GKI: szakmunkásokból van a legnagyobb hiány

 A cégek 81 százalékának leginkább szakmunkásra lenne szüksége, csaknem minden harmadik keres segéd-, illetve betanított munkást is, egyötödüknél pedig diplomás végzettségű munkavállaló hiányzik - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. novemberi reprezentatív, 1000 munkáltatóra kiterjedő felméréséből.

A cégek tizede keres megfelelő képzettségű vezetőt, az adminisztratív területeken azonban nincs munkaerőhiány.

A felmérés szerint a 250 munkavállalónál többet foglalkoztató munkaadók 96 százaléka panaszkodik szakmunkáshiányra, 53 százalék keres betanított, illetve segédmunkást. Az utóbbiak hiánya főként az élelmiszeripart és a vegyipart érinti, de a gép - és feldolgozóiparban sem elhanyagolható. Az építőiparban és a fémiparban tevékenykedő cégek 94, illetve 93 százalékát, a gép- és élelmiszeriparban dolgozó cégeknek pedig 90, illetve 89 százalékát érinti a szakmunkáshiány.

A felmérés készítői szerint a szakmunkásképzési-rendszer nem képes enyhíteni a kialakult munkaerőhiányt, egyrészt mert sokan már a végzettség megszerzése után külföldön próbálnak elhelyezkedni, másrészt elégedetlenek a kínált bérekkel, amelyek sok esetben nem haladják meg jelentősen a minimálbért.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fizikai munkakörben foglalkoztatottak átlagbére 2016 októberében nettó 126 ezer forint volt, a kereskedelemben, az építőiparban, illetve az iparban dolgozók nettó keresete 110 ezer, 105 ezer és 141 ezer forint volt.

A GKI szerint az alacsony keresetekre megoldás lehet a garantált bérminimum emelése, ami vonzóbbá teheti ezt a pályát a leendő munkavállalók számára. Ehhez tartós és érezhető bérfelzárkózásra van szükség, amely azonban önmagában rontaná az ország versenyképességét, így olyan további intézkedéseket is végre kell hajtani, mint például az állami kiadások csökkentése, a piaci verseny növelése, a humán tőke fejlesztése, valamint a tőkebeáramlás ösztönzése.

Szerző

Ismét történelmi csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 70,08 pontos, 0,22 százalékos emelkedéssel, 32 169,13 ponton zárt kedden, ami történelmi csúcsnak számít.

A részvénypiac forgalma 7,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A BUX kedden napközben, nyitás után elérte a 32 236 pontot. Az index legutóbb hétfőn döntött történelmi csúcsot záráskor, akkor 32 099,05 pontot ért el.

Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: ma már nyitva van az amerikai tőzsde, jelentős emelkedésben van most is. Az európai indexek is pluszban vannak, a német DAX index a kivétel egyedül, ami 0,15 százalékos mínuszban van. A BUX-index is tovább emelkedett - mondta, a blue chipek közül egyedül a Richter szerepelt gyengébben.

Az olaj világpiaci ára is nőtt, mintegy 0,5 százalékkal - jegyezte meg.

A forint árfolyama az elemző szerint várhatóan gyengülni fog, most az euróval szemben 308,67 forint körül áll a magyar deviza - ismertette.

A Mol 40 forinttal, 0,19 százalékkal, 20 900 forintra erősödött, 1,1 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények ára 56 forinttal, 0,67 százalékkal, 8455 forintra nőtt, forgalmuk 2,4 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,80 százalékkal, 506 forintra emelkedett, forgalma 629,1 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 41 forinttal, 0,66 százalékkal, 6150 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,9 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1948,40 ponton zárt kedden, ez 5,38 pontos, 0,28 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Szerző
Frissítve: 2017.01.03. 18:54

Különös rosszullétekre panaszkodnak a határnál szolgáló rendőrök

Publikálás dátuma
2017.01.03. 14:40
Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke azonnali tájékoztatást sürget az ügyben. Az eset nem példa nélküli, ahogy egy erről egy korábbi Népszava-cikkben is olvashatunk.

Mint Harangozó Tamás a közleményében írja, a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén szolgálatot teljesítő rendőrök megbetegedésével kapcsolatban azonnali tájékoztatásra van szükség.

Arra kérem a Belügyminisztériumot és az országos rendőr-főkapitányt, hogy haladéktalanul adjanak választ az alábbi kérdésekre:

Az érintett rendőrök a Bács-Kiskun megyei rendőrség állományába tartoztak, vagy más megyéből vezényelték oda őket?
Pontosan mi okozta a szolgálatot teljesítő rendőrök rosszullétét?
Milyen állapotban vannak a megbetegedett rendőrök?
Kinek a felelőssége az, ami történt?
Ha ételmérgezés okozta a rendőrök megbetegedését, magánszolgáltató vagy intézményi szolgáltató termékét fogyasztották?
Mit kívánnak tenni, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset?

A rendőrség a honlapján jelentetett meg egy szűkszavú, alighanem a szocialista politikust, de a közvéleményt sem megnyugtató módon tájékoztató közleményt:

A Kelebia Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén szolgálatot ellátó hivatásos állományból több rendőr akut gyomor-bélrendszeri panaszokkal jelentkezett orvosi ellátásra 2017. január 2-án. A megbetegedések okát, körülményeit a rendőrség egészségügyi szolgálata - szakhatóság bevonásával - vizsgálja. A rendőrök szakorvosi ellátásban részesültek, kórházi kezelés alatt senki nem áll, egészségi állapotuk figyelemmel kísérése folyamatosan biztosított. A szolgálatból kieső rendőrök helyettesítése megoldott. 

A rendőrség vezető főorvosa Lódi-Sipos Edina közölte kedd délutánig 61 rendőr szorult kezelésre gyomor-bélrendszeri panaszok miatt. Az első betegeket hétfő este az orvosi ügyeleten, illetve a kiskunhalasi kórházban látták el. A többiek kedden jelentettek beteget. Mindannyian hányingerre, hasmenésre, hasi fájdalomra, hidegrázásra panaszkodtak. Állapotuk kielégítő, senki nem szorult kórházi ellátásra - fűzte hozzá.

A betegség kialakulásának okát a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának közreműködésével vizsgálják. Az eljárás során laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek, ezek eredménye későbbre várható - mondta a főorvos.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a szolgálatból kieső rendőrök helyettesítése megoldott.

Szerző
Frissítve: 2017.01.03. 18:14