Kaczynski az orbáni úton

Publikálás dátuma
2017.01.03. 07:23

Guardian

Az Európai Unió számára komoly próbatétel lehet, hogyan reagáljon a lengyelek és a magyarok antidemokratikus intézkedéseire. Különösen a Jog- és Igazságosság pártja tör borsot a brüsszeliek orra alá az intézkedéseivel. Lengyelország esetében különösen fontos volna, ha az uniós vezetők rá tudnák kényszeríteni az európai értékközösség betartására a vezető pártot. Kaczynski abban bízik, hogy a megannyi válság annyira leköti Brüsszel figyelmét és erejét, hogy nem marad ereje Varsóra figyelni, és követhetik Orbánt az elszigetelődés útján. Az Unió idén döntési helyzetbe kerül: tétlen marad továbbra is, vagy elszánja magát valamilyen lépésre a kardcsörtetésen kívül. A kontinens gazdaságilag hatodik legerősebb országában újabb és újabb szabadságokat számolnak fel, s ebből a helyzetből csak az jelentene kiutat, ha rá lehetne venni a tagországokat az úgynevezett 7. cikkely 1. pontjának alkalmazására. Ez lehetővé tenne bizonyos szankciókat mindkét országgal szemben, ha azok továbbra is semmibe vennék az alapvető emberi jogokat. Előbb csak figyelmeztetés lehetne mindez, de ha tovább lépnek ezen az úton, megvonhatnák tőlük akár szavazati jogokat is - írja a lap.

Szerző

Az Egyesült Államokba utazik a Titkaink

Publikálás dátuma
2017.01.03. 06:49
FOTÓ: NÉPSZAVA
Januárjában az Egyesült Államokba utazik a Titkaink, ahol többek közt Bostonban és New Yorkban is bemutatkozik Pintér Béla és Társulata.

A Parasztopera 2009-es New York-i vendégjátékát követően a társulat most újra átrepüli az óceánt, így a Színikritikusok által a 2013/2014-es évadban A legjobb új magyar drámának és A legjobb előadásnak is megválasztott Titkaink összesen tizenkét alkalommal kerülhet színre az Egyesült Államok keleti partján.

Január 13-án és 14-én Hanoverben a Moore Theaterben, január 19–22 között Bostonban a Paramount Main Stage-en, míg január 25-étől 5 napon át New Yorkban a Baryshnikov Arts Center / Jerome Robbins Theaterben kerül színre az előadás.

A turné kísérőprogramjaként Pintér Béla (képünkön) egyetemi órák vendége lesz, és kerekasztal-beszélgetéseken vesz részt, ahol neves amerikai egyetemi oktatók és színházi kritikusok kérdezik.

Szerző

Disney - 12 milliárdot hoz Leia halála

Minden idők egyik legnagyobb biztosítási összegét, 41 millió dollárt (12 milliárd forintot) könyvelhet el a Star Wars-filmeket gyártó Disney filmstúdió, amely bebiztosította magát arra az esetre, ha a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher nem tudná eljátszani szerződésben vállalt szerepét.

Az Insurance Insider üzleti magazin beszámolója szerint a Disney a londoni Lloydsnál kötötte a biztosítást. A 60 esztendős színésznő, aki hosszú idő után a 2015-ben bemutatott Star Wars - Az ébredő Erő című epizódban játszotta el ismét Leiát, december 23-án egy Londonból Los Angelesbe tartó repülőn kapott szívrohamot, pár nappal később, 27-én elhunyt.

A stúdió bejelentése szerint Fisher még befejezte az űreposz 2017 decemberében mozikba kerülő 8. epizódját, de a 9. rész felvételei még nem kezdődtek el.

A Disney egyelőre nem nyilatkozott arról, hogyan pótolja Leia hercegnőt a 9. epizódban, amelynek történetében állítólag fontos szerepe lett volna. Az elmúlt hetekben a mozikba került Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történet című különálló Star Wars-film végén CGI-technikával idézték meg Leia hercegnő alakját, mivel a produkció története a négy évtizeddel ezelőtt készült Csillagok háborúja (Star Wars 4. rész) előtti időkben játszódik.

Szerző