Ismét "helyzet van" a Városligetben - Megjelentek a rendőrök

Publikálás dátuma
2017.01.04. 13:21
Forrás: Szabó Rebeka/Facebook
Most épp a Pecsa körüli részt akarják OSB lapokkal leválasztani, beleértve azt a részt, ahol a Ligetvédők bejelentett demonstrációja zajlik. Aki nem szeretné, hogy a lebontandó Pecsa helyén egy sokszor akkora múzeum épüljön park és fák helyett, az vigyen a Ligetvédőknek pokrócot, polifoamot, meleg teát... szükségük lesz rá.  A Párbeszéd tagjai is ott vannak, továbbra is ellenezzük a rendeget közpénzbe kerülő, hatalmas múzeumok Városligetbe építését - írja Facebook-oldalán Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, a Párbeszéd szakpolitikusa. 

Miközben Attia Rita bírósági tárgyalása zajlott, 10:28 perckor riasztást kaptunk a PeCsa táborból, hogy kerítést akarnak építeni a tábor köré. Kiérkezésünkkor ezek a képek fogadtak. 60-70 perces beszélgetés / egyezkedés után a rendőrök valamint az építő munkások is levonultak a területről. Most nyugalom van, DE EGÉSZ NAPOS KÉSZÜLTSÉG VÁRHATÓ. Riadó nincs, de legyünk éberek - írja szintén a közösségi portálon az egyik ligetvédő.

Forrás: Ligetvédők/Facebook

Forrás: Ligetvédők/Facebook

A ligetvédők nem szabálysértők 

A bíróság sorban szünteti meg a Ligetvédőkkel szembeni engedetlenségi szabálysértési eljárásokat. A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kifogás-mintája segítségével majd mindegyikük a bírósághoz fordult, és sikerrel járt - írja közleményében a TASZ.

A Ligetvédő aktivisták folyamatos jelenléttel tiltakoznak a munkálatok ellen, és tavaly többször konfliktusba keveredtek a kivitelező és biztonsági cégekkel. Ezekben az esetekben a rendőrség rendre a Ligetvédők jogait korlátozta.

A TASZ az eljárások nagy száma miatt folyamatos jogsegéllyel és mintabeadvánnyal sietett a Ligetvédők segítségére, hogy az állampolgári tiltakozás megítélése ne csak a rendőrségen múljon, hanem bíróság döntsön. Ez az év végére meg is történt, a Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős végzései sorra szüntetik meg a ligetet védő aktivistákkal és szimpatizánsaikkal szembeni eljárásokat. A bíróság ugyanis úgy ítéli meg, hogy a Ligetvédők erőszakmentes tiltakozása nem a közrend és nem a rendfenntartáshoz fűződő közérdek ellen irányult, ezért önkényes döntés lenne szabálysértésnek minősíteni az engedetlenségüket. 

A bíróság perdöntő jelentőséget tulajdonít annak is, hogy a hatóságok nem a törvény szerint jártak el, amikor a birtokvédelmi határozatot nem közölték a jogszerűen demonstráló ligetvédőkkel, és nem hagytak időt annak önkényes teljesítésére. Mivel a tüntetőkkel szembeni, testi kényszert is magában foglaló birtokvédelmi intézkedésnek így nem volt meg a megfelelő jogi alapja, a szabálysértési felelősség emiatt sem állapítható meg.

Szerző
Frissítve: 2017.01.04. 16:16

LMP: legyen adómentes a minimálbér

A kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) kellene a kormány stratégiai partnereivé tenni - jelentette ki az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, nehezményezve, hogy a kabinet mintegy 300 milliárd forintos terhet rakott a kkv-szektorra.

Heltai László kifejtette: a stratégiai partnerség ebben az esetben azt jelentené, hogy adómentessé kell tenni a minimálbért, a társasági adó felső kulcsát pedig vissza kellene emelni a tavalyi 19 százalékos szintre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a kormány csökkentette a munkaadók járulékait, ennek ellenére a megemelt garantált bérminimum után magasabb összeggel növekedett a vállalkozás terhe, mint amennyivel csökkent, vagyis többet fizetnek be az államnak.

Mind a szakképzett munkaerő, mint a piaci lehetőségek hiányoznak a legkisebb társaságok számára - jegyezte meg Heltai László. Ezt mind a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája következményének tekinti, de rámutatott arra is: az OECD-országok közül Magyarországon rakódik a legmagasabb adó a legkisebb jövedelmekre.

Heltai László szerint a Fidesz azért teszi mindezt, mert bár mást kommunikál, mégis a multikat gondolja a magyar gazdaság gerincének, döntéseiből pedig leginkább a Fidesz holdudvara profitál.

A politikus arra a kérdésre, nem tartja-e túlzónak, hogy pártjának országgyűlési frakciója csaknem 100 millió forintot költött tanácsadói szerződésekre, azt felelte: az ötfős képviselőcsoport hatalmas munkát végez, ők adják be a legtöbb beadványt, képviselőik szólalnak fel a legtöbbet, amelyhez szükség van háttéranyagokra, szakmai, kommunikációs támogatásra.

Szemben azzal, amit a Fidesznél és a KDNP-nél látunk, ahol reprezentációra és alkoholvásárlásra költenek - jelentette ki Heltai László, aki hozzátette: "bár a KDNP-seket megértem, hiszen nem egy önálló politikai akarattal rendelkező frakció, igazából mit tehetnek, isznak".

Szerző

Párbeszéd: Áfacsökkentés helyett több jövedelmet!

A Párbeszéd szerint tévúton jár a kormány, amikor áfacsökkentéssel akarja növelni az életszínvonalat, az ugyanis kizárólag a jövedelmek emelésével érhető el.

Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az áfacsökkentés háromnegyedét a kereskedők és a termelők "nyelik le", tehát az összességében több tízmilliárd forintos forgalmiadó-mérséklés legfeljebb negyede maradhat a fogyasztóknál.

A Párbeszéd szerint ezért az árak csökkentése helyett a jövedelmeket kellene növelni, továbbá be kell vezetni a mindenkinek járó alapjövedelmet, ami a munkanélküliek mellett a kis- és közepes keresetűeknek is segítséget jelentene - fejtette ki a párt politikusa, hozzátéve, mindez a mostani minimálbér-emelés dupláját jelentené, vagyis több mint havi nettó 30 ezer forintos jövedelemnövekedést.

Tordai Bence kitért arra is, hogy a nyugdíjasok esetében az alapnyugdíj bevezetése mellett a jogos nyugdíjemelést is végre kell hajtani, annak idei mértéke ugyanis csak a törvény szerint járó emelés alig több mint fele.

Szerző