Különös rosszullétekre panaszkodnak a határnál szolgáló rendőrök

Publikálás dátuma
2017.01.03. 14:40
Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke azonnali tájékoztatást sürget az ügyben. Az eset nem példa nélküli, ahogy egy erről egy korábbi Népszava-cikkben is olvashatunk.

Mint Harangozó Tamás a közleményében írja, a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén szolgálatot teljesítő rendőrök megbetegedésével kapcsolatban azonnali tájékoztatásra van szükség.

Arra kérem a Belügyminisztériumot és az országos rendőr-főkapitányt, hogy haladéktalanul adjanak választ az alábbi kérdésekre:

Az érintett rendőrök a Bács-Kiskun megyei rendőrség állományába tartoztak, vagy más megyéből vezényelték oda őket?
Pontosan mi okozta a szolgálatot teljesítő rendőrök rosszullétét?
Milyen állapotban vannak a megbetegedett rendőrök?
Kinek a felelőssége az, ami történt?
Ha ételmérgezés okozta a rendőrök megbetegedését, magánszolgáltató vagy intézményi szolgáltató termékét fogyasztották?
Mit kívánnak tenni, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset?

A rendőrség a honlapján jelentetett meg egy szűkszavú, alighanem a szocialista politikust, de a közvéleményt sem megnyugtató módon tájékoztató közleményt:

A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén szolgálatot ellátó hivatásos állományból több rendőr akut gyomor-bélrendszeri panaszokkal jelentkezett orvosi ellátásra 2017. január 2-án. A megbetegedések okát, körülményeit a rendőrség egészségügyi szolgálata - szakhatóság bevonásával - vizsgálja. A rendőrök szakorvosi ellátásban részesültek, kórházi kezelés alatt senki nem áll, egészségi állapotuk figyelemmel kísérése folyamatosan biztosított. A szolgálatból kieső rendőrök helyettesítése megoldott. 

A rendőrség vezető főorvosa Lódi-Sipos Edina közölte kedd délutánig 61 rendőr szorult kezelésre gyomor-bélrendszeri panaszok miatt. Az első betegeket hétfő este az orvosi ügyeleten, illetve a kiskunhalasi kórházban látták el. A többiek kedden jelentettek beteget. Mindannyian hányingerre, hasmenésre, hasi fájdalomra, hidegrázásra panaszkodtak. Állapotuk kielégítő, senki nem szorult kórházi ellátásra - fűzte hozzá.

A betegség kialakulásának okát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának közreműködésével vizsgálják. Az eljárás során laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, ezek eredménye későbbre várható - mondta a főorvos.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a szolgálatból kieső rendőrök helyettesítése megoldott.

Szerző
Frissítve: 2017.01.03. 18:14

Tállai András elégedett magával - "Jól teljesített a NAV"

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesítette 2016-os költségvetési bevételi tervét, ezzel az adóhatóság dolgozói is a prémiumfeltételeket - jelentette be kedden Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NAV) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

A teljes adóbevétel 12 792 milliárd forint lett. A kiemelt adónemek bevétele 4 százalékkal, 466 milliárd forinttal nőtt. A költségvetési bevételi előirányzati cél több mint 30 milliárd forinttal túlteljesült. Ezzel a NAV munkatársai teljesítették a negyedik negyedévi prémiumfeltételeket, a prémiumot a két ünnep között számfejtették is számukra. Az online pénztárgép használati kötelezettség tíz szolgáltatás bevonásával bővült. Január 2-ig 15 553 kódkérelem érkezett az adóhatósághoz, ebből 8546-ot taxis kért. A január 2-i adatok szerint 12 453 - ebből 6459 hordozható - pénztárgépet üzembe is helyeztek. Hangsúlyozta, azok számára, akik december 31-ig megkérték a kódot a NAV-tól, meg fogják teremteni az állami támogatás igénybevételének lehetőségét, annak jogszabályi környezetét. Kitért arra is, hogy a NAV munkatársai több mint 23 ezer vállalkozást kerestek fel személyesen, és tájékoztatták őket a kötelezettségeikről. Közülük 5500-an jelezték, hogy továbbra is a számlázást választják.

Szerző

Újabb áfacsökkentéseket ígér az FM

A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.

Nagy István elmondta: a folyamat tavaly kezdődött a sertés tőkehús áfájának csökkentésével 27-ről 5 százalékra, az idén pedig tovább folytatódott a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra mérséklésével. (A baromfihús és a tojás 27-ről, a friss tej áfája pedig 18 százalékról csökkent 5 százalékra.) A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszeráfa-csökkenés, illetve az annak köszönhető alacsonyabb árak hosszú távon fennmaradjanak, ezért a mérséklés hatását a tárca ellenőrzi - mondta az államtitkár. Hozzátette: a minisztérium álságosnak tartja azoknak a baloldali pártoknak a véleményét, amelyek igyekeznek megkérdőjelezni az áfacsökkentés kedvező hatását, és próbálják azt eljelentékteleníteni, mondván, hosszú távon nem lehet fenntartani.

olvasnivaló: Hamar elillanhat az áfacsökkentés

Szerző