Bayern: fizet, aki nem tanul meg németül

Publikálás dátuma
2017.01.05. 06:54
Uli Hoeness barátságos a németül tudókkal FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ha Uli Hoenessen, a Bayern München elnökén múlik, akkor továbbra is mindenkinek meg kell tanulnia németül, aki a klubhoz szerződik.

„Ha az az elhatározásom, hogy közép- vagy hosszú távon integrálódok egy klubba, akkor meg kell tanulnom az ott beszélt nyelvet – mondta a Sport Bildnek a vezető. – Németül kell beszélni az öltözőben, a nyelv összeköti az embereket. Különben klikkek alakulnak ki.”

A csütörtökön 65. születésnapját ünneplő Uli Hoeness szerint az integráció elengedhetetlen.

„Minden játékosnak meg kell tanulnia németül, ez kötelező. Ellenkező esetben fizetnie kell. És emiatt is van szükségünk hamarosan egy új sportigazgatóra: ezt pontosan szabályozni és ellenőrizni kell” – mondta a klubelnök. Utóbbi posztra a pályafutása végéhez közeledő Philipp Lahm az egyik jelölt.

A nemrég ismét megválasztott elnök bevallotta, hogy már volt egy megbeszélése a rutinos védővel, akivel januárban még egyszer leülnek tárgyalni. Lahmnak 2018-ig van szerződése a csapattal.

Korábban egyébként Hoeness arra is panaszkodott, hogy Franck Ribéry nem mutatott hajlandóságot az első néhány évében arra, hogy németül tanuljon. Aztán amikor végleg eldőlt, hogy marad Münchenben és nem lesz a Real Madrid játékosa, ő is elkezdte elsajátítani a német nyelv alapjait. Ennek ellenére sokan vannak, akik később érkeztek a csapathoz és már most jobban beszélik a nyelvet, mint a francia, aki 2007 óta a gárda futballistája.

Carlo Ancelotti, a Bayern München olasz vezetőedzője tavaly nyáron vette át a csapat irányítását, és a sajtótájékoztatókon arra törekszik, hogy németül nyilatkozzon.

„Ez lenyűgöz – mondta róla Hoeness. – Egy tréner számára alapvető fontosságú a kommunikáció. És a hozzáállása arra is jó példa, hogy ha valaki akar, akkor megtalálja az utat a céljaihoz.”

Szerző

Jámbor János a Vasas új tulajdonosa

A Vasas Sport Club eladta az élvonalbeli labdarúgócsapatot működtető Vasas Futball Kft. tulajdonrészének 99 százalékát az eddigi főtámogató, Jámbor János cégének.

Markovits László, az angyalföldi klub elnöke az egyesület honlapjának adott évindító interjújában elmondta, hogy még az előző év végén állapodtak meg a feltételekről az üzletemberrel, a szerződést pedig az ünnepek előtt aláírták. Ahogy Markovits fogalmazott, „mindez hosszú távon garantálja az első csapat működését és finanszírozását".

A sportvezető szintén beszélt az Illovszky Stadion rekonstrukciós programjáról, amely szerinte a terveknek megfelelően halad. Jelenleg a bontási fázisnál járnak a munkálatok, az elnök pedig abban bízik, hogy márciusban elkezdődhet az új, 5000 férőhelyes aréna építése, melynek átadását legkésőbb a 2018/19-es szezon kezdetére tervezik. A Vasas labdarúgócsapata 19 forduló után az OTP Bank Liga harmadik helyén áll, ugyanúgy 34 pontot szerzett, mint az első Videoton és a második Budapest Honvéd.

Szerző

Fogytán a türelem Valenciában

Az Atlético Madrid a Las Palmas otthonában aratott 2-0-s sikerrel, az egyre mélyebb válságba süllyedő, ideiglenes vezetőedző által dirigált Valencia labdarúgócsapata kupavereséggel kezdte a naptári évet kedden Spanyolországban.

A Király-kupa nyolcaddöntőjének első, keddi mérkőzésén a szintén élvonalbeli Celta Vigo győzte le a pályaválasztó Valenciát 4-1-re, ezzel a továbbjutás szempontjából szinte reménytelen helyzetbe hozva a hétvégén folytatódó bajnokságban is bukdácsoló, 17. helyezett hazai csapatot.

A Valencia szurkolói egyébként már a csúfos vereséggel végződő találkozót megelőzően is feszült hangulatban voltak, hiszen a város utcáin tüntettek a klub szingapúri többségi tulajdonosa, Peter Lim ellen. „Lim go home” – üzenték félreérthetetlenül a távozásra felszólított elnöknek készített molinókon. A milliárdos Lim 2014-ben még nagyra törő terveket szövögetve vette át az anyagi gondokkal küzdő klubot, amely tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében, majd az Európa-ligában is szerepelt, az elöljáró később azonban kiárusította a piacképes labdarúgókat. Jól példázza a helyzetet, hogy decemberben Cesare Prandelli vezetőedző is azért nyújtotta be lemondását, mert a mostanra pénzszűkében lévő egyesület forráshiányra hivatkozva képtelen megerősíteni a keretet.

Közben győzelmével az Atlético vélhetően eldöntötte a továbbjutás kérdését. A fővárosiak második gólját a francia válogatott csatár, Antoine Griezmann szerezte, aki azzal, hogy újra eredményes volt, november 23-a után talált be ismét. A visszavágókat január 10. és 12. között rendezik.

Király-kupa, nyolcaddöntők. Keddi eredmények: Osasuna-Eibar 0-3, Valencia-Celta Vigo 1-4, Deportivo La Coruna-Alavés 2-2, Las Palmas-Atlético Madrid 0-2.

Mai mérkőzés: Athletic Bilbao-FC Barcelona 21.15.

Szerző