Felgyújtotta magát egy fiatal afgán menekült Bajorországban

Benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát egy afganisztáni menedékkérő hétfő reggel egy bajorországi élelmiszer-áruházban. Bár a tüzet sikerült gyorsan eloltani, a 19 éves fiatalt  súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba – írja a hvg.hu.

A tragédia egy Nürnberg és München között található kisváros, Gaimersheim egyik szupermarketjében történt. A fiatalember kevéssel a nyitás után érkezett az áruházba, egyenesen annak raktárába ment, ott gyújtotta fel magát. A tüzet a dolgozók oltották el.

Egyelőre nem tudni, mi a magyarázata a menedékkérő tettének. Az üzemanyagot egy benzinkúton vásárolta röviddel azelőtt, hogy bement az áruházba.

Szerző

Isztambuli terror - Nincs meglepetés, az Iszlám Állam vállalta

Publikálás dátuma
2017.01.02. 13:16

Hétfőn a dzsihadista szervezet szócsöveként működő Aamák "hírügynökség" állította, hogy az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a 39 halálos áldozatot követelő szilveszteri isztambuli lövöldözés elkövetését - írja a hvg.hu. A Hürriyet című tekintélyes török napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva előzőleg azt közölte, hogy az dzsihadista terrorszervezet egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a merénylet elkövetője. A török rendőrség nyolc gyanúsítottat már őrizetbe vett.

A kalifátus egyik hősi katonája hajtotta végre a mészárlást, aki megtámadta a híres éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották. Kézigránátokkal és sorozatlövő fegyverével ütött rajtuk, és az ünnepüket gyásszá változtatta - írja a dzsihadisták "hírügynöksége."  A közlemény szerint a támadó az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi parancsára nyitott tüzet. A terrorcsoport a kereszt szolgálójaként utalt Törökországra.

A török állami hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy egy kivételével valamennyi halottat azonosítottak. Tizenegy török, egy török-belga, hét szaúd-arábiai, három-három libanoni és iraki, két-két tunéziai, indiai, marokkói, jordániai, továbbá egy-egy kuvaiti, kanadai, izraeli, szíriai és orosz állampolgár vesztette életét.

A Hürriyet című török napilap  beszámolója szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó ugyanahhoz az IÁ-sejthez tartozik, amelyet az Atatürk repülőtéren június 28-án végrehajtott hármas öngyilkos robbantásért is felelőssé tesznek.

A terrortámadást röviddel az új év beköszönte után az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klubban követték el. Legalább egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre. 

Holttesteket kellett lelökni magamról
Számos holttestet kellett lelökni magamról, mire ki tudtam szabadulni, mondta el az AP hírügynökségnek egy túlélő.  Mások arról beszéltek, hogy percekig fel sem tudták fogni, hogy mi történik körülöttük. 

A merénylet célpontjaként kiszemelt szórakozóhelyen több százan búcsúztatták az óévet. Az újság arról is írt, hogy az elkövető taxival közelítette meg a helyszínt, de a sűrű forgalom miatt egy rövid szakaszon gyalog érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott.

Szakértők a fegyverhasználatból képzett, háborús tapasztalatokkal rendelkező terroristára következtetnek. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát (42 ezer forint) találtak. A Hürriyet úgy tudja, hogy a támadó taxival távozott, ám mivel nem volt pénze, a sofőr a közeli Kurucesme városrészben kirakta. 


Az Inforádió - a DHA török hírügynökségre hivatkozva - azt közölte, hogy a a rendőrség őrizetbe vett nyolc gyanúsítottat, akiről a helyi hatóságok azt feltételezik, hogy köze volt az isztambuli Reina Klubban szilveszter éjszaka elkövetett vérengzéshez.

Szerző
Frissítve: 2017.01.02. 15:07

Terror Isztambulban - Az IÁ közép-ázsiai tagja lehetett az elkövető

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a 39 halálos áldozatot követelő újévi isztambuli merénylet elkövetője - írta hétfőn a Hürriyet című tekintélyes török napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva.

A lap beszámolója szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó ugyanahhoz az IÁ-sejthez tartozik, amelyet az Atatürk repülőtéren június 28-án végrehajtott hármas öngyilkos robbantásért is felelőssé tesznek. A merénylet célpontja a Reina nevű, a Boszporusz európai oldalán található híres szórakozóhely volt, ahol több százan búcsúztatták az óévet.

Az újság arról is írt, hogy az elkövető taxival közelítette meg a helyszínt, de a sűrű forgalom miatt egy rövid szakaszon gyalog érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott. Szakértők a fegyverhasználatból képzett, háborús tapasztalatokkal rendelkező terroristára következtetnek. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát (42 ezer forint) találtak. A Hürriyet úgy tudja, hogy a támadó taxival távozott, ám mivel nem volt pénze, a sofőr a közeli Kurucesme városrészben kirakta.

A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz a terrorista után.

Szerző
Témák
Iszlám Állam