Áder helyett Majtényit akarják

Megtisztelőnek tartja Majtényi László, hogy ismert közéleti emberek arra kérték fel, legyen a köztársasági elnökjelöltjük. Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elnöke lapunkon keresztül gondolkodási időt kért, bár elárulta, tudott a civilek tervéről, mert azzal néhány napja megkereste Székely Sándor, az „Elnököt a köztársaságnak” csoport egyik szervezője. Arról viszont, hogy a csoport hétfőn közzé is tette felhívását, tőlünk értesült. Majtényi tudja, ha igent mond, a Habony-média támadni fogja, ami nem nagyon rázná meg.

Miután hivatalos jelölt az lehet, akit 40 parlamenti képviselő az aláírásával támogat, a civilek hétfőn a parlamenti pártok képviselőit és a függetleneket arra kérték, álljanak Majtényi mellé. Petíciójukban, ami már a Facebookon is olvasható Áder Jánost azzal vádolják, nem tudott felnőni feladatához, államfőként a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. Az EKINT elnöke viszont véleményük szerint minden magyar állampolgárt képviselni tudna és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. A Majtényit államfőnek felkérők között szerepel mások mellett Bitó László író, Ferge Zsuzsa szociológus, Heller Ágnes filozófus, Iványi Gábor lelkész, Mellár Tamás közgazdász és Sándor Mária ápolónő.

Megírtuk, forrásaink szerint az MSZP szeretné, ha az EKINT elnöke lenne a demokratikus ellenzék közös köztársasági elnökjelöltje. Annál is inkább, mert a korábbi adatvédelmi biztosról azt gondolják, nemcsak megfelelő ember a posztra, hanem olyan személyiség, akit még az LMP is elfogad. Megtudtuk azonban, hogy a szocialisták maguk nem akarták Majtényit javasolni, mert úgy gondolták, nagyobb a siker, ha ezt a civilek teszik.

Azonban fontosnak tartják, hogy a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus ellenzéki pártok egységesen tudjanak felsorakozni mögé. Az MSZP szerint Magyarországnak nem érdeke egy olyan elnök, aki az elkövetkező öt évben újra bólogatva, értékeket feladva asszisztál az Orbán-kormány minden lépéséhez - legyen szó korrupcióról, a demokrácia felszámolásáról, emberek millióinak jogfosztásáról. A párt a lehető legrövidebb időn belül, a szükséges egyeztetések után kialakítja a végső álláspontját. 

Miután Áder december 30-án bejelentette, ha májusban az Országgyűlés ismét államfőnek választja, hajlandó a posztot még öt évig betölteni, várhatóan nem lesz váltás a Sándor-palotában. Orbán Viktor karácsony előtt személyesen mondta el Ádernek, hogy újrázhat, erről a miniszterelnök "óhajára" a Fidesz elnöksége döntött, sőt a kormánypárti képviselőknek is megüzenték, hogy májusban kire kell majd szavazniuk.

Orbán a decemberi brüsszeli uniós-csúcs után tartott tájékoztatóján arról beszélt, „nincs senki, aki a köztársasági elnököt kijelölhetné, őt a népakarat fogja megbízással ellátni, a nép akaratát pedig a parlament képviseli”. A Fidesz azt ígérte, a jelölésről egyeztetnek a frakciókkal, ám már tudható, ha lesz ilyen, azt csupán a látszat kedvéért hívják össze. Áder újraválasztásához az első parlamenti szavazáskor kétharmad kell ugyan, ami jelenleg nincs meg Orbánnak, ám a második fordulóban már elég az egyszerű többség.

Szerző
Frissítve: 2017.01.02. 18:34

Csak holnap nyit a tőzsde New Yorkban

A New York-i börze hétfőn még zárva van, csak kedden kezdődik a 2017-es tőzsdei kereskedés.

Utoljára pénteken volt nyitva a tőzsde, akkor a DJIA-30 index 0,29 százalék, az S&P-500 index 0,46 százalék, a Nasdaq Composite pedig 0,90 százalék csökkenéssel zárt.

A tavalyi utolsó kereskedési napon, az egy évvel korábbihoz képest, a 30 vezető iparvállalat részvénymozgását követő DJIA index 13,4 százalékkal, a technológiai cégek Nasdaq indexe pedig 7,5 százalékkal nőtt, miközben a részvények szélesebb körét felölelő S&P-500 mutató 9,5 százalékkal erősödött.

Az S&P-500 11 ágazati almutatója közül a legnagyobb, 23,7 százalékos növekedést az energiaipari részvények mozgását összegző index érte el éves összevetésben a tavalyi utolsó kereskedési napon, a második helyen a banki részvények almutatója zárt 20,1 százalékos növekedéssel.

Az S&P-500 index legjobban teljesítő részvénye a Nvidia volt, a chipgyártó árfolyama december utolsó kereskedési napján 223,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év vesztese a gyógyszergyártó Vertex Pharmaceuticals volt, árfolyama 41,5 százalékkal esett.

Szerző

Idén még lehet fizetni a régi húszezresekkel

Publikálás dátuma
2017.01.02. 16:03
Fotó: Thinkstock
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 31-ig meghosszabbította a 2015 előtt kibocsátott 20 ezer forintosok bevonásának határnapját, így a régi címletekkel ez év végéig lehet fizetni - hívta fel a figyelmet az MNB.

A jegybank a korábbiaknak megfelelően széleskörű tájékoztató kampánnyal - sajtóközleményekkel, szóróanyagokkal, írásbeli és szóbeli szakértői nyilatkozatokkal - törekszik felhívni a változásra a lakosság figyelmét.

Kitértek arra, hogy ennek ellenére lehetnek olyan kiskereskedelmi egységek, akikhez nem jutott el a bevonási határnap meghosszabbításáról szóló információ. A forgalomban levő bankjegyeket érintő minden lényeges és aktuális információ a jegybank honlapjának "Bankjegy és Érme" oldalán érhető el, így az MNB azt kéri az érintettektől, hogy rendszeresen ellenőrizzék az ott megjelenő tájékoztatókat - írták.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta: a boltosok tisztában vannak a szabályozással, és azzal, hogy a régi 20 ezer forintos címletek további egy évig, ez év végéig törvényes fizetőeszközként használhatók a vásárlások során a kiskereskedelmi forgalomban. Hozzátette: a szövetséghez ezzel kapcsolatos panasz nem érkezett. Akadhat olyan kisebb üzlet, ahol esetleg nem értesültek a határidő meghosszabbításáról - tette hozzá.

Az MNB ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a régi 20 ezer forintos bankjegyek az új évben is használhatóak a vásárlások során, egészen 2017. december 31-ig. A régi bankjegyek azonban ezt követően sem veszítik majd el értéküket: 2018. január elsejétől a hitelintézetek, a posta és a takarékszövetkezetek még 3 évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli térítésmentesen újra a régi bankjegyeket.

Szerző