségmegőrző eszközökkel, és fejleszt egészségügyi műszereket, eljárásokat. Partnere, a Nanotrade Kft. 2000 óta foglalkozik egyedi szoftverek fejlesztésével, valamint kis- és középvállalkozások informatikai rendszerének kiépítésével és üzemeltetésével.

A diagnosztikát segítő szoftver a tekintetmintázatot vizsgálja, valamint rögzíti, automatikusan elemzi és kiértékeli a vizsgált gyermekek vizuális ingerekre történő reakcióját. A fejlesztés által a szakemberek már csecsemőkorban képesek lesznek az idegi fejlődési rendellenesség azonosítására. Így korai életszakaszban megkezdhető a gyermek fejlesztése és a legmegfelelőbb életkörülmények megteremtése.

Az autizmus gyakori jelenség, minden századik emberből egy autista. Az Autisták Országos Szövetsége szerint Magyarországon ma legalább 100 ezer autista ember él. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható, ám létezik sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. Az autizmussal diagnosztizált gyermekek fejlődési lehetőségeit a mind koraibb életkorban elkezdett terápiák nagymértékben növelik.

Szerző