Előfizetés

Haverok, buli, parlament

Publikálás dátuma
2017.01.04. 06:00
Fű alatt fogy a pénz a parlamenti padsorokban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bor, pálinka, "patchwork táskák", pendrive-ok, hotelszámlák, reprezentáció és persze kommunikációs, valamint szakpolitikai tanácsadások. Egyenként is több százmillió forint értékben vertek el közpénzt a parlamenti frakciók 2016-ban. A 17 kereszténydemokrata képviselő például milliós értékben rendelt alkoholt, de rengeteg ételt is elszámolt. Költekezésben persze a Fidesz is hozta a formáját, ahogyan az ellenzéki pártok, elsősorban a Jobbik, amelynek költségelszámolása a legnagyobb jóindulattal is kérdéseket vet fel.

Összesen több mint 780 szerződést kötött 2016-ban az öt parlamenti képviselőcsoport, amely szinte számolatlanul szórja a közpénzt kommunikációs, informatikai, tanácsadói, rendezvényszervezői, vagy épp jogi megbízásokra. Ez derült ki a Népszava által az Országgyűlés Hivatalától kikért, s meg is kapott 2016-os frakcióköltFési adatokból. Lapunk valamennyi parlamenti képviselőcsoport tavalyi szerződéskötéseit meg kívánta ismerni, így jutott hozzá a több ezer tételt sorjázó, több tucat oldalas táblázathoz, amelyben a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a Jobbik frakciója sokszor hiteltelennek, sőt sablonszövegnek tűnő kiadásai, más esetekben viszont inkább megdöbbentő adatai szerepelnek.

Drágán kommunikálnak - egymással

A 114 tagú Fidesz frakció minden képviselőjére jutott legalább egy szerződéskötés, ha csupán a számát vesszük a 115 tavaly megkötött, s további több tucat még előző évről, évekről áthozott, ám 2016-ban (is) fizetett kontraktusnak. A megállapodások és megbízások között már jól ismert neveket fedezhetünk fel, de a kormánypárt listáján tucatnyi informatikai, infrastrukturális vásárlás, gépkocsibérlés, telefonköltség is fel van tüntetve, ám a kormánypárt számos, meg nem nevezett rendezvény szervezési és lebonyolítási megbízását is elszámolta. Kedvencünk például az egész egyszerűn Katlan Tóniként megnevezett üzleti partner, "aki" a Fidesz-frakció csaknem 8,5 millió forintos állófogadásának megszervezéséért felelt. Valójában persze nem egy személyről van szó, a közelebbről meg nem nevezett, 550 fős rendezvénynek otthont adó Katlan Tóni Vendéglőjéről van szó, amely annak fényében tűnik drágának, hogy annak tulajdonosa Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája, és számos egyéb állami rendezvény főszervezője.

Nem sajnálta egyébként a közpénzt a nagyobbik kormánypárt akkor sem, amikor nem vendégeket, hanem csupán a frakció tagjait kellett elhelyezni. A tavaly januári, lillafüredi frakcióülés helyszínéül szolgáló Hunguest Hotel Palota például több mint 9,5 millió forintba került az adófizetőknek, de amikor a kormánypártok szeptemberben ültek össze, a képviselőcsoport "kihelyezett" ülése már több mint 17 millió forintos szállodaköltséggel járt a balatonfüredi Czigle-Flamingó Hotelben. Nagy kérdés, a február 15. és 17. közöttre tervezett, szokásos, évadnyitó frakcióülés, amelyet ezúttal Visegrádra szervez a Fidesz, mennyibe fog fájni az adófizetőknek.

Egyébként nemcsak erre, de tanácsadókra sem sajnálja a pénzt a nagyobbik kormánypárt. A mintegy két tucat ilyen tárgyú megbízási szerződés között kevéssé ismert személyek - például Kékesi Márton havi 350 ezer forintos megbízatása - és cégek is szerepelnek, csakúgy mint híres, vagy inkább hírhedt kormányközeli bennfentesek. Ilyen a Kaminski & Buranits Kft., amellyel "kommunikációs tanácsadás" címszóval tavaly kétszer is szerződött a Fidesz, egyszer 4 millió 876 ezer forintos, másodszorra pedig 2 millió 438 millió forintos értékben. Kaminski Fanny volt pártsajtós, aki ma Orbán Viktor Facebook-oldalának üzemeltetője, Habony Árpád volt felesége - cégtársaival, Buranits Ildikóval és Talabér Tiborral együtt - rendszeresen dolgozik a kormánypártoknak (is). Ismerős a World B. P. I. Bt., azaz Breuer Péter cége is, amely külpolitikai és kommunikációs tanácsadásért több mint 2,7 millió forintra szerződött a Fidesz-frakcióval.

A legnagyobb frakció kommunikációs, elemzői és médiaköltései - mintegy 70 ilyen tárgyú megállapodás van a listában - horribilis összeget emésztettek fel, például egy közvélemény-kutatásra csaknem 13 millió forintot fordított a frakció, a felmérést a Real-PR 93 Kft. végezte. Szerződött a Magyar Idők Kiadó Kft.-vel is a Fidesz, a Liszkay Gábor nevén lévő napilap, illetve cég elvileg 838 ezer forintért tett közzé politikai hirdetéseket a kormánypártok számára, noha egyelőre nem tudni, pontosan mit reklámozott a képviselőcsoport. Hasonlóképp szerződött "politikai hirdetések" címszóval a Mworks Print Zrt.-vel a kormánypárti frakció, méghozzá több mint 2,1 millió forint értékben. Ez utóbbi a Népszabadságot is kiadó, laptársunkat néhány hónapja bezáró Mediaworks nyomdai cége volt, az idén májusban olvadt több másik Mediaworks-céggel az anyavállalatba.

Eközben 9 és fél millió forintért "online médiafigyeléssel és riportkészítéssel" bízta meg a Fidesz-frakció a Neticle Technologies Kft.-t, amely 2015 novemberében a hónap startup-vállalkozása díjban részesült. A cégben érdekelt a Web ScoutKft.-n keresztül Bujtás Attila is, aki 2014-ben is tartott kommunikációs tréningeket a Fidesznek. De a kormányoldal tavaly is biztosra ment a "médiafigyeléssel", hiszen csaknem másfél millió forintos kontraktussal ugyanerre a feladatra adott megbízást a Lasati Kft.-nek, valamint 381 ezer forintért a Médianéző Kft.-nek, és 4,8-4,8 millió forintért Pozsár Istvánnak, valamint Szabó Sándornak is. Hasonlóképp "reggeli sajtószemle készítésére" szerződött a Fidesz-frakcióhoz egy BODI-BOOK Bt. nevű cég is, amely a hatályos céginformációk szerint egy bizonyos Bodnár Dániel tulajdonában van.

Bort isznak, vizet prédikálnak

Semmilyen szakpolitikai témára, de médiahirdetésre, vagy más kommunikációs feladatra sem fordított annyit a KDNP, mint amennyit reprezentációra és ajándékozásra. Ez látszik legalábbis a szerződéskötéseikből, amelyek a tavaly év eleji, nyilván kötelező informatikai és tanácsadási keretszerződéseken, valamint egy demográfiai kutatás megrendelésén túl leginkább a közpénzből való dőzsölésről árulkodik. A 17 kereszténydemokrata képviselő 128 tavalyi szerződéskötése több mint 108 és fél millió forintjába került az adófizetőknek, ám mindez nyilván megérte, hiszen a KDNP-frakció által elvert összegek elsősorban élelmiszerre, persze itt is leginkább alkoholra - bor és pálinkarendelésekre ment el. A képviselőcsoporttól származó adatok szerint 19 különböző szerződés, illetve számla szólt "kávé, tea, élelmiszer" vásárlásáról, egyenként is több százezer forintos, esetenként több mint egymilliós értékben. Hogy mindez a 17 kereszténydemokrata képviselő irodai fogyasztását, vagy épp sok-sok száz szegény család rendszeres megvendégelését jelentette-e, nem tudni, mindenesetre az összesen 6 millió 962 ezer forint értékben vásárolt "kávé, tea, élelmiszer" vásárláson felül is szüksége volt koffeinre a KDNP-frakciónak, hiszen egy ízben több mint 117 ezer forintért rendeltek teát, és több mint félmillió forintért "kapszulás kávészolgáltatást".

És akkor még csak jóllaktak a kereszténydemokraták, akiknek a hangulatról is illik - ugye- gondoskodni, épp ezért kétszer is rendeltek, egyszer 1 millió 232 ezer forintért, egyszer 181 ezer forintért alkoholos italokat a Bortársaság Boltok Kft.-től, további borokat is beszereztek a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft.-től több mint 121 ezer forintért, de nem sajnálták a közpénzt pálinkára sem: több mint 85 ezer forintra rúgott a KDNP cechje a Medicina Hungaricum Pálinkaháznál. Téved azonban az olvasó, ha azt hiszi, a KDNP munka közben, a T. Ház fali között iszogat, erre nyilván megfelelőbb helyszínül szolgált a balatonfüredi Flamingó Hotel, valamint a lillafüredi Hotel Palota, ahol a kihelyezett frakcióülések zajlottak. A Fidesszel közös "bulik" luxusköltségei az első esetben, tavaly februárban több mint 1,2 millió, szeptemberben pedig éppen 2,2 millió forintra rúgtak.

És vélhetően nem is ment üres kézzel a jeles eseményekre a kisebbik kormánypárt, hiszen csak tavaly csaknem 12 millió forintot költöttek ajándékcsomagokra és ajándékkosarakra, amelyeket leggyakrabban - egyenként is milliós értékben a H&P Kincses Sziget Kft.-től szereztek be. De igen bőkezűen bánt az adófizetők pénzével a KDNP-frakció akkor is, amikor több mint hatszázezer forintot költött pendrive-okra és több mint háromszázezret úgynevezett powerbankokra, azaz mobiltelefontöltőkre - vélhetően ezt is ajándéknak, s nem pedig a 17 képviselőnek szánva. Ahogyan feltételezzük, a Szalézi Művek Kft. által egyszer 574 ezer, korábban csupán 115 ezer forintos értékben leszállított "patchwork táskák" sem a honatyák számítógépeinek és könyveinek szállítására szolgált, noha a frakció nemcsak az alkoholfogyasztásban mutat értelmiségi jellemzőket, hanem olvasásban is: két szerződéssel több mint egymillió forintért vásárolt könyveket a képviselőcsoport, és először 4,6 millió forintért beszerzett 9 laptopot, majd pedig további csaknem 1,5 millióért 7 asztali számítógépet is.

Fű alatt fogy a pénz a parlamenti padsorokban FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Fű alatt fogy a pénz a parlamenti padsorokban FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Ötvenmillióért mutatják a cuki irányt

A 24 képviselőt számláló Jobbik-frakció rekorder, 270 szerződést kötöttek, több száz millió forintos értékben, ugyanakkor az Országgyűlés Hivatal által rendelkezésünkre bocsátott listából az nem derül egyértelműen, hogy kivel, hány hónapra, s így valójában összesen mekkora fizetésre szerződtek. A radikális párt rendelkezik ugyanis a legtöbb tanácsadóval, szaktanácsadóval. Legtöbbször, összesen 15-ször az Iránytű Intézettel szerződött a frakció, az összesen 51 millió forintnyi Iránytű-megbízás tárgya "szakpolitikát érintő szakanyagok", amelyek egyikét sem ismeri a nyilvánosság. Az Iránytű tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd, aki ugyan nem tagja a pártnak, de kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a Jobbik politikai erővé vált. Vona Gábor egyik legközelebbi bizalmasaként ő felel egy sor kulcsfontosságú területért, többek között a jobbikos települések menedzseléséért, a gazdasági holdudvar kiépítéséért, valamint a médiaháttér megszilárdításáért. A Jobbik előző ciklusbeli frakciótitkára által vezetett és tulajdonolt cégben korábban Szegedi Csanád, a párt volt elnökhelyettese és Vona-Szabó Krisztina, a Jobbik-elnök felesége is benne volt.

Ám a radikálisok nemcsak a cukiskodó irányra költenek előszeretettel közpénzt. A legjobban egy szerződéssel a Pharma Press Kft. járt, ez a cég 40 millió forintot kapott nyomdai szolgáltatásokra, de a Jobbik tőlük rendelt 3 ezer gumis mappát is, több mint egymillió forint értékben. A radikálisok egyébként több reprezentációs költséget is elszámoltak, például a Kempinski Hotelben tartottak egy nagyköveti sajtóreggelit, 406 ezer forintért.

Mindent alaposan kielemeztettek

Eközben a 29 tagot számláló MSZP-frakció összesen 210,9 millió forint értékben kötött szerződéseket tavaly, ez az összeg 74 tételt takar. Az ellenzéki párt 5,3 millió forintot költött különféle elemzésekre. Az MSZP is rendelt felméréseket: a Publicus Kutató és Tanácsadó Kft.-től 7,3 millió forint értékben rendeltek közvélemény-kutatásokat,  a szocialisták tavaly különböző film- és videógyártási munkákért több mint 16 millió forintot fizettek a Kapcsolat.hu Kft.-nek, amely a szocialistákhoz tartozó Táncsics Mihály Alapítványé. Biztonságtechnikai tanácsadást pedig az MSZP-s képviselők a 2 Konzulens Kft.-től rendeltek 3,4 millióért, ennek egyik tulajdonosa Iváncsik Imre, a párt Jász-Nagykun Szolnok megyei elnöke.

Figyelemfelhívó célú útburkolat-javítás

Nem szerénykedett a mindössze ötfős LMP-frakció sem tavaly, hiszen a szerződéseik összértéke 96,2 millió forint, ez mintegy 160 kontraktust takar. A zöldpárt 1,6 millió forintot költött 8 szerződés keretein belül "szakmai háttéranyagok készítésére" és többször is szerződtek például a Svéd Modell Alapítvánnyal, amely vélhetően környezetvédelmi témákról írt nekik 100 ezer forintért. Kommunikációs feladatokra 35,56 millió forint ment el az LMP részéről; a Whitby Kft. 9,1 millióért készíthetett szakpolitikai cselekvési és kommunikációs tervet, ennek tulajdonosa Gimes Gergely korábbi kampányfőnök. Érdekelt még a cégben Zágoni-Bogsch András is, aki politikai tanácsokat is adott a pártnak. Szakpolitikai tanácsadás címszó alatt 32,8 milliót költöttek, noha a párt javarészt "házon belül" oldotta meg a tanácsadást, és a tanulmányokat: a fizetési listán megtalálható Tempfli László XIII. kerületi LMP-s, Falusi Norbert kecskeméti, és Ferenczi István kispesti politikusok. Pázmándi Bálinttal is szerződtek, aki a párt zuglói szervezetének a tagja. Írt szakmai háttéranyagot Péter Balázs, aki ugyan kevéssé ismert, de a pártnak 2010-ben a pécsi negyedik választókerületben volt egy hasonló nevű jelöltje. Hajdu Mária is feltűnt a zöldpárti listán, aki a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője. A legérdekesebb tétel az LMP-s listán a "figyelemfelhívó célból elvégzendő útburkolat-javító munka", amelyre 300 ezret számolt el a párt.

Marad a szigorú fegyverhasználat Csehországban

Többnyire elutasításra talált a cseh politikusok és a társadalom körében Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter hétfői alkotmánymódosító javaslata, miszerint a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében, hogy a törvényes fegyvertartók szükség esetén használhassák fegyverüket a terroristák ellen. 

A kormánykoalíció kedden megszólaló politikusai ellenezték a kezdeményezést. "Bár a mai, egyre bizonytalanabb biztonsági helyzetben a javaslat logikusnak tűnhet, nem gondolom, hogy a civileknek át kellene venniük a rendőrség szerepkörét. Attól tartok, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyeknek nincs megfelelő rendőri kiképzésük, és nehezen tudnák minden esetben villámgyorsan felmérni az adott helyzete" - hangsúlyozta nyilatkozatában Milan Stech, a parlamenti felsőház, a szenátus szociáldemokrata elnöke.

"A biztonságot az államnak kell garantálnia. Az emberek felfegyverzése és az, hogy saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást, a szociáldemokrata politika csődje lenne, nem pedig a célja" - írta Jirí Dientsbier volt szociáldemokrata emberi jogi miniszter a twitteren megjelent bejegyzésében.

Helana Válková, volt igazságügy-miniszter és az ANO mozgalom parlamenti képviselője szerint nem lesz egyszerű ilyen módosítást elfogadtatni a parlamentben, de "tekintettel a jelenlegi európai helyzetre a siker nem kizárt" - jelentette ki a köztelevízióban.

A belügyminiszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint "az aktív és gyors védelem" csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. A fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgároknak ezért el kellene ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg "életüket, egészségüket és tulajdonukat" - derül ki a dokumentumból. Milan Chovanec szerint a rendes fegyvertartási engedélyel rendelkező polgárok ily módon hozzájárulhatnának Csehország "belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez". A miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta: javaslata a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek fegyverhasználatára vonatkozik, s nem engedélyezné az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás.

Kifogások fogalmazódtak meg az ellen is, hogy a belügyminiszter ez ügyben alkotmánymódosítást javasolt. "A javaslat elhamarkodott és kissé hisztérikus" - jelentette ki Patrik Kucar, a szenátus védelmi és biztonsági bizottságának kereszténydemokrata (KDU-CSL) alelnöke. Jan Kysela alkotmánybíró szerint felesleges az alkotmánymódosítás, mert ezeket a dolgokat a rendes törvények szintjén kellene szabályozni.

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció - a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) - ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva. Az ellenzéki pártok körében csak a Polgári Demokratikus Párt híve a fegyvertartás kiszélesítésének és liberalizálásának Csehországban. A mintegy 10 millió lakosú Csehországban mintegy 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A kezdeményezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.

Marad a szigorú fegyverhasználat Csehországban

Többnyire elutasításra talált a cseh politikusok és a társadalom körében Milan Chovanec szociáldemokrata belügyminiszter hétfői alkotmánymódosító javaslata, miszerint a nizzai és berlini terrortámadásokra válaszul rögzítsék az ország alaptörvényében, hogy a törvényes fegyvertartók szükség esetén használhassák fegyverüket a terroristák ellen. 

A kormánykoalíció kedden megszólaló politikusai ellenezték a kezdeményezést. "Bár a mai, egyre bizonytalanabb biztonsági helyzetben a javaslat logikusnak tűnhet, nem gondolom, hogy a civileknek át kellene venniük a rendőrség szerepkörét. Attól tartok, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyeknek nincs megfelelő rendőri kiképzésük, és nehezen tudnák minden esetben villámgyorsan felmérni az adott helyzete" - hangsúlyozta nyilatkozatában Milan Stech, a parlamenti felsőház, a szenátus szociáldemokrata elnöke.

"A biztonságot az államnak kell garantálnia. Az emberek felfegyverzése és az, hogy saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást, a szociáldemokrata politika csődje lenne, nem pedig a célja" - írta Jirí Dientsbier volt szociáldemokrata emberi jogi miniszter a twitteren megjelent bejegyzésében.

Helana Válková, volt igazságügy-miniszter és az ANO mozgalom parlamenti képviselője szerint nem lesz egyszerű ilyen módosítást elfogadtatni a parlamentben, de "tekintettel a jelenlegi európai helyzetre a siker nem kizárt" - jelentette ki a köztelevízióban.

A belügyminiszter hétfőn közzétett előterjesztése szerint "az aktív és gyors védelem" csökkentené a támadók esélyeit a sikerre. A fegyvertartási engedéllyel rendelkező cseh állampolgároknak ezért el kellene ismerni a jogát ahhoz, hogy lőfegyverrel védhessék meg "életüket, egészségüket és tulajdonukat" - derül ki a dokumentumból. Milan Chovanec szerint a rendes fegyvertartási engedélyel rendelkező polgárok ily módon hozzájárulhatnának Csehország "belső biztonságához, rendjéhez és területi egységéhez". A miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta: javaslata a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek fegyverhasználatára vonatkozik, s nem engedélyezné az általános fegyverviselést, ahogy az az Egyesült Államokban szokás.

Kifogások fogalmazódtak meg az ellen is, hogy a belügyminiszter ez ügyben alkotmánymódosítást javasolt. "A javaslat elhamarkodott és kissé hisztérikus" - jelentette ki Patrik Kucar, a szenátus védelmi és biztonsági bizottságának kereszténydemokrata (KDU-CSL) alelnöke. Jan Kysela alkotmánybíró szerint felesleges az alkotmánymódosítás, mert ezeket a dolgokat a rendes törvények szintjén kellene szabályozni.

A cseh szociáldemokrata párti (CSSD) politikus kezdeményezésének elfogadásához a 200 tagú képviselőház (alsóház) legalább háromötödének, illetve a Szenátus (felsőház) jelen lévő tagjai háromötödének támogatása szükséges. Ehhez viszont a 2014 januárjától hatalmon lévő hármas kormánykoalíció - a CSSD, az ANO (Igen) mozgalom, a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) - ellenzéki pártok szavazataira is rá lenne utalva. Az ellenzéki pártok körében csak a Polgári Demokratikus Párt híve a fegyvertartás kiszélesítésének és liberalizálásának Csehországban. A mintegy 10 millió lakosú Csehországban mintegy 800 ezer törvényesen nyilvántartott lőfegyver van magánkézben, és ez minden évvel egyre több lesz. A kezdeményezett alkotmányossági szabályozás ugyanakkor nem vonatkozna majd a Csehországban élő, más uniós országok állampolgáraira.